Majstorica? Istorija kaže Zvezda, samo zbog jedne stvari!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 31.03.2019.
11:48
Izvor: Sportske.net

Mnogo važnih okršaja imali su Partizan i Crvena zvezda na košarkaškim terenima, ali je ono što ćemo naredne subote gledati kuriozitet i zbog toga nosi posebnu težinu.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Tekuća sezona u ABA ligi osamnaesta je od kako je osnovano regionalno takmičenje, a Partizan i Crvena zvezda spadaju u red najtrofejnijih klubova.

Crno-beli su šest puta bili najbolji na "Jadranu", premda nisu bili deo ABA lige u prva tri izdanja, dok je Zvezda u novije vreme postala dominantna i stigla do tri trofeja.

Samo jednom su Partizan i Crvena zvezda u direktnom duelu odlučivali o tituli, bilo je to 2013. godine na fajnal-foru u Laktašima, a zanimljivo je da nijednom do sada nisu igrali majstoricu u sezonama u kojima je završnica takmičenja igrana u plej-of sistemu.

Poslednji okršaj Crvene zvezde i Partizana u plej-ofu ABA lige gledali smo u sezoni 2014/15 kada je Crvena zvezda posle 1:1 dobila dva meča i obezbedila plasman u finale rezultatom 3:1 u seriji.

To znači da će subotnja majstorica biti prva koju će Partizan i Crvena zvezda odigrati u ABA ligi, a retko se dešavalo da "večiti" igraju majstorice i u domaćem prvenstvu.

Arhiva kaže da su od raspada SFRJ Partizan i Crvena zvezda samo tri puta igrali majstoricu u plej-ofu domaćeg prvenstva. Dva puta je to bilo u finalu plej-ofa, jednom u polufinalu.

Odmah nakon raspada SFRJ, u sezoni 1992/93 Partizan i Crvena zvezda sastali su se u finalu plej-ofa domaćeg šampionata. Finale je igrano na tri dobijene utakmice po sistemu 2+2+1, što znači da je Zvezda bila domaćin na prve dve utakmice, zatim je to bio Partizan, a u majstorici su ponovo crveno-beli imali prednost domaćeg terena.

Bilo je to vreme u kojem nije bilo zabrane prisustva gostujućih navijača, tako da je derbi imao dodatnu draž, a Crvena zvezda je pod vođstvom trenera Vladislava Lučića dobila Partizan sa 3:2 u seriji.

Finale 1992/93
Crvena zvezda - Partizan     89:87
Crvena zvezda - Partizan     67:82
Partizan - Crvena zvezda     77:83
Partizan - Crvena zvezda     70:68
Crvena zvezda - Partizan     72:64 (MAJSTORICA)

Bila je to Zvezdina generacija u kojoj su glavnu reč vodili Nebojša Ilić i Saša Obradović, ali i u kojoj su igrali Aleksandar Trifunović, Dejan Tomašević...

Sledeći put majstorica je odlučivala o pobedniku serije tek u sezoni 1999/00. Partizan je regularni deo sezone završio sa pobedom više u odnosu na Zvezdu, pa su "večiti" ukrstili u polufinalu plej-ofa koje je igrano na tri dobijene utakmice i ponovo po sistemu 2+2+1.

Na putu do polufinala Partizan je eliminisao Radnički Jugopetrol, dok je Crvena zvezda u dva meča slavila protiv FMP-a iz Železnika. Usledila je polufinalna serija od 15. do 23. aprila, a nakon što su odbranili domaći teren u prva četiri meča, majstorica je odlučivala o plasmanu u finale.

Partizan je kao bolje plasirani u ligaškom delu imao prednost domaćeg terena u petom meču i na kraju dobio rezultatom 67:65 i tako obezbedio plasman u finale koje je kasnije izgubio od podgoričke Budućnosti.

1/2 finale 1999/00
Partizan - Crvena zvezda     77:75
Partizan - Crvena zvezda     91:83
Crvena zvezda - Partizan     90:68
Crvena zvezda - Partizan     82:79
Partizan - Crvena zvezda     67:65 (MAJSTORICA)

Na klupi Partizana tada je sedeo Nenad Trajković, a crno-beli dres nosili su Nenad Čanak, Vlada Đokić, Ratko Varda, Veselin Petrović, Vule Avdalović, Aleksandar Čubrilo i drugi.

Poslednji put "večiti" su igrali majstoricu pre punih deset godina i to u finalu domaćeg šampionata koji je osvojio Partizan.

To finale igrano je na tri dobijene utakmice, s tim što se domaćinstvo menjalo na svakoj utakmici, pa je Partizan imao prednost domaćeg terena u prvom, treće i petom meču.

Finale 2008/09
Partizan - Crvena zvezda     70:58
Crvena zvezda - Partizan     54:68
Partizan - Crvena zvezda     58:63
Crvena zvezda - Partizan     75:73
Partizan - Crvena zvezda     73:61 (MAJSTORICA)

Svakako da je nešto mlađim ljubiteljima košarke pomenuta finalna serija u najsvežijem sećanju, a mnogo je igrača koji još uvek aktivno igraju košarku koji su bili deo tih mečeva.



Obe ekipe napravile su po "brejk" u ovoj finalnoj seriji, a Partizan je u majstorici slavio sa 12 poena razlike i tako stigao do šesnaeste šampionske titule.

Bile su to godine crno-bele dominacije, a u sezoni 2008/09 Partizan je pod vođstvom Duška Vujoševića osvojio drugu od četiri uzastopne "triple krune". Dres Partizana u pomenutoj sezoni nosili su Vladimir Lučić, Milenko Tepić, Aleksandar Rašić, Uroš Tripković, Novica Veličković, Petar Božić, Jan Veseli...

Crveno-beli su predvođeni Svetislavom Pešićem stigli do pomenutog finala i na 40 minuta od titule, a za Zvezdu su igrali Marko Marinković, Vladimir Štimac, Tadija Dragićević, Marko Kešelj, Elmedin Kikanović, Lorens Roberts, Nemanja Nedović, Nemanja Bjelica...

Kao što možete da vidite, dvojica aktera pomenute finalne serije iz 2009. godine i dalje su deo Partizana i Crvene zvezde. Radi se o Novici Veličkoviću i Marku Kešelju, pa ostaje da vidimo ko će se ovoga puta radovati pobedi u odlučujućem meču.

Majstorica polufinalne serije plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde mt:s i Partizana igra se u subotu, 6. aprila, u hali "Aleksandar Nikolić".

Ono što je simptomatično je da je u majstoricama Crvene zvezde i Partizana odlučujući meč dobijala ekipa koja je bila domaćin, dakle serija se nikada nije završila brejkom. To je podatak koji može da hrabri crveno-bele, ali oba meča su bila tako tesna da je jasno, gledaćemo dramu.

U počivšoj SFRJ jedino plej of finale su "večiti" igrali u sezoni 1986-87. kada je Zvezda iznenadila Cibonu u polufinalu, Partizan je rešio finale u dva meča, dobio je i kao gost najvećeg rivala sa 89:88. Zanimljivo te godine je Cibona ligaški deo završila sa 22-0, ali je preživela nokaut protiv crveno-belih...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pixi GOOL iz kornera
Sunday, 31.03.2019
14:43

Realno je za ocekivati da pobedi Zvezda bez obzira sto partizan ima najveci budzet u ABA ligi, najskuplji tim i najplacenijeg trenera od kad se kosarka igra na ovim prostorima.

avatar
Dača
Sunday, 31.03.2019
15:23

Jesi se povratio od šoka? Nije te bilo sinoć, rekoh da ti nije pozlilo.
A za te budalaštine što redovno pišeš bi mogao da izneseš dokaze a ne da laprdaš.

avatar
Grb partizana 1997?
Sunday, 31.03.2019
23:11

Gde si ti na komentarima o fudbalu, kad ces se oporaviti od soka? U kosarci jos uvek nista nije gotovo, ali je sa vasim fudbalskim klubom izgleda zavrseno.

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Sunday, 31.03.2019
17:22

Kad je za tebe ziva istina budalastina to dovoljno govori o tebi.

avatar
Deki.Stankovic.5
Sunday, 31.03.2019
17:00

Ti i vasa maskota Kralj laprdate ovde svaki dan pa nikom nista i to ti je ok,a njega si nasao da prozivas,sve vi vidite druge samo ne vidite sami sebe.

avatar
Simkelaaa
Sunday, 31.03.2019
15:52

Drzim se toga da nikoga ne treba sazaljevati,ali tebe mi je najiskrenije zao.

avatar
PARTIZAN IS KING
Sunday, 31.03.2019
12:42

Po ovome sto ste vi prikazali treba da dobije najtrofejniji klub i klub koji je osvojio Evropu to je Partizan.Tu gore u majstoricama navedenim je 2-1 za Partizan.E sad to sto je u vasim napacenim glavama razmisljanje drugacije to je vec nesto drugo.

avatar
pepyslav
Sunday, 31.03.2019
12:10

Stoji da domaci teren mnogo znaci, ali mislim da zbog Tomica bar je egal sto se sansi tice...objektivno, Zvezda bi po sastavu trebalo da je bolja 10-15 razlike, ali razlika u ulozi trenera ne samo da izjednacava sanse, vec mozda i naginje ka Partizanu...ali videcemo, Zvezda ipak ima dosta iskusnijih igraca, koji bi mogli da lakse odluce mec...naravno, ako budu vezbali slobodna bacanja narednih dana..

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 31.03.2019
12:01

Bolje reci dozivela (nokaut):-D Marko (je) Marinovic, nema K. Otkad nam je AT trener, sve cetiri protiv njih smo odigrali na jednu loptu, a u drugoj (i drugoj u nizu i drugoj u regularnom delu lige) i trecoj utakmici (prvoj u polufinalu serije (od) prosle subote) sudije su nas PO-KRA-LE za pobedu. Pokusali su to i u Kupu, ali, nismo se dali.

avatar
Deki.Stankovic.5
Sunday, 31.03.2019
15:36

Jeste,jeste,uvek kad izgubite vi ste osteceni,pokradeni,a kad dobijete sve posteno.Vas je zahvatila ozbiljna kolektivna bolest!

avatar
nenadnenad1234
Sunday, 31.03.2019
19:06

Od kad se saznalo da igramo u 1/2 ABA lige poceli ste da kukate na Pink i Hepi i da "lomite" case na Prvoj na pomen naseg imena.
Nije li te makar malo blam zbog gostovanja na gore pomenute televizije?

avatar
⭐♦ povratka kralja
Sunday, 31.03.2019
16:41

On nije bolestan, samo nepirstasan i nerealan, zivi u svom svetu gde moze da izmislja kako hoce, ne obracaj paznju jednostavno. xd

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 31.03.2019
16:40

Hvala, hvala...