Mundobasket 2019 (kostur) - Kako do četvrtfinala i šta je potrebno da izbegnemo "drim-tim"?

  • Autor: Nikola Miloradović

  • 16. mart 2019.

  • 13:27

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Danas je obavljen žreb za prestojeću planetarnu smotru, Srbija je dobila rivale u prvoj fazi, ali i potencijalne rivale u nastavku takmičenja.

Mundobasket 2019 (kostur) - Kako do četvrtfinala i šta je potrebno da izbegnemo
Foto: fiba.basketball/eurobasket/2017
Selekcija Srbije dobila je rivale za prvu fazu Mundobasketa u Kini, to su selekcije Italije, Filipina i Angole i ove reprezentacije čine grupu D, koja će svoje mečeve igrati u Fosanu.

Poznat je i kostur za nastavak takmičenja, pa ako prođemo grupu D, što je više nego očekivano, ukrstićemo se sa grupom C u drugoj fazi, u kojoj za favorite slove Španija i Portoriko (tu su još Iran i Tunis).

Grupa I: Grupa A - Grupa B
Grupa J: Grupa C - Grupa D
Grupa K: Grupa E - Grupa F
Grupa L: Grupa G - Grupa H

Rezultati iz prve runde se prenose u drugu rundu.

Hipotetički gledano, ako uzmemo za favorite, pored naše reprezentacije, u grupi D selekciju Italije, novoformirana grupa J bi izgledala ovako:

Grupa J: Grupa C - Grupa D

Španija
Portoriko
Srbija
Italija


Dve najbolje selekcije iz novoformirane grupe plasiraće se u četvrtfinale, po kosturu koji možete videti u prilogu.

Mundobasket kostur

U slučaju da kao prvi izađemo iz grupe, sastaćemo se u četvrtfinalu sa drugoplasiranim iz grupe I, koju će činiti najbolji iz grupa A i B (favoriti su Poljska, Kina, Rusija i Argentina).

Kostur je takav da bi se kao prvoplasirani iz grupe J u četvrtfinalu susreli sa drugoplasiranim iz grupe I, ali da bi u polufinalu igrali sa pobednikom duela najboljeg tima grupe L (favoriti Francuska, Nemačka, Litvanija i Australija) i drugoplasiranog tima grupe K (favoriti SAD, Turska, Grčka, Brazil).

Utisak je da je SAD najbolja selekcija iz grupe K, pa bi je na taj način, u slučaju da kao najbolji izađemo iz grupe J, izbegli aktuelne svetske i olimpijske šampiona sve do eventualnog finala.

Ali, ako bi naša selekcija kao drugoplasirana izborila plasman u četvrtfinale iz grupe J, ušli bi u deo kostura gde se nalazi prvoplasirani iz grupe K, a za to mesto je apsolutni favorit selekcija SAD, pa bi u polufinalu mogli da se sretnemo sa aktuelnim prvacima sveta.

Dakle, zadatak za "Orlove" je da overe najpre prvo mesto u grupi D (Srbija, Italija, Angola, Filipini), pa onda i u novoformiranoj grupi J (favoriti Srbija, Italija, Španija, Portoriko), pa bi na taj način izbegli prvog favorita za zlato, selekciju SAD, sve do velikog finala, kako treba očekivati da NBA zvezde overe prvo mesto u grupi E, pa i u novoformiranoj grupi K.  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari