Mundobasket 2019 (grupa D) - Može li neko da ugrozi prvo mesto aktuelnom viceprvaku?

Autor: Nikola Miloradović
subota 16.03.2019.
15:42
Izvor: Sportske.net

Srbija je danas u Šenženu dobila rivale za predstojeće Svetsko prvenstvo u košarci, koje je na programu od 31. avgusta do 15. septembra.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije je nakon turbulentnih kvalifikacija, koje su po prvi put odigrane u novom formatu, dobila svoje rivale na planetarnoj smotri.

Košarkaši koje Aleksandar Đorđević bude odabrao za Mundobasket u Kini, najpre će se u okviru grupe D (Fosun) susresti sa selekcijama Italije, Filipina i Angole.

Prvi utisak je da je žreb bio naklonjen našoj reprezentaciji, ali se od starta znalo da ćemo dobiti na papiru slabije rivale, kako smo bili najbolje plasirana reprezentacija u drugom šeširu pri žrebanju, FIBA je odlučila da mesto u prvom šeširu ustupi selekciji domaćina, Kini.

Kada se pogleda šešir broj tri, iz kojeg smo za rivala dobili Italiju, možemo reći da smo dobro prošli, kako su se pored "Azura" u njemu nalazile selekcije Rusije, Brazila i Australije.

Italija
Foto: fiba.basketball

Što se tiče Italijana, oni su kvalifikacije završili na drugom mestu grupe J, sa skorom od osam pobeda i četiri poraza, iza prvoplasirane Litvanije.

Italijani su u prvom delu kvalifikacija grupu sa Rumunijom, Holandijom i Hrvatskom prošli kao prvi, preneli su u grupu J dva poraza, od Hrvatske i Holandije.

U drugoj rundi kvalifikacija, doživeli su po poraz od Poljske, koja je kao treća u grupi overila kartu za Kinu i prvoplasirane Litvanije, a oba rivala su po jednom uspeli i da dobiju.

Kroz kvalifikacije ih je vodio Romeo Saketi, a na ove igrače računao je u poslednjem kvalifikacionom prozoru.

PG: Niko Manion (Arizona), Luka Vitali (Breša), Arijel Filoj (Avelino), Andrea Ćinćarini (Olimpija Milano)

SG: Amadeo Dela Vale (Olimpija Milano), Pjetro Aradori (Bolonja), Dijego Flakadori (Trento), Stefano Tonut (Venecija), Mikele Vitali (Andora), Rikardo Moraskini (Brindizi)

SF: Alesandro Đentile (Estudijantes), Avudu Abas (Breša)

PF: Davide Paskolo (Trento), Džef Bruks (Olimpija Milano), Đampaolo Rići (Kremona), Brajan Saketi (Breša)

C: Pol Biliga (Venecija)

Jasno je da je najveća boljka Italije centarska pozicija, gde je jedini pravi izbor Nikolo Meli iz Fenerbahčea.

Nije to nikako loš izbor, ali njegova alternativa je 28-godišnji Pol Biliga, koji od 2017. godine brani boje Venecije.

Andrea Barnjani još uvek nije okačio patike o klin, ali je bez angažmana od 2017. godine i teško je poverovati da bi mogao da pomogne reprezentaciji u Kini, tu je i 34-godišnji Kuzin, koji je od minulog leta u Torinu.

Reprezetacija Italije će ipak daleko drugačije izgledati na Mundobasketu, jer tokom kvalifikacija selektor Saketi nije mogao da računa na NBA igrače Danila Galinarija (LA Klipers) i Marka Belinelija (San Antonio), kao ni na zvezde Evrolige Luiđija Datomea i pomenutog Nikola Melija (Fenerbahče), pa ni na Denijela Heketa (CSKA).

Biće Italijani nezgodan rival, imali su solidan učinak u kvalifikacijama i bez gore-pomenutih igrača, trenutno su 13. na FIBA rang listi, ali utisak je da jedna ovakva reprezentacija mora da se pobedi, ukoliko razmišljamo o najvećim ciljevima, a jasno je da je takav stav "Orlova".

Poslednji put smo se sa Italijanima sreli na Eurobasketu 2017. godine i to u četvrtfinalu takmičenja, slavili samo sa 83:67, uz 22 poena Bogdana Bogdanovića.

Italijani su u kvalifikacijama prosečno beležili 78,3 poena, uz 37 skokova i 16,1 asistenciju po utakmici.

Na otvaranju Mundobasketa sastaće se selekcije Obale Slonovače i domaćina Kine, a istog dana biće odigrano još 15 utakmica, tačnije svi mečevi prve runde.

Prvi meč reprezentativci Srbije igraće protiv selekcije Angole.

Angola
Foto: fiba.basketball

Angola je afričke kvalifikacije završila kao druga u grupi E, sa skorom 9-3, ispred je bio Tunis, iza Kamerun.

Poslednji put smo se sa Angolom sreli u okviru kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju, naša selekcija je slavila rezultatom 80:63, predvodio nas je Nikola Jokić sa 17 poena i šest skokova.

Naš prvi protivnik na planetarnoj smotri zauzima 39. mesto na FIBA rang listi, na poslednjem prvenstvu Afrike osvojili su tek sedmo mesto, a u Kini će po osmi put učestvovati na prvenstvima sveta.

Selektor im je amerikanac Vil Vojt, koji je na početku karijere radio kao video koordinator u San Antonio Sparsima, kratko i kao privremeni trener u LA Klipersima u sezoni 1998/99.

Radio je i u razvojnoj ligi u SAD, kao i u Kini, kao asistent, dok je predvodio i selekciju Nigerije.

Roster Angole iz kvalifikacija izgleda ovako:

PG: Žerson Dominogs (Interklub), Leandro Konseisao (Primeiro de Agosto)

SG: Karlos Moraiš (Benfika), Žerson Gonkalveš (Petro de Luanda)

SF: Olimpio Ćiprijano (Benfika Libolo), Edson Ndoniema, Roberto Forets

PF: Redži Mur (Benfika Libolo), Leonel Paulo (Petro Luanda), Silvio de Sousa, Eduardo Mingas (Interklub), Aleksander Žungo (Interklub)

C: Janik Moreira (Parma), Ermenežildo Mbunga (Benfika Libolo), Bruno Fernando


Prosečno su u kvalifikacijama beležili 69,1 poen, 38,9 skokova i 15,4 asistencije po utakmici.

Dakle, utisak je da Angola nema šta da traži u grupi D, eventualno mogu da se izbore za treće mesto u duelu sa selekcijom Filipina.

Filipini su kvalifikacije završili kao četvrti u grupi F, sa skorom 7-5, iza selekcija Australije, Japana i Irana, a trenutno su 31. na FIBA rang listi.

Filipini
Foto: fiba.basketball

Suštinski gledano, oni su poslednja reprezentacija koja je izborila plasman na Mundobasket iz Azije, što jasno govori o njihovom kvalitetu.

Prosečno su upisivali 80,7 poena, 40,3 skoka i 17,7 asistencija po utakmici.

I za njih je ovo osmo učešće na planetarnim smotrama, a na Mundobasketu će ih sa klupe predvoditi domaći trener Jeng Gujao.

Najveća uzdanica ove selekcije je svakako bek Klivlend Kavalirsa Džordan Klarkson i nema sumnje da će bivši košarkaš Lejkersa biti problem, ukoliko se odazove pozivu reprezentacije Filipina za Svetsko prvenstvo u Kini.

Dzordan Klarskon
Foto: EPA-EFE/WU HONG

Nije ga naravno bilo u kvalifikacijama, a sa ovim skupom igrača Filipini su se domogli planetarne smotre:

G: Tirdi Ravena (Ateneo), Pol Dalistan (Magnolija), Džejson Vilijam (TNT), Marsio Lasiter (San Migel), Mark Baroka (Magnolija), Rodžer Pogoj (TNT)

F: Gejb Norvud (Rejn or Šajn Elasto), Troj Rozario (TNT), Džepet Agilar (Barangej Ginbera)

C: Andrej Bleč (Tjanđin), Džon Pol Eram (NLEX)


Dakle, samo iskusni Bleč ne igra u domovini, svi ostali reprezentativci igraju kod kuće, na Filipinima.

Neće roster baš ovako najverovatnije izgledati, treba očekivati i Džordana Klarksona u njemu pre svega, ali opet, utisak je da ni ova selekcija nema šta da traži protiv naše reprezentacije.

Na Azijskim igrama prošle godine zavšrili su kao petoplasirani, imali su i pomoć pomenutog Klarksona.

Mundobasket u Kini počinje 31. avgusta, traje do 15. septembra, a čitav raspored po grupama pogledajte u nastavku, dok OVDE možete pronaći detalje o samom kosturu i potencijalnim rivalima Srbije u narednim fazama.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
nenadnenad1234
Saturday, 16.03.2019
18:42

Bez kos razlike (+/-) +60 da se ne pojavljujemo u drugi krug.

avatar
bagra
Saturday, 16.03.2019
18:19

Nasa strana kostura je milina. A grupa tek