Najava NBA - Severozapad, Jokićeva teritorija, "džez" se baš jako čuje, Portland opet ruši sve prognoze?

Autor: Boris Jovanović
utorak 22.10.2019.
18:35
Izvor: Sportske.net

Denver je favorit, ali Juta od Slouna nije imama bolju ekipu. Kada otpišete Portland, to vam eksplodira u lice, Minesota ima iste probleme svake godine, Oklahoma počinje život bez Vestbruka.

AP Photo/Matt York
AP Photo/Matt York

Povezane vesti

Cela priča na Severozapadu staće u Denver i Jutu, dve ekipe koje su gladne uspeha, favorite iz senke za velike stvari. Nikola Jokić je bez sumnje prva zvezda divizuje koja je izgubila Rasela Vestbruka, ali i dalje ima neverovatnog Lilarda i sve rizike koje nosi prognoza o tome kako će delovati Portland ove sezone.

Denver Nagets

Velika priča iz prošle godine, utakmica ih je delila od finala u koje nisu stigli. Radi se o jednom od najmlađih, ali već iskusnih timova lige, ne možemo ih nazvati najtalentovanijima, jer to je već prošlost. Od njih se sad očekuje da isporuče velike stvari.

Zadržali su ekipu, jasno je da se sve vrti oko najboljeg centra na svetu (Embid nema ništa sa tim, verujte, brojevi su uvek presuda), Nikole Jokića, ali tim iz Kolorada nije samo Srbin. Imaju ekipu koja već par godina igra zajedno, čak 12 igrača je ostalo, partnerstvo Mareja i Jokića bi trebalo da procveta, videćemo mogu li da poprave odbranu, ako to bude bio slučaj, sigurno će imati više od 54 pobede. Doduše, sve se zasniva na tome da Jokić opet bude MVP kandidat, ali nema razloga da ne bude tako.

Denver

Videćemo i debi Majkla Portera Džuniora, uz već dokazane igrače, Bartona, Gerija Harisa, Milsapa, Bislija, Huanča i Plamlija koji će biti dubleri za najboljeg igrača, vrlo je jasno koliko dugu rotaciju imaju Nagetsi.

Moraće jasno da se sačuvaju od povreda, to je bio problem prethodnih sezona, ali bez obzira na sve, Denver je najbolji tim u svojoj diviziji i među prva tri ili četiri na Zapadu.

Adams


Oklahoma Tander


Počinje post-Vestbrukova era, otišao je i Pol Džordž, jasno je da Oklahoma neće niti kandidat nizašta ove sezone, ali čini se da postoje barem tri ili četiri gora tima na Zapadu.

Osnovni problem Tandera je nesklad u timu, imaju Krisa Pola i Denisa Šredera, imaju i Adamsa i Galinarija, ali jasno je da će ove sezone imati problem sa odbranom, a napad nije bolji nego što je bio. Uz to pojedine pozicije u timu su baš osetljive, moraće da promene način igre, mada je Pol dovoljno iskusan i dalje kvalitetan da povlači konce, ako ostane zdrav. Ali kada je u pitanju atleticizam, snaga u odbrani, šut spolja, sve su to takvi limiti da je teško očekivati da se tim snađe.

Za plej of nisu dovoljno dobri, sa druge strane, oni će verovatno probati da trejdovima tokom sezone dobiju još neke pikove i nadu za budućnost. Ovaj tim nije loš, ali nije ni dobar, a u Oklahomi nisu navikli na prosečnost. Ona im sada visi nad glavom i videćemo koliko će ove sezone u "restruktuiranju" biti uspešni.

Rudi Gober Nikola Jokic

Juta Džez

Mnogi će se složiti, od vremena Džerija Slouna, Juta nije imala bolji tim. Ok, manje će pažnje polagati na odbranu, bez Fejvorsa i Kraudera defanziva će biti problem, ali Konli je neuporedivo bolji igrač od Rubija, a sa pozicijom pleja su Džezeri kuburili godinama.

I dalje im ostaje Gober da zatvori reket, imaće mnogo jaču ofanzivu, rasteretiti, sa Bogdanovićem i Konlijem Donovana Mičela, probaće da igračima poput iskusnog Dejvisa zatvore rupe nastale odlaskom Fejvorsa.

Ono što je kvalitet San Antonija o kome sam pisao je i kvalitet Jute, Kvin Snajder je nastavio sa radnom etikom iz ranijih vremena, Juta je tim koji uvek deluje bolje nego na papiru, a sada su upravo na papiru odlični.

Doduše, postoji strah od Konlijevih povreda, on će ipak biti pokretač tima, ali sa tim nikada ne možete računati, niti tako nešto očekivati, i drugi timovi mogu da se plaše sličnih stvari.

Juta je, nema sumnje, uz Nagetse najbolji tim divizije i sigurno među pet ili šest na Zapadu, imaju praktično sve za čak i veliki rezultat, sigurno da oni mogu da naprave problem i najboljim timovima lige.

Lilard

Portland Blejzers

Šta god rekao pogrešiću, neću da se blamiram prognozama, otpisivao sam Portland par sezona, oni su izgleda mnogo bolji nego što mislim.

Sa druge strane, nekako se čini da je sada situacija drugačija, da je ovaj tim jak i na papiru, da su doveli odlične igrače. I dalje su Lilard i MekKolum neverovatan bekovski par, stigao je Vajtsajd koji može da bude problem u svlačionici, ali je odličan igrač. Imaju i iskustvo Gasola za epizodne role, čekaće jasno Nurkića kao ozebli Sunce.

Kouč Stots je umeo brzo da uklapa igrače, Kent Bazmor je odlično pojačanje, Hezonja je pokazivao znake života na pripremama, mada se u to nikada ne treba pouzdati.

Portland ima neverovatan spoljni kvalitet, šut koji bukvalno može da razoruža svakoga i tradicionalno negostoljubiv teren, Oregon je jedno od najtežih gostovanja u ligi.

Igrali su finale prošle godine, teško će sada ponovo napraviti nešto tako, mada, kako rekoh, bilo šta prognozirati, ili ih potcenjivati na kraju bude baš teško za progutati. Uzdržaću se ovog puta, deluje kao da će u plej of.

Tauns

Minesota Timbervulvs

Ako Portland hoće, Minesota neće, tu ne grešim nikad, oni su zaista mnogo toga prošli, mnogo je snega palo od vremena Kevina Garneta i mada je uvek ista priča, talentovani tim, velika budućnost, sve se završi povredama i na kraju razočaranjem.

Nema razloga da ova sezona bude drugačija, u pitanju je 12. bez doigravanja, zadržali su tim sa velikom zvezdom Karlom Entonijem Taunsom, ali to nije dovoljno. On je u drugoj godini novog ugovora, ali, ako ne bude promene, mogao bi da zatraži da ode.

Problem za tim sa severa je, da ma šta god oni urade, konkurencija je takva da ne mogu da računaju na top 8. To ne izgleda loše kada analizirate tim, imaju Tiga koji je nosio igru svojevremeno u drugom klubovima, Kovingtona, večito obećanje u Viginsu, stigao je ruki Džaret Kalver.

Rajan Sanders je krenuo stopama legendarnog oca Flipa, ali da li on može da promeni nešto, tim pre ni što klupa ne izgleda baš dobro u poređenju sa timovima koji bi mogli da se bore za osmo mesto.

Hajde da kažemo da stabilnost i uigranost znače, ali problem je što imaju premalo oružja tokom duge sezone, što ne može sve da padne na Taunsa, jer sa Viginsom nikada ne znate.

Novi trener, ista očekivanja, isti tim, ono su neki prosek u vremenima kada i solidni na Zapadu strahuju za doigravanje. Zbog toga da će stići do 50% i pored mašine kakva je KAT, deluje kao nemoguća misija.

Denver i Juta deluju kao sigurni putnici u plej of, vodiće bitku i za diviziju, Nagetsi imaju prednost. Portland je značajno bolji tim od Minesote i Oklahome.


Ovo je najava Jugozapada, kao i istočnih divizija.



Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke