NBA Jugoistok - Prestonička "elita", "Supermenov" novi dom, hoće li Goran "Zmaj" bljuvati vatru?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 16.10.2017.
22:26
Izvor: Sportske.net

Završavamo sa Istokom uz konačnu prognozu, retka je situacija da Buletsi ili Vizardsi budu nešto osim popunjavanja brojeva, ali sada deluju kao strogi vladar divizije. Navijaćemo za Majami, dok Vučević gubi vreme, a Atlanta ima najgori tim u veku...

EPA/MICHAEL REYNOLDS
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Povezane vesti

Na američkom jJgoistoku, retko kada smo, pogotovo u poslednjih 30 godina, od Buletsa koji su svojevremeno bili na Atlantiku, imali ovakvu situaciju. Naime, tim iz distrikta izgleda kao siguran tip ne samo za odbranu titule, već i za nešto više u plej ofu. Oni su prošle sezone stigli do polufinala, tek njihova četvrta dobijena serija u veku, ali i ove godine bi mogli isto. Ostatak divizije čine dva nepredvidiva tima, Majami koji bi da ponovi proleće i Hornetsi koji prihvataju "Supermena" Hauarda kao garanciju, mada on to nije.

U ovoj diviziji, su Orlando, tim koji životari u ovoj deceniji i Atlanta čiji su veliki dani prošlost, oni će izgledati kao egzotika ove sezone.

Magic Wizards Basketball


VAŠINGTON

Retke su situacije u kojima prestonički tim ulazi u sezonu kao elita. Oni imaju kontinuitet, tim koji se dokazao i sigurno je da ćemo ih i ove sezone gledati u plej ofu. Ako analizirate konkurenciju na Istoku, mogli bi bez problema možda i da naprave nešto više, tačnije da potraju u maju.

Zadržali su tim, Oto Porter Džunior je ostao sa njima, pa je petorka nepromenjena. Sa dva elitna beka poput Vola i Bredlija Bila, iako hemija među njima nije sjajna, Vizardsi su sigurno top tim svoje divizije.

Zalog velikih ambicija ostaje sposobnost Vola da komanduje iz večeri u večeri, jasno je da malo timova zavisi od jednog igrača kao što je Vašington, ali to Je neizbežno, kada imate takvog majstora.

Iskreno, postoje dve stvari koje će ih sprečiti da se trkaju ozbiljnije sa vodeća dva tima Istoka, ali Toronto bi mogli da stignu i prestignu. Prvi je činjenica da njihova odbrana ne odgovara standardima konferencijE, a druga što Gortat pokazuje da usporava, ipak "Poljski čekić" nije više tako oštar kao ranije, pre svega jer nema konkurenciju i mora da igra veliki broj minuta.

Stigao je veteran Džodi Miks da pojača klupu, imaju još par igrača u rotaciji u reketu, ali sva pitanja rešavaju Vol i Bredli Bil to je jasno. Oni su tim koji će, ako ostane zdrav dobiti više od 50 utakmica što bi trebalo da bude dovoljno za top četiri ekipe u plej ofu i prednost u prvoj rundi. Polufinale kao krajnji domet, mada će skupo prodati kožu...

Dragic


MAJAMI

Svi volimo Majami. Neki zbog Dragića, drugi jer je to tim koji je izneo srce na teren prošle godine kada smo ih potcenjivali i pokazao koliko može snaga grupe i organizacija franšize koja im pribavlja prednost u odnosu na većinu timova na Istoku.

Nisu uzeli Gordona Hejvarda, otišao je u Boston, ali zadržali su tim i očekuju da nastave gde su stali prošle sezone. To je onih 30 pobeda u četrdesetak mečeva koji su ih umalo odveli u plej of posle užasnog starta.

Majami ima Dragića koji će biti lider tima, iako je potcenjen bez razloga u NBA, zadržali su nukleus ekipe, zatvoriće reket sa Vajtsajdom, poznato je i da u Majamiju igrači obično više pružaju nego što vrede. I prošle sezone Vejters i Džejms Džonson su iznenadili, videćemo mogu li isto da naprave sa Kelijem Olinjukom koji nikada nije bio na očekivanom nivou u Bostonu.

Kada pogledate skup individua, Majami je sasvim prosečan tim, ali njihov zbir je gotovo uvek bolji od pojedinačnog talenta. Moraće da poprave slobodna bacanja jer su najgori u ligi, moraće više da trče u kontri što podrazumeva trošenje Dragića za koga nemaju zamenu. Neki igrači poput Adebaja su ponudili nove opcije, makar po onome što su pokazali u letnjoj ligi, ne zaboravite da bi Džastis Vinslou mogao da bude i kec iz rukava.

Sa Olinjukom imaju visokog čoveka koji pogađa trojke, konekcija njega i Vajtsajda biće jedan od ključeva. Hit u top 5 nije nemoguća misija, u plej ofu ih treba očekivati i to će biti nagrada za sjajan rad franšize.

76ers Hornets Basketball


ŠARLOT

Najveća priča leta je dovođenje Hauarda. Nekada bi "Supermen" garantovao velike stvari, ali iskreno, to je prošlost. Možda ga Kemba Voker oživi, no sve to je na dugom štapu.

Hornetsi su odigrali proleće užasno, ali oni su to podveli upravo pod probleme zbog povreda visokih igrača, pa bi Hauard uPravo atletskim sposobnostima mogao da ih vrati u prošlu jesen kada je sve to delovalo mnogo bolje. Oni su tim koji ima dosta problema sa povredama i to je ključ, sigurno su bolji od 11. mesta iz prošle sezone. Sada je mnogo timova na Istoku oslabljeno, a kada pogledate petorku sa Vokerom, Batumom, Marvinom Vilijamsom, Zelerom kao alternativom za Hauarda, to je opet mnogo ozbiljnije nego najmanje sedam ili osam timova na Istoku.

Imaju i novog šutera Malika Monka, rukija koji je tip igrača koji dosta može da unapredi ofanzivu. Neki ovakvom Šarlotu daju prednost nad Majamijem, nije nemoguće da budu drugi na Jugoistoku, ali imaju i dosta mana.

Gde god je bio poslednjih godina Hauard je na neki način bio trula jabuka u korpi, a sam Šarlot nije poznat kao svlačionica u kojoj su stvari idealne. Svakako da navijače hrabri mnogo veća rotacija nego nekih prethodnih sezona, imaju i Kartera Vilijamsa, tu je Kaminski, dakle, u dugoj sezoni ni povrede neće biti takav problem kao prošle godine.

A opet, Hornetsi su tu negde oko osmog mesta i možda previše očekuju od Hauarda.

Nikola Vucevic

ORLANDO

"Sportske" su postojale kada je Orlando najavljivao da kreće u renoviranje ekipe, ali bili smo gotovo bebe kada su portali u pitanju. Sada smo već duboko u osnovnoj, Medžik nije napravio ništa.

Razbili su te mlade igrače koje su forsirali, ostao je Nikola Vučević da gubi vreme u Diznilendu, ima Elfrida Pejtona koji ume da bude eratičan, ali je igrao bolje nego što smo očekivali od odlaska Oladipa. Tu su još Furnije, Aron Gordon, Bijombo (ili kako se već izgovara njegovo prezime), stigao je Alfalo iz Sakramenta i još par iskusnih igrača.

Opet traže strpljenje, sada više nisu mladi, ali nisu ni kvalitetni, promenili su stvari u košarkaškim operacijama, nova "uprava" će možda napraviti neku svoju viziju. Veterani kao Alfalo, Mak bi mogli da donesu iskustvo, problem je što nemaju prethodno zarađeni autoritet niti kvalitet. Mariz Spejts je osvojio titulu u Voriorsima, ali njegova uloga je tu bila mala, meni je recimo osveženje Džonatan Simons koji dolazi iz druge kulture, San Antonija i biće dobra defanzivna opcija.

Fogel je poznat kao trener defanzivac iz Indijane, to ga je i koštalo posla, ali on u Orlandu radi sa lošijim materijalom i sve to ide baš teško.

Drugim rečima, Orlando je možda bolji od Atlante i slabiji od bilo kog drugog u ovoj diviziji...

Sreder Schroder

ATLANTA

Ne bih vas puno zadržavao, osim da kažem da će ovo biti tim na leđima Denisa Šredera i teret koji on ne može da nosi. Atlanta je za par godina od tima koji je dobio regularni deo na Istoku stigla do ekipe koja "neće niđe" što kažu, tim nema dovoljno ni talenta, ni obećavajuće budućnosti u ovom trenutku da bude bilo šta više od posmatrača.

Majk Budenholcer će raditi ono što je naučio od Popovića, teškim radom probati da ih učini boljima nego što jesu, ali kada pogledate ekipu, oni su praktično ostali bez pet ključnih igrača u dve godine i nisu doveli nikoga ozbiljnog. Ako su vam pojačanja Belineli ili Luk Babit, onda je jasno da ste u nevolji.

Sad neko će od Tajrona Prinsa ili Džona Kolinsa, klinaca očekivati da rastu kroz poraze, ovde samo pet igrača ima više od pet sezona u ligi. Dakle, nemaju kvalitet i iskustvo, pa će posle deceniju biti van plej ofa. Svaki rezultat veći od tridesetak pobeda (ja bih spustio na 25 ili tako nešto) biće podvig.


PROGNOZA ISTOKA

Nema puno filozofiranja, Klivlend, pa Boston, možda doduše Kavsi ne budu toliko zainteresovani da se jure za prvo mesto, ali čini se da i dalje vaga preteže na tu stranu. Prvi do vodećeg dvojca za mene Vašington, tim koji čini se sazreva za velike uloge, u top pet, Milvoki i Toronto. Majami bi mogao da poremeti tu stvari tokom sezone, Šarlot, Filadelfija ako ostane zdrava, Detroit (ne nužno tim redom) će se boriti za plej of.

Njujork je tu negde od 10. do 13. mesta, zajedno sa Indijanom, Netsima i Orlandom, Čikago i Atlanta su baš užasni, verovatno dva najgora tima Istoka.
Ovde možete da pročitate prognoze za Atlantik iCentral.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke