MVP trka: Srbin u samom vrhu, od "Kralja" ni traga ni glasa!

Autor: Nikola Miloradović
subota 03.11.2018.
13:25
Izvor: Sportske.net

Na osnovu računice specijalizovanog košarkaškog portala Srbija bi uskoro mogla da dobije košarkaša sa najprestižnijom individualnom nagradom u svetu košarke.

EPA/KAMIL KRZACZYNSKI
EPA/KAMIL KRZACZYNSKI

Povezane vesti

Sezona je počela pre samo par nedelja, jasno je da će se do kraja regularnog dela puno toga promeniti, ali Srbija za sada ima puno razloga za ponos.

Nikola Jokić, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović pružaju izvanredne partije od starta nove takmičarske godine, Miloš Teodosić se tek nedavno oporavio od povrede, dok se još uvek čeka prvi nastup Bogdana Bogdanovića, takođe zbog povrede.

Što se tiče Jokića, brojke su impresivne, njegovi Nagetsi imaju skor 7:1, srpski košarkaš prosečno beleži 19,4 poena, 10 skokova i 6,6 asistencija, još jednom se ističe kao lider ekipe iz Kolorada i pokazuje da je apsolutno zaslužio maksimalan ugovor, koji je minulog leta i dobio.

Izrastao je Somborac u jednog od najboljih igrača na svetu, to je sada sasvim jasno, a prema specijalizovanom portalu "Basketball Reference" srpski košarkaš bi ove sezone mogao da dobije i prestižnu nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige.

Nikola Jokic

Naime, na ovom portalu se između ostalog izvodi i računica verovatnoće kada je MVP trka u pitanju.

Najveće šanse za sada i to ubedljivo ima Stef Kari, koji je neverovatan od starta sezone. On prosečno beleži 32,5 poena uz šest asistencija i 5,4 skokova po meču, a ima čak 38,7% šansi da se domogne nagrade za najkorisnijeg igrača u regularnom delu sezone.

Iza njega je još jedan košarkaš Voriorsa, što dovoljno govori i o njihovim šansama za osvajanje trećeg vezanog prstena, Kevin Durent. Bivši igrač Oklahome je na prvih 10 mečeva u sezoni prosečno upisivao 28,3 poena uz 7,7 skokova i 5,9 asistencija, verovatnoća da on osvoji nagradu je 17,6%.

A na trećem mestu ove liste, našao se upravo centar Denver Nagetsa, bivši košarkaš Mege i reprezentativac Srbije Nikola Jokić!

Naveli smo gore njegove brojke u prvih osam mečeva ove sezone, a prema portalu "Basketball Reference", verovatnoća da Jokić ponese laskavu nagradu za najkorisnijeg igrača najjače lige na svetu je 12,4%.

Iza njega je Dejmijan Lilard sa 10,2%, slede Lauri sa sedam odsto, Lenard sa 5,3%, Adetokumbo sa 4,5%, DeRozan sa 2,4%, Kris Midlton sa 1,1% i Džoel Embid sa 0,7%.

MVP

Interesantno, među 10 glavnih kandidata za prestižnu nagradu, na osnovu prikazanog od starta sezone, ne nalazi se i najbolji igrač današnjice LeBron Džejms, koji je ovog leta pojačao LA Lejkerse.

"Jezeraši" nisu dobro otvorili sezonu, "Kralj" se još traži u novoj ekipi, pa je donekle i jasno zašto njegovo ime nije na ovoj listi.

Jasno je ipak da će se štošta promeniti u nastavku sezone, ali je ovo još jedan dokaz da je Jokić među najboljih košarkašima na svetu u ovom trenutku, na šta svakako moramo biti ponosni.

Kada su nagrade u pitanju, prema brojnim izveštajima iz SAD još jedan Srbin bi mogao da se dokopa jednog priznanja u NBA ligi, više o tome u nastavku.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke