Marinin projekat za ponos...

  • Autor: Miloš Marković

  • 13. novembar 2012.

  • 12:12

  • Izvor: Sportske.net, SEM

  • facebook
  • twitter
  • email

Jedna od najuspešnijih sportskih priča u Srbiji ove sezone su svakako košarkašice Partizan Galenike. Trener 'crno-belih' Marina Maljković je okupila ozbiljnu ekipu u kojoj se nalazi veliki broj reprezentativki Srbije i stvara projekat koji za cilj ima i jačanje nacionalnog tima.

Marinin projekat za ponos...
Čitav projekat počeo je, možda i pomalo neočivano, odmah da daje sjajne rezultate. Pored skora od 7-0 u regionalnoj ligi, košarkašice Partizana u grupi G Evrokupa dele prvo mesto sa „super-timom“ Dinama iz Moskve, ispred francuskog Basket Lenda i češkog Praga.

Naredni meč 'crno-bele' igraju u sredu u francuskom Mont-Marsonu.

Partizan u Francusku odlazi kao vodeća ekipa u grupi, sa skorom 2-1. U prvom meču Partizan je ubedljivo slavio i plejmejker beogradske ekipe, Milica Dabović je svesna težine ovog gostovanja, zbog svih okolnosti koje okružuju ovaj duel.

"Svakako idemo da pobedimo pošto znamo da nam od toga zavisi pozicija, cela grupa zavisi od te pobede. Jedino što želimo je da pobedimo. Opet je otežavajuća okolnost to što smo gosti, a pošto je za njih situacija biti ili ne biti, znaju da moraju da dobiju tu utakmicu. Kod njih je trenutno haos, jedan poraz, drugi poraz. Za nas je samim tim što igramo na njihovom terenu to otežavajuća okolnost u svakom smislu te reči. Smatram da treba da odemo tamo i da pobedimo.", rekla je Dabovićeva.

Partizan je svoju prvu utakmicu u Evrokupu igrao upravo protiv Basket Lenda i slavio je sa 77:57. Bek-šuter 'crno-belih' Dajana Butulija smatra da su odlučujući faktori u tom trijumfu bili i iznenađenje, kao i jedna od najbolje odigranih partija ove sezone.

"Možda i jedno i drugo, možda više to što smo i u odbrani i u napadu sve odigrali upravo onako kako smo se dogovorili. One se možda i nisu najbolje snašle i odgovorile na tu našu agresivnost u prvoj četvrtini gde smo napravili veliku razliku. Posle su nas jurile i nisu nas stigle", rekla je Butulija.

Košarkašicama Partizana pored teških utakmica, ni putovanja nisu bila ništa lakša. Dok su do Češke išle autobusom, a do Moskve avionom, ovo će takođe biti teško putovanje koje uključuje trosatnu vožnju vozom, kao i još dva sata autobusom. Tamara Radočaj, koja igra na poziciji plejmejkera, smatra da to ne utiče previše na košarkašice Partizana koje su svesne svih okolnosti.

"Očekuje nas težak put ali se mi stvarno trudimo da ne razmišljamo o tome. Maksimalno smo koncentrisane na utakmicu, na ono što nas očekuje. Mi smo i prošle sezone igrali sa Basket Lendom, znamo šta nas očekuje na njihovom terenu, prepune tribine, 3.000 ljudi, ali smo totalno spremne na sve to i u utakmicu ulazimo maksimalno.", smatra plejmejkerka 'crno-belih'.

Košarkašice Partizana ove sezone zaista dominiraju na svim poljima. I dok su rezultati u regionalnom takmičenju možda i očekivani, pobede u Evropi, uz sjajnu igru, donekle mogu da budu iznenađujuće. I Milica Dabović je delimično iznenađena rezultatima 'crno-belih'.

"Niko to nije očekivao. Ni mi sami to nismo očekivali. Dobili smo po meni najtežu grupu, tu su dve ekipe koje se takmiče da budu prvaci. Znali smo njihove ciljeve od početka i zaista mi je neverovatno to što dobijamo u gostima, što smo namučili Dinamo. Zaista smatram da moje saigračice i ja radimo dobro, treniramo dobro i to pokazujemo na terenu. Ne pokazujemo to uvek na domaćim utakmicama, gde se malo opustimo i onda sve krene nizbrdo. Ali izvlačimo i dobijamo te utkamice. Ne znam kako će da bude do kraja, ali trenutno mogu da kažem da sam zaista vrlo srećna. Zaista vidim da svako hoće, svako želi i može da pokaže i da pruži sve od sebe na terenu da se prođe taj prvi krug. Sve nam zavisi od te utakmice, mada ako se i tamo izgubi, opet imamo još dve utakmice ovde kao domaćini. Sačekaćemo ih, znate kako se borimo na svom terenu i kako ginemo. Videćemo epilog na kraju.", rekla je Dabovićeva.

Sa druge strane, Dajana Butulija nije iznenađena ovoliko dobrim rezultatima 'crno-belih', koje u svojoj ekipi imaju najbolje košarkašice ove zemlje.

"Iskreno, ja sam verovala u ovu ekipu i meni ovo nije iznenađenje. Ovo je skup 7-8 najboljih igračica iz reprezentacije, na čelu sa Marinom koja nas upućuje u svaki detalj. Pripremamo se za svaku utakmicu posebno, pazimo na svaki detalj, kako čuvati igrače, kako igrati napad. Samim tim što dajemo svu energiju i želimo svom snagom, mislim da to nije nikakvo iznenađenje.", smatra Butulija.

Tamara Radočaj smatra da je ključ uspeha u jedinstvu ekipe, čime su prevaziđeni neki nedostaci sa početka sezone.

"Mi smo naš taktički dogovor uspeli da sprovedemo na sjajan način, da pomažemo jedna drugoj, da pokrivamo naše mane dok izvlačimo ono najbolje iz sebe. To smo u ovom delu sezone stvarno uspeli, to je ono što je Marina u stvari i tražila od nas. Nadam se da ćemo nastaviti to da radimo.", veruje Radočajeva.

Dabovićeva smatra da je od velikog značaja to što toliko košarkašica igra zajedno i u klubu i u reprezentaciji.

-To nam zaista znači. Tek smo počeli. Srećna sam što smo sve zajedno tu u Partizanu, što je tu većina devojaka iz reprezentacije. Videćemo šta će biti, ali napredujemo koracima od sedam milja i ovo će se sigurno odraziti na reprezentaciju.", rekla je.

I Dajana Butulija smatra da je od nemerljivog značaja to što će reprezentaciju činiti igračice koje se dobro poznaju i da to može da odvede do pozitivnog rezultata na Evropskom prvenstvu.

"Samim tim što je to jedan projekat, normalno je da će ovo iz Partizana da se prenese u reprezentaciju i da će da bude dobro. Ja još nisam igrala u reprezentaciji sa njima ali se jako radujem što ću, nadam se, ovog leta zaigrati.", kaže Butulija.

Jedan od faktora uspeha je bila i sjajna podrška sa tribina. Dabovićeva nije krila značaj koji navijači imaju.

„Znači nam kao i uvek. Znate kako je bilo u reprezentaciji, kada su se momci okupili i 40 minuta navijali za nas, tako da nam je značilo za svaku utakmicu na koju su dolazili. Uvek se u svlačionici pitamo hoće li ili neće doći da nas obraduju. Zaista su nam potrebni, pogotovo sledeće dve utakmice na kojima ćemo biti domaćini. Volela bih da ih vidim u svakom slučaju, da nas podrže sa tribina jer će nam to puno značiti, uvek nam znači.",  ističe Dabovićeva.

Tim Partizana je generalno mlad, ali svakako poseduje određeno iskustvo. Dajana Butulija je takođe zadovoljna onim što se radi u klubu, na čelu sa trenerom, Marinom Maljković.

"Čast mi je da budem deo cele ove priče. Prosto, srećna sam što Marina ima tu energiju da se nešto promeni u ženskoj košarci, što pokušava da nešto okrene na bolje. Rekla je da se takav projekat radi u drugim zemljama, Francuskoj, Španiji, Češkoj, oni to odavno rade, već godinama. I onda dođu pripremljene na EP, a ne dođe svaka igračica iz neke druge ekipe i onda ne zna šta radi. Svako ima neke svoje navike, svoja shvatanja, tako da mislim da će ovo biti super.", rekla je Butulija.

Ženska košarka ovde nije toliko praćena i nema popularnost kao u drugim zemljama, a Partizan i reprezentacija to definitivno zaslužuju. Zastupljenost u medijima je postala veća i Tamara Radočaj se nada da će uspesi njenog tima, kao i nacionalnog tima, adekvatno biti ispraćeni u budućnosti

"Iskreno, otkako sam u Partizanu, upoređujući sa onim prethodnim godinama – Hemofarm je ranije osvajao, ali nije imao medijsku podršku ni ovde, niti bilo gde drugde, koliko-toliko nas ima. Ali mislim da rezultatima mi zaslužujujemo da mnogo više budemo zastupljeni u medijima. Na nama je da pravimo rezultate i da se onda nadamo da će to sa druge strane biti ispraćeno.",  zaključila je Tamara Radočaj.

Utakmica Basket Lend – Partizan igra se u sredu, 14. novembra od 20 časova.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari