Najbolji basketaš sveta pakuje kofere - Bulut se seli u SAD!

Autor: Nikola Miloradović
sreda 13.03.2019.
21:44
Izvor: Sportske.net

Čovek koji je osvojio sve što se može osvojiti u FIBA 3x3 basketu, rešio je da se okuša i u Sjedinjenim Državama.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Kako je i zvanično obelodanjeno, Dušan Domović Bulut, reprezentativac Srbije i bez premca najbolji basketaš na planeti, od naredne sezone igraće u BIG3 ligi!

Za neupućene, BIG3 je liga u basketu tri na tri, koju je 2017. osnovao reper Ajs Kjub u saradnji sa biznismenom i njegovim poslovnim partnerom Džefom Kvatinecom.

U prethodnim sezonama takmičilo se osam ekipa, ali je u januaru obelodanjeno da će u nastupajućoj sezoni nastupati 12 ekipa.

Brojni bivši NBA košarkaši imaju angažmane u BIG3 ligi, recimo samo da je Rašard Luis bio najkorisniji igrač u debitantskoj sezoni šampionata, minule takmičarske godine to je bio Kori Mageti.

Pravila u BIG3 ligi se u mnogome razlikuju od pravila u FIBA tri na tri basketu, igraju se dva poluvremena, prvo se završava kada jedna ekipa ubaci 25 poena, igra se do 50 poena, ali je uslov da pobednik slavi sa dva ili više poena razlike. Ukoliko se taj uslov ne ispuni, igra se produžetak, dok se prva ekipa ne odlepi na dva poena razlike, ali su napadni skraćeni, pošto nema vremenskog ograničenja.

Igra se na jednoj polovini, što je zajedničko sa basketom u kojem je Bulut dominirao, ali šutevi važe tri i dva poena, kao i u košarci. Postoje i tri polja na parketu, koja su udaljena 9,14 metara od koša, a sa tih polja pogoci važe četiri poena.

Kada je Bulut u pitanju, on je prijavljen na draft za narednu sezonu, nema sumnje da će četvorostruki šampiona sveta u tri na tri basketu i dvostruki osvajač MVP nagrade na FIBA planetarnim smotrama biti jedan od najinteresantnijih igrača brojnim ekipama.

Od naredne sezone ćemo u sve popularnijoj BIG3 ligi gledati i Gilberta Arenasa, kao i doskorašnjeg centra Indijana Pejsersa Ala Džefersona, kao i bivšeg drugog pika sa NBA drafta Stormajla Svifta.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke