Najluđi košarkaš svih vremena, od rekordera Evrolige do oktagona?!

Autor: Vladimir Stojanović
nedelja 05.07.2020.
10:34
Izvor: Sportske.net

Da se sećate "Kasa", mogla je to da bude velika karijera. Na kraju je završio u kavezu...

EPA PHOTO/EPA/KERIM OKTEN
EPA PHOTO/EPA/KERIM OKTEN

Povezane vesti

Da li je mogao bolje?

Svakako, tim pre što je trenirao kao "zver" ali jednostavno glava mu nije dala više. Imao je kako kaže preslobodan duh za profesionalnog sportistu, donosio čudne odluke, voleo da eksperimentiše.

Stariji će se setiti čoveka koji je u svojim danima terorisao odbrane u evropskoj košarci, a onda posle niza nevolja, i dugo košarkaške karijere, završio u bokserskom ringu.

Za Letonce i danas je omiljena figura, bio bi i veći da je uspeo da se koncentriše na ono što je najbolje radio.

Kaspars Kambala je rođen u Rigi, na ruševinama pale sovjetske imperije, dokopao se srednje škole i koledža u Americi zahvaljujući košarci. Upoređivan je zbog fizičke snage sa Šekom O'Nilom, čak je igrao na istom univerzitetu posle srednje škole u Viskonsinu, na UNLV. Posle četiri godine u Las Vegasu nije prošao na draftu, iako je na fakultetu bio među 10 najboljih strelaca i pet najboljih skakača u istoriji Nevade. Već tada se pričalo o nezgodnom karakteru, skautima se to nije dopadalo, ali jeste bilo čudno da nije izabran.

Vratio se u Evropu, uzeo ga je Efes, u tadašnjoj varijanti Evrolige, Turci su stvorili dobar team, Stombergas, Okur, Markus Braun, Kerim Tunčeri, Kambala je bio sjajan, oko 17 poena i 7 skokova.

U meču sa Barselonom koja je te godine sa Pešićem osvojila triplu krunu i prvi put osvojila evropsku titulu je blistao i kupio kartu za Real Madrid. Ipak, pre toga "Kas" kako je želeo da ga zovu je postavio rekord Evrolige, 41 poen, od tada je samo Šejn Larkin postigao više, zanimljivo isto za Efes, 49. U tom istorijskom meču protiv Barse, Letonac je uz 41 poen, imao 11 skokova.

Kupio ga je Real, koji nije živeo svoje najbolje dane, Kambala je imao svoje brojke oko 17 poena, ali je imao problem sa saigračima koje je optuživao da su meki i da ne daju dovoljno. Ni trener, Argentinac Hulio Ljamas ga nije voleo, kada je stigao Pat Burk, Irac, Kambala se preselio na klupu, igrao je loše u plej ofu, Felipe Rejes, tada u Estudijantesu ga je razbio u polufinalu ACB, Kambala se potukao, pa je na kraju godine više zbog nemira koji je unosio u ekipu dobio otkaz.

Kambala


Igrao je u Rusiji i Turskoj, nastupao za Fener, a onda je pao 2007. na doping testu. Kažnjen je sa dve godine neigranja, žalba nije uvažena, pa se okrenuo boksu. Trenirao je, izgubio prvu borbu, dobio sledeće tri i bio uveren da njegova budućnost leži u ringu.

Ali, u košarci su bolje plaćali, krčmio je ime, igrao posle Jeniseja u Bugarskoj, za manje turske klubove, na Iranu i Kipru, 2017. se povukao. Vratio se prošle sezone, odigrao jedan meč za Jurmalu, pokušava da se vrati boksu.

Kokain naravno prati ovakve likove, dosta je crnih epizoda, Alfonso Rejes tvrdi da je Letonac klinički lud, proveli su tu sezonu zajedno u Realu.

Kambala


Kambala se pridružio ekstremno desnoj partiji KPV LV odnosno "Ko poseduje državu" kako se zovu u prevodu, autsajderima koji su protiv establišmenta i koji su u parlamentu.

Kambala je inače izazvao zgražavanje u domovini kada je nakon što je saznao da mu je umrla ćerka izašao na teren da igra. Nedavno se borio u ultiimat fajtu, pobedio Belorusa Nikaljčuka, pa ga treba očekivati u oktagonu...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke