NBA - Lebronova teritorija u "centru", "Zver" ima oštrije zube!

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 16.10.2017.
18:56
Izvor: Sportske.net

Divizija u kojoj je favorit za titulu, ali i ekipa koja raste okupljena oko grčke "Zveri". Mi navijamo za Bobija, a dva tima baš nemaju pojma...

EPA/LARRY W. SMITH
EPA/LARRY W. SMITH

Povezane vesti

Lebron je jasno obeležio svoju teritoriju, i tu se nema šta dodati. Kombinuje, menja saigrače, traži dobitnu formulu, sa druge strane zida je opsesija u vidu Voriorisa. Zbog toga, Kavsi regularnu sezonu shvataju za zagrevanje, ali ova, nekada jaka divizija je promenila glavna lica, nekadašnja utvrđenja sada deluju potpuno razoreno, bilo da pričamo o Džordanovom legatu, bilo o američkoj državi košarke. Evo kako stoje stvari.

KLIVLEND

Oni ostaju tim preko koga morate da prevaljate trupe kako bi se domogli borbe za prsten, oni su poslednja barikada i to se neće promeniti, bez obzira što je ovo izgleda poslednja Lebronova sezona u Ohaju.

Da li to znači da će njegova glad biti manja?

Svakako da ne, on je sačuvao motiv i kroz okupljanje svog "ganga", odnosno dolazak Vejda, Rouza, jasno Kajrija Irvinga je zamenio Ajseja Tomas, to će rasteretiti najboljeg na svetu, pre svega u ofanzivi. Još uvek ima Lova, Tompsona, Džej Ar Smita, vernu družinu, koja bi mogla po poslednji pokušaj da otme prsten.

Lebron Dzejms Dvejn Vejd


Lebron će biti okružen strašnim šuterima, iskusnim saigračima, moći će da nastavi da podiže granice u asistencijama i skokovima, prošle sezone je u tim kategorijama imao najbolju statistiku karijere.

Došao je i Krauder, izuzetan timski igrač, čovek sa ogromnim motivom, borac kakve Lebron obožava da ima u timu.

Ovo je ekipa "Kod poslednje šanse", prepuna veterana, ali i sa dovoljno dubine da se sačuva za plej of, iskreno, dok god imaju Lebrona oni su, makar za mene, najbolji tim Istoka, Boston sa tim nema nikakve veze uz sve promene.

Mane ostaju nepromenjene, odbrana nije na nivou šampionske, što garantuje opet mečeve sa mnogo poena u ligi, ali hajde da ne uzimamo regularni deo kao previše važan, zategnuće se tokom sezone. Svejedno, i dalje su slabiji od Voriorsa, no o tome možemo da pričamo tek na proleće.

Ovakvi Kavsi su ipak značajno ispred ostatka timova na Istoku, sve dok je Lebron zdrav.

Antetokumpo

MILVOKI

Imaju godinu dana starijeg i odmornog Janisa Adetokumba, "Grčka zver" u kombinaciji sa nekolicinom gladnih igrača čini Bakse kandidatom za top pet ili šest timova na Istoku.

Prošle godine nisam nešto verovao u njih, ali sada je situacija drugačija, "Mus" Monro, Midlton, voljni momenat Delavedove, sposobnost da trče iz večeri u veče, kada sve to onako nabacite na gomilu, to je jedan od jačih timova u ovoj konferenciji, i verovatno, najbolji od ostatka na Centralu.

Sve bi to bolje izgledalo da Džabari Parker nije povređen, ali je Midlton zdrav, sa njim, tako kaže statistika pobeđuju na 2 od 3 utakmice, tako je bilo tokom proleća.

Tim je veoma mlad, može da igra agresivnu košarku, ima nekoliko izuzetnih atleta, mada i dalje ne dovoljno iskustva.

Ne smeju nikako da se pretvore u šou jednog čoveka, Grk sam nije dovoljan. Pitanje je spoljne linije, Brogdon će ih voditi, ali nema tu dovoljno dubine među bekovima. Imaju u petorci i Tonija Snela, ni to ne odaje baš neku sigurnost, ali plej of ne bi trebalo da dođe u pitanje. Za Džejsona Kida idealan scenario je povratak Parkera nekoliko nedelja pre kraja regularne sezone, kada se dele top mesta. Prošle godine, Baksi su pali protiv Toronta na startu, ako se ove sezone recimo dočepaju top 4 mesta što nije nemoguće, ta prednost domaćeg terena mogla bi da im donese i radost u plej ofu. U svakom slučaju, tim koji sigurno ide u doigravanje.

Marjanovic

DETROIT

Iskreno, nemam pojma, meni oni nisu plej of tim, osim ako Van Gandi ne bude prevaga. Najveće ime koje je stiglo je Ejvori Bredli, Bobi će odlaskom Bejnsa imati više prostora, ali Dramond ostaje čovek oko koga se sve vrti. Njegova dominacija u reketu je oslabljena očajem sa penala, to nije čovek oko koga možete da okupite pobednički tim.

Jasno da bi Redži Džekson mogao da ih vuče na leđima u nekim mečevima, da je Tobijas Haris vredniji nego što se čini, da imaju i Iša Smita, ali loše šutiraju, videćemo kako će se snaći Kenard sa Djuka, 12. pik sa drafta koji je imao odlične procente u univerzitetskoj karijeri.

Van Gandi očekuje poene od Bobija, njegov najveći rebus jeste napad, Bredli će dodatno podići odbranu, ali ako ne nađu bolji šut, čak i uz slabiju konkurenciju u diviziji i celoj konferenciji njih čeka borba za osmo, deveto ili deseto mesto.

Detroit je prilično mušičast, postoje večeri kada deluju fantastično, ali one su retke, nekako, Dramond kao ključ franšize, makar po mom mišljenju, nije dovoljno dobar da ih pogura preko crte.

Možda i grešim, ali ovo je prilično limitirana ekipa, mada se mnogi uzdaju da bi Redži Džekson mogao da bude onaj od pre povrede, ili da će Stenli Džonson eksplodirati. Mnogo otvorenih pitanja, malo odgovora, videćemo kako će reagovati u novoj dvorani, ali to nije ključ za sezonu. Moraju da igraju efikasniju košarku i to neće biti nimalo lako sa tako lošim šutem i likom koji promašuje toliko bacanja, a stub je ekipe, on ih tom svojom manom drži na 71% što je premalo...

Lebron James Lebron Dzejms Myles Turner Majls Tarner


INDIJANA

Život posle Pola Džordža će biti težak, svako ko misli drugačije ne razume šta su izgubili. Ne samo ofanzivu, već i lidera, rešenje u većini situacija i sistem. Doduše, pisao sam i prošle godine, oni ni sami osim generalne Birdove vizije brze košarke koja je nejasna ne znaju šta bi, sada će oformiti tim oko Majlsa Tarnera, ali ni njegova ofanziva nije baš razlog za veliku nadu.

Dodali su hrvatskog "Bogdana", Oladipa koji bi trebalo da povlači konce, Kolisona, Korija Džozefa, ali verovati da bez daleko najboljeg igrača ovaj tim može da bude produktivniji je prilično nategnuto, da ne upotrebim neku težu reč.

Radi se o tome da za Džordža i Tiga nisu dobili gotovo ništa, a to su Bila dva najbolja strelca. Dakle, da li da se vrate u vreme kada su igrali čvrstu odbranu, što je nemoguće ili izmisle nešto treće?

Ništa od toga, što neko reče, Indijana je dosadna i ovako i onako, nema nikakvo rešenje, niti nešto što bi moglo da se izdvoji. Ok, možda je lakše voljom probati da uz Kolisona i recimo Sabonisa, spuste rivala ispod nekih brojeva, to je šansa, pogotovo ako Tarner zatvori reket. Ali, oni sami ne mogu ništa da urade u ofanzivi.

Hajde da kažemo, možda nisu najgori, samo jer su Bulsi očajni, ali to ko će biti četvrti ili peti na Centralu nije toliko bitno. Sa druge strane Istok deluje slabo, pa bi neko ovakav mogao da se ušunja među osam.

Bulls 76ers Basketball

ČIKAGO

Da nije bilo Majkla Džordana, danas niko ne bi prolivao neke suze nad Čikagom, odnosno time koliko će biti loši ove sezone. Jasno da je ovo godina nulta za veliku franšizu jedne ere, ali čak ni iz onih velikih Rouzovih godina, oni nisu tim oko koga bi se trebalo posebno sekirati.

Odrekli su se Batlera, što je ok, ako započinjete novu eru, dobili su povređenog Zaka Lavina i Krisa Dana, stigao je sedmi pik drafta Markanen, ostao je Lopez, ali njega će trejdovati u sezoni u kojoj bi trebalo da uče da gube.

To podrazumeva nov sistem, strpljenje sa mladim igračima, lagano građenje tima kroz trejdove i izbore na draftu, oni polaze na baš dug put, i sve što pobede preko 25 mečeva biće iznenađenje.

Po meni, bez ikakve šanse da i pomisle na top 10, a kamoli nešto više na Istoku, a ne bi čudilo da budu najgori tim u ligi. A možda baš to i žele, iz poznatih razloga...

Kada sve saberete Central je slabiji nego obično, sa promenjenim odnosom snaga iza nedodirljivih Kavsa. Uz Klivlend, jedini siguran u plej ofu je Milvoki, nemam poverenja u Detroit, kao ni Indijanu, čak i kada je konkurencija ovako slaba. Na Čikago ne treba trošiti reči, kako rekoh oni kreću iz pepela.

Ako ste propustili Atlantik, pročitajte ovde.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke