Najteži posao na svetu - Kako izabrati 12 za Mundobasket, Ameri dolaze sa novim drim-timom!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 25.02.2019.
10:23
Izvor: Sportske.net

Materjala ima, samo neka bude zdravlja i dobre volje kod igrača.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Zahvaljujući jučerašnjem trijumfu nad Izraelom, ali i svemu onome što su stručni štab i pozivani igrači radili u prethodnih 15 meseci, reprezentacija Srbije zaigraće tokom predstojećeg leta na Svetskom prvenstvu u Kini.

Treći put od raspada državne zajednce sa Crnom Gorom naša zemlja će igrati na košarkaškoj planetarnoj smotri pod imenom Srbija i imati šansu da bogatoj kolekciji medalja doda još jednu.

Sada kada su mučne kvalifikacije završene, uslediće vreme za pripremu strategije i odabir onih koji su spremni da bez pogovora krenu za Sašom Đorđevićem i slede sve njegove smernce na putu ka novoj medalji.

Ništa se o mogućem sastavu Srbije neće znati pre sredine leta, odnosno trenutka kada dođe vreme da Aleksandar Đorđević saopšti širi spisak pred početak priprema za Svetsko prvenstvo.

Unapred govoriti o tome ko želi, a ko ne želi da igra za Srbiju, kome će zdravlje to dozvoliti, a kome ne, bilo bi bespredmetno u ovom trenutku.

Ono što svakako možemo, jeste da pobrojimo ono najbolje što Srbija u ovom trenutku ima u košarkaškom smislu, a o čemu svakako i Aleksandar Đorđević razmišlja pred još jednu planetarnu smotru na kojoj će Sjedinjene Američke Države nastupiti sa novim "drim-timom".

Svakako da se u ovakvoj priči odmah stavlja akcenat na igrače koji nastupaju u najjačoj ligi na svetu. Srbija ih u ovom trenutku ima četvoricu, a svi se iskreno nadamo da će Bogdan Bogdanović (Sakramento), Nemanja Bjelica (Sakramento), Nikola Jokić (Denver) i Boban Marjanović (Filadelfija) biti zdravi i voljni da sledećeg leta igraju za Srbiju.

Već sada znamo da će kapiten "Orlova" do kraja sezone biti bez angažmana, ali za Tea to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem što je dokazao nastupima u duelima sa Estonijom i Izraelom. Klasa u Teodosićevom slučaju nosi prevagu u poređenju sa formom i fizičkom pripremom.

Milos Teodosic Miroslav Raduljica Stefan Markovic

Pored pomenute petorice selektor bi ostatak ekipe mogao da oformi od igrača koji nastupaju u Evroligi, a to su Vasilije Micić (Anadolu Efes), Nemanja Nedović (Armani), Milan Mačvan (Bajern), Stefan Jović (Bajern), Nemanja Dangubić (Bajern), Vladimir Lučić (Bajern), Nikola Kalinić (Fenerbahče), Marko Gudurić (Fenerbahče), Nikola Milutinov (Olimpijakos) i Ognjen Kuzmić (Real Madrid).

Nismo zaboravili Nikolu Radičevića (Gran Kanarija), Stefana Markovića (Himki) i Vladimira Micova (Armani), ali se ne očekuje da pomenuta trojica budu na spisku selektora Đorđevića iz različitih razloga.

Miroslav Raduljica ne nastupa u Evropi, a i on je svakako jedan od onih koje bi Aleksandar Đorđević voleo da vidi na okupljanju pred početak priprema za Svetsko prvenstvo.

Ne smeju se zaboraviti ni igrači poput Dragana Milosavljevića (Unikaha) i Marka Simonovića (Zenit) čiji klubovi trenutno ne igraju Evroligu ali ih selektor Đorđević svakako ima u planu za Svetsko prvenstvo.

Tu je i grupa momaka koji su izneli kvalifikacije, zatim igrači kao što je Vladimir Štimac koji je uvek na raspolaganju selektoru. Na kraju se ponovo vraćamo na konstataciju sa početka teksta.

Nema spora da Srbija može da sklopi najmanje dve vrhunske petorke, odnosno tim koji je spreman da napadne medalju na Svetskom prvenstvu. Da li će tako i biti zavisi od zdravlja igrača i njihove želje da žrtvuju još jedno leto i posvete ga državnom timu.

"Orlovi" će imena rivala saznati 16. marta, a Svetsko prvenstvo na programu je od 31. avgusta do 15. septembra tekuće godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

51 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NE LJUTI SE COVECE
Monday, 25.02.2019
18:49

Bice muke kad pocnu da odkazuju NBA igraci sto zbog nekog svog razloga ili " saveta kluba ". Bogdanovic, Jokic, Bjelica, Bobi, pa to su sve igraci Koji donose realno prevagu. Sa Milutinovim bi imali odlicnu centarske liniju. Mnogo bi znacilo njihovo prizustvo no ne verujem da ce se svi odazvati, Jokic ponajmanje.

avatar
svojnasvome
Monday, 25.02.2019
17:19
avatar
Иван Вељковић
Monday, 25.02.2019
16:10

4. Teodosić,
5. Mićić,
6. Jović,
7. Bogdanović,
8. Bjelica,
9. Lučić,
10. Mačvan,
11. Milutinov
12. Milosavljević,
13.Gudurić
14.Marjanović,
15.Jokić;
(Nedović)

avatar
nemam pojma
Monday, 25.02.2019
15:54

Na centarskoj poziciji su potrebna trojica i mislim da se Sale neće odreći Raduljice, između ostalog i zbog njegove zasluge za do sada osvojene medalje. Milutinov bi bio takođe obasveza zbog svoje brzine, skočnosti i što je defanzivno sigurno naš najbolji centar. Treći bi bio naš najbolji igrač trenutno na toj poziciji i najpokretljiviji u odnosu na ostale, Nikola Jokić. Bobi i Kuzmić nisu tipovi centara koji se meni dopadaju, prespori su, loše se kreću. Kuzmić mi je lošija varijanta Rajka Žižića, a Bobi bolja varijanta Vranješa. Na četvorci uz obaveznog Bjelicu, nadam se potpunom oporavku Mačvana, a ako ne bude mogao, onda neka igra Jelovac. Na trojci, Lučić ako ostane zdrav je zacementirao svoje mesto, a zatim, dao bih Kaliniću prednost nad Simonovićem i Micovom koji je sam sebe otpisao zbog nesporazuma sa selektorom. Na dvojci, Bogdanović i Milosavljević bi bili zacementirani, kao rezerve Gudurić i Nedović. Ovaj drugi kao kombo bi bio i rezerva za poziciju pleja, a najbolje tri opcije su Teo, Vasa i Jović.

avatar
Vlada Šipčić
Monday, 25.02.2019
15:21

Teodosić, Jović, Micić, Nedović, Bogdanović, Gudurić, Kalinić, Lučić, Bjelica, Jokić, Bobi, Milutinov, najjače u teoriji, da li i u praksi ne znam. Čini mi se da igrače tipa Milosavljević ili Simonović moramo da povedemo, mora neko biti i čovek zadatka.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
14:10

Kakav bre crni Dangubic, ljudi Boziji? Teodosic, Jovic, Nedovic/Micic /// Bogdanovic, Milosavljevic /// Micov (a nece ga vratiti, svestan sam /Kalinic, Lucic /// Bjelica, Macvan ili J(ud)okic /// Raduljica, Milutinov, Marjanovic. Dakle, dve dileme samo.

avatar
crveno beli
Monday, 25.02.2019
18:39

Mislim da Raduljica ne treba da ide. Svi nekako slede Djordjevicevo misljenje i zelju,a on realno nije medju prva 3 centra. Jokica samo na papiru stavljaju na 4, a on ce realno (pod uslovom da odluci da dodje) biti na centru. 4 centra je slozices se previse. Takodje od Macvana verovatno nece biti nista, a ukoliko Nedovic bude 100% spreman, mislim da je on siguran, a dilema je po meni Micic/Milosavljevic/Guduric , 2 od 3.

avatar
crveno beli
Monday, 25.02.2019
19:39

Ja mislim da ce ici 4 centra, znajuci Dordjevica i njegov nacin razmisljanja, ali mislim da u slucaju naseg rostera to nije potrebno. Ako bi krenuli bez Raduljice, imali bi na centru Marjanovica, Milutinova i Jokica, pri cemu Jokic moze da se spusti i na 4 gde imamo Bjelicu kao i Lucica i Kalinica po potrebi koji to mogu da pokriju, pogotovo Kalinic. Slozices se da nijedan od njih nije kvaliteta Raska Katica pa ni Stimca da bi mogao da bude na prvenstvu u ulozi mahaca peskirom :D Mislim da bi bilo bezveze izgubiti Nedovica ili Micica ili Milosavljevica zbog cetvrtog centra koji nije toliko neophodan.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
18:52

Sticajem okolnosti, bas sam malopre procitao onaj tvoj komentar o 16 igraca i mislim da je to to. Sigurno bi bili tj. trebali da budu:-D: Teodosic, Bogdanovic, Milosavljevic, Lucic, Bjelica, Jokic, Milutinov i Marjanovic, vrlo izvesni Kalinic i Raduljica, na pleju Jovic i Micic ili Nedovic kao kombo, a poveo bih cetiri centra jer je MM povredjen i ne verujem da se oporaviti. Ne zaboravi da smo npr. na SP 2014. imali cetiri centra od kojih su dva slabijeg kvaliteta, a kao klasicnu cetvorku samo Bircevica od kojeg je Erceg uvek bio primetno bolji.

avatar
bagra
Monday, 25.02.2019
13:31

Bice to slatke muke, i nadam se da ce biti svi zdravi.

avatar
⭐♦ povratka kralja
Monday, 25.02.2019
13:21

Teodosic, Bogdanovic, Kalinic, Bjelica, Jokic
Jovic, Nedovic, Milosavljevic, Lucic, Marjanovic.
Micic, Milutinov. Druga petorka je small ball jer imamo deficit na poziciji krilnog centra. Ovo je po mom misljenju nasa najjacaca postava, krivo mi je za Gudurica, ali jednostavno ne mogu da ga ubacim negde pre Nedovica ili Milosavljevica.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
18:52
avatar
deki trbic
Monday, 25.02.2019
13:04

Nije bitno u kom sastavu AMERIKANCI dolaze, ima svakog da pregaze sa 20+ razlike

avatar
CZYNWA
Monday, 25.02.2019
20:07

Bukvalno. Mogu random igrace birati, da im DeAnde Jordan igra pleja, a Irving centra, opet su dominantni.

avatar
deki trbic
Tuesday, 26.02.2019
19:04

bas tako, neka samo dodje petorka GSW i ne treba niko vise da igra.

avatar
x90x
Monday, 25.02.2019
13:03

U kom univerzumu ce zvati Dangubica, Radicevica, Kuzmica i Macvana (koju imaju duge i teske povrede) ispred Milosavljevica i Simonovica.
Sto ne znaci da su Gagi i Simon sigurni putnici, ogromna je konkurencija...
Ali mislim da su ova navedena cetvorica van svakog Djordjevicevog razmislanja, nisu cak ni odigrali jednu jedinu utakmicu (svi zajedno!) u ovim kvalifikacijam.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
18:53

Kuzmic mozda i nije u tom krugu, ali, ova trojica sigurno jesu. Simonovic je daleko od sigurnog iako je Saletov ljubimac:-D

avatar
nenadnenad1234
Monday, 25.02.2019
12:45

Micic
Jovic
Teodosic
Bogdanovic
Kalinic
Lucic
Bjelica
Milutinov
Marjanovic
Jokic/Raduljica
To bi neka osovina trebala da bude (Raduljica tu upada ako Jokic odustane, ili ne mora nek ti osovinu cine 9 igraca sto je dovoljno, a Raduljica nek bude 10.).
Za 11 igraca konkurisu Guduric/Nedovic/Milosavljevic, a za 12. poslednjeg, Dangubic/Simonovic, ili neka iskusna cetvorka (Jelovac, Macvan), ili da se povede neki mlad igrac da mu se pruzi sansa da oseti "cari" velike scene (Pecarski, Simanic, Miskovic,...).

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
18:54

Ma, kakav Pecarski, brate mili...

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 26.02.2019
15:43
avatar
nenadnenad1234
Monday, 25.02.2019
20:23

Ma lupio sam tri mlada igraca. Totalno je nebitno ko ce da bude taj 12. Imas osam utakmica (maksimum) znaci rotacija od 9, 10 igraca je dovoljna.

avatar
CZYNWA
Monday, 25.02.2019
12:21

Teo, Micic, Jovic, Bogdanovic, Guduric, Nedovic, Kalinic, Lucic, Milosavljevic, Bjelica, Jelovac, Macvan, Bobi, Milutinov, Jokic 15 igraca od kojih trojica otpadaju, a koja trojica, o tome nijanse odlucuju.. Po meni bi to bili Jelovac (ako Macvan bude 100posto spreman), jedan od dvojice Guduric, Nedovic (zbog Nedove sklonosti povredama, prije bi poveo Guduru) i jedan od dvojice Gagi, Lucic (bas nemam ideju koji, obojica su zasluzili da idu)

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
18:55

Zasto svi mislite da je Micic toliko siguran? Jelovac tesko da ce bas putovati cak i ako se Macvan potpuno ne oporavi. Dakle, Micic, Guduric i Jelovac:-D

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 26.02.2019
15:44

Zato i nece otpasti:-D

avatar
CZYNWA
Monday, 25.02.2019
20:03

Mozda zato sto je jedan od najboljih plejeva u Evropi.. Jovic ce prije otpasti, ali on treba kao neko ko ce cuvati ove plejeve poentere, jer je Teo tu beskorisan.

avatar
Skaut1
Monday, 25.02.2019
12:04

Biće tu još potencijalnih kandidata, bar se nadam. Što se jučerašnje utakmice tiče, urađeno je ono što je trebalo da bude urađeno još u Estoniji (ne mislim na pobedu, nego na pobedu sa najmanje 20 razlike), ali nema veze, znali smo da imamo 2 meč lopte i to je to. Sada će većina da oda priznanje Luči, Gagiju, možda i Teu, Milutinovu, a ono što sam ja juče video je jedan stalno osporavani Milenko Tepić koji se bacao po terenu kao da je najmlađi, koji je izgarao i u odbrani i u napadu, igrao pleja kada je trebalo da se odmori Teo, ginuo za svaku loptu, iako je i sam znao da 99% neće biti u sastavu za SP. Evo ni vi ga niste spomenuli, doduše shvatam da su nabrojani uglavnom igrači koji igraju u NBA i EL. Selektoru mogu samo da poželim slatke muke u sastavljanju najjačih 12 putnika.

avatar
UGASICE SE partizai
Monday, 25.02.2019
13:30

Ejjjjj pusti te price,za tog Tepica sira rodbina nije cula 2 godine i svi ti sto dodju,izginu ne bi li dobili jos neki ugovor,Tepic nema ni ulaz,ni sut,ni ledjnu tehniku,ni snagu ni skocnost,nema sta nema.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
14:11

Spomenuli su ga u pasusu posle ove cetvorice (mozda tog dela nije bilo kad to jest dok si pisao komentar), a mozda je posebno izdvojen jer(bo) nema klub:-D

avatar
UGASICE SE partizai
Monday, 25.02.2019
11:29

Nije uopste tesko,ako se vodi logikom,kao sto se vodi svaka drzava na svetu,pozoves najkvalitetnije i to je to.
Jokic,Bogdan,Beli,Bobi,Teo,oni idi odmah,pored njih Lucic,Milutinov,Guduric,Jovic,Nedovic,Micic,e onda ne bih vodio Macvana,jer je cele sezone povredjen,pa bi tu mogao Dangubic,koji kroz celu karijeru ima prebrutalne procente i vrhunski je defanzivac,a pravi borac na terenu i nikako mi nije jasno kako nema bar malo bitniju ulogu u svojim timovima i kao poslednjeg,pa sta znam,neka bude Kalinic jer moze da igra i 3 i 4 i to je to.

avatar
nenadnenad1234
Monday, 25.02.2019
12:54

Mi nismo ko svaka drzava. Nabroj mi neku drzavu u kojoj bi se pola reprezenracije posvadjalo na noz pred EP u svojoj zemlji, ko mi 2005.?
Tad smo imali najjacu reprezentaciju na papiru, mozda jedan dva igraca nije otislo zbog povrede, ali to je to bilo i sta smo napravili?
Igras EP u svojoj zemlji i ti saigracu neces da dodas loptu, jer ne pricas sa njim.
Drugo u drugim zemljama nemas novinare koji glume selektore, koji ce da se pitaju zasto ovaj nije pozvan, nemas druge trenere koji su ljubomorni na tebe, jer si selektor, a on nije (mada vise strucni savet ne postoji),... Ako si stariji, secas se bolje nego ja 2005. kad je Obradovic razgovarao sa strucnim savetom i rekao im kako ce igrati protiv Spanije i svi su se slozili sa tim, a posle poraza su isli po televizijama i pricali kako je taktika bila losa i kako je trebalo ovako da se igra. Pa druze sto to nisi rekao na sastanku.

avatar
UGASICE SE partizai
Monday, 25.02.2019
21:06

Iskreno,ko zna sta je tu bilo,a i ti si se vratio previse. Sve drzave imaju odredjeni pad u svakom sportu,to je normalno,sta su Italijani sada u fudbalu? Sto se samog Zeljka tice,ja opet kazem,veliko je pitanje kako bi njega iko trpeo kao selektora,jer se on redovno dere na igraca ako je dao trojku,a on nacrtao akciju za pod kos,jos on tada i nije bio toliko ime,a igraci koji su tada igrali jesu,tako da opet kazem,ko zna sta je bilo tu.

Normalna je stvar da pozoves najbolje,tipa da pozove Dobrica/Marinkovica,treba navijati da se povredi i taj koji je pozvan i taj koji ga je pozvao!

avatar
kappa12345
Monday, 25.02.2019
13:56

O kojim to prebrutalnim procentima za Dangubica govoris ? U karijeri sutira 42% iz igre. Ove sezone U EL igra oko 14 min. 3.7 poena, 0.4 ast, sut iz igre oko 40% ..

avatar
Savoa
Monday, 25.02.2019
11:26

Jokicu, moras!

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Monday, 25.02.2019
15:03
avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 25.02.2019
18:55