Na F4 ne pobeđuje uvek najbolji

Autor: Boban Filipović
petak 18.05.2018.
11:46
Izvor: Sportske.net

Istorija nas je tome naučila.

Sportske.net/Nikola Krstić
Sportske.net/Nikola Krstić

Povezane vesti

Danas su u Beogradu na programu polufinala.

Fenerbahče i CSKA Moskva slove za favorite protiv Žalgirisa i Real Madrida, međutim kada sve stane u jednu utakmicu šanse "autsajdera" su neuporedivo veće.

Iz tog razloga, ali i zbog istorije, trener 'Armejaca' Dimitris Itudis smatra da svaka ekipa ima podjednake šanse da se nađe na tronu.

Podsetimo da je CSKA klub sa najviše učešća na završnim turnirima Evrolige, čak 16. U većini slučajeva Moskovljani su bili najbolji tim regularnog dela sezone i često slovili za glavne favorite, ali su osvojili samo tri titule od kako je uveden fajnal-for i oni su definitivno najveće žrtve ovakvog sistema. Da su se kojim slučajem polufinala i finala igrala na tri ili četiri dobijene utakmice broj njihovih titula bi nesumnjivo bio mnogo veći.

Dimitris Itudis

Njihov rival Real Madrid je na prethodnih osam učešća na F4 osvojio dve titule prvaka Evrope.

Kladionice daju veće šanse 'armiji' da se plasira u finale, mada valja dodati da su i jedni i drugi upisali pobede pred svojom publikom u regularnom delu sezone prošle jeseni, a Realova pobeda je bila ubedljivija. U madridu je bilo 82:69 za "kraljeviće", a u Moskvi 93:87 za CSKA.

Luka Doncic

CSKA i Real će izađi na megdan u 21h, pre toga će koplja ukrstiti aktuelni šampion Evrope Fenerbahče i najprijatnije iznenađenje ove sezone, Žalgiris.

Interesantan podak vezan za Žalgiris je da je uz Split jedini evropski klub koji nikada nije izgubio na fajnal-foru.

Istina, učestvovao je samo jednom do sada. Bilo je to 1999. godine u Tel Aviviu, kada je se ekipa predvođena Arvidasom Sabonisom pokorila "Stari kontinent".

Sarunas Jasikevicius

Fener je prošle sezone osvojio prvu titulu prvaka Evrope u istoriji, bila je to "treća sreća". Željku Obradoviću je posle trećeg vezanog plasmana na fajnal-for prošle godine u Istanbulu pošlo za rukom da Turcima donese trofej.

Aktuelni prvak Evrope slovi za favorita, što je i logično. Međusobni skor u regularnom delu sezone je 1:1, a zanimljivo je da su i jedni i drugi slavili kao gosti. U Istanbulu je utakmica završena rezultatom 89:90, a u Kaunasu 78:85.

Srbija će na fajnal-foru imati trojicu predstavnika među igračima, Nikolu Kalinića, Marka Gudurića i Vasilija Micića. Bilo bi ih i više da Ognjen Kuzmić nije doživeo težak peh na početku sezone i da neki njegovi saigrači nisu izabrali da se "privole nekom drugom carstvu" usled dramatičnih okolnosti na prostoru bivše Jugoslavije u novijoj istoriji.

Srbija ima predstavnika i među trenerima, to je najtrofejniji trener u istoriji evropske košarke Željko Obradović.

Zeljko Obradovic

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
SRECNO NA PRIPREMAMA
Friday, 18.05.2018
13:27

Јавтокас: Људи воле тимове великог срца попут - Жалгириса и Партизана.

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 18.05.2018
12:00

CSKA je protiv Reala vodio cini mi se i oko 30 razlike,pa se opustili,otuda i tih samo 6 razlike. Mada sve zavisi od Ljulja,ako ne bude igrao kako ume,Real nema sanse,ako bude igrao kao pre povrede,moze Real proci. Fener je po meni veliki favorit,mada su ove sezone imali poprilican broj losih utakmica,nekako imam osecaj da ce to biti bolja utakmica. Za kraj predlozi 😃 Vanamejker vise,Rendolf manje,Ajon vise skokova,Higins vise asistencija,Micic manje asistencija,pobede CSKA i Fenera,dosta 😃