Ljubimac "Grobara" ponovo u Beogradu, hoće li Zvezda zbog Korone putovati u Francusku?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 13.10.2020.
10:08
Izvor: Nikola Miloradović

Tek su okončana dva kola u Evroligi, a već veliki broj timova ima problema sa igračima koji su zaraženi koronavirusom.

kkcrvenazvezda.rs
kkcrvenazvezda.rs

Povezane vesti

Pojedine utakmice su i pomerane, Barsa je dan kasnije nego što je planirano igrala svoj meč sa Zenitom u Sankt Petersburgu, jer je trener Jasikevičijus dobio pozitivne rezultate testa na COVID 19, pa se čekalo da igrači dobiju dva negativna testa pre puta u Rusiju.

Potom je pomeren i duel Himkija i Žalgirisa, narednog protivnika Crvene zvezde, jer su Žofri Lovernj i Greg Monro bili pozitivni na koronavirus. Himki ima možda i najveće probleme sa zaraženi igračima, pored Monroa ekipi nisu mogli da pomognu zbog pozitivnog testa ni Janis Tima, Jevgenji Voronov i Džordan Miki, kao i mladi Baraškov.

Sada su nastali problemi i sa Zenitom i francuskim Asvelom, koji bi 15. oktobra trebalo da dočeka ekipu Crvene zvezde u svojoj dvorani u Vilerbanu, ali je sada i odigravanje tog susreta u planiranom terminu pod znakom pitanja.

Zenit ukupno ima šest zaraženih igrača i tri člana stručnog štaba, dok je Asvel u međuvremenu prijavio četiri slučaja zaraženih u svojim redovima, poznato je da je među njima trener Ti Džej Parker, ali se pretpostavlja da su na COVID 19 pozitivni i Noris Kol, Metju Stranzel i Kevarijus Hejs. Danas je stigla informacija da su još dvojica košarkaša i dva člana stručnog štaba zaražena.

Što se tiče Kola, on je u subotu odigrao 40 sekundi u duelu protiv Šolea u francuskom šampionatu, potom je povučen sa terena i poslat u svlačionicu, izgleda da su njegovi rezultati testa na koronavirus kasno stigli, a gradonačelnik Šolea je izjavio da će tužiti Asvel, ali i ligu zbog velikog propusta.

Asvel Olimpijakos Gerson Jabusele Printezis Haralampopulos

Dakle, problemi se gomilaju, odložen je duel između Baskonije i Zenita, zaražene je imao i moskovski CSKA, pa se postavlja pitanje da li će uopšte biti izvodljivo nastaviti sezonu u ovakvom formatu?

Evroliga navodno ima pripremljen i plan B, a to je igranje u "mehuru", po uzoru na NBA ligu.

Iako konkretan plan nije poznat javnosti, postoje pretpostavke da bi mečevi elitnog takmičenja mogli da se igraju u dvoranama Žalgirisa i Valensije, gde je Evroliga u pripremnom periodu organizovala dva turnira zatvorenog tipa.

Pretpostavka je da bi devet ekipa moglo da igra u Kaunasu i još devet u Valensiji i da bi po četiri najbolje ekipe otišle u plej-of, koji bi se verovatno naknadno odigrao, jer bi učesnici Evrolige morali da nadoknade izgubljeno u svojim nacionalnim i regionalnim šampionatima.

Nije isključeno i da svih 18 timova bude smešteno u Kaunasu ili Valensiji, videćemo kako će se situacija razvijati, ali deluje da trenutni model neće moći još dugo da se održi, posebno jer se situacija u velikom broju evropskih zemalja po pitanju broja zaraženih koronavirusom pogoršava.

Ali, zasad sve ide prema prvobitnom planu, pa Zvezdu čekaju dva meča u samo tri dana.

Košarkaši Žalgirisa su nakon susreta sa Himkijem dobili negativne rezultate testa, centar Žofri Lovernj koji je bio pozitivan je dobio dva uzastopna negativna rezultata i spreman je za put u Beograd.

Zalgiris

Ekipu Saše Obradovića čeka jedan jako nezgodan rival, sastav iz Kaunasa je umesto Šarunasa Jasikevičijusa preuzeo austrijski stručnjak Martin Šiler, najbolji trener američke razvojne lige.

On sa sobom donosi insistiranje na modernoj i na odličnim fizikalijama utemeljenoj košarci, uz veliki broj šuteva za tri poena, što se posebno videlo u ubedljivoj pobedi protiv Himkija, gde su košarkaši Žalgirisa u 30 navrata šutirali za tri poena, pogodili su 13 puta, Grigonis je ubacio pet trojki, Milaknis jednu manje.

Zvezda će dakle imati težak zadatak, ponovo "crveno-bele" čeka jedan iscrpljujuć meč, ali ako odigraju kao protiv Cibone, Baskonije i Borca, tri pobede sa koš razlikom +86, čini se da neće imati problema.

Ostaje da se vidi da li će Emanuel Teri i Tejlor Ročesti konačno dobiti priliku da zaigraju u crveno-belom, obojica će bez sumnje predstavljati velika pojačanja za ekipu Saše Obradovića.

Crvena zvezda bi potom trebalo da putuje u Francusku, ukoliko se nešto drastično ne promeni, Asvel neće moći da računa na tri bitna igrača, a neće imati ni trenera Parkera na klupi.

Sastav iz Vilerbana je doživeo dva poraza na startu sezone, protiv Valensije su pružili sjajan otpor, ali protiv Mesininog Milana nisu imali šansu.

Baner 3

Možda i atletski najsposobnija ekipa u Evroligi ove sezone, odlično su se pojačali tokom leta, jasno je da će im bivši igrač Budućnosti Kol itekako nedostajati.

Tu je iskusni Dio, treba obratiti pažnju i na odličnog šutera Olerika Frimena, koji je imao loš početak sezone u Evroligi, reč je o zaista sjajnom strelcu, ne bi valjalo da namesti ruku baš protiv srpskog predstavnika.

Ipak, čini se da Zvezda ima kvalitet da slavi i u Francuskoj, pobeda bi bila vrlo značajna, pred "crveno-belima" su dva jako bitna duela.

Ostaje da se vidi da li će se meč u Francuskoj odigrati u planiranom terminu zbog situacije sa koronavirusom.

Sve je nažalost veoma neizvesno, svaka zemlja ima drugačiji problem sa pandemijom, ali i drugačiji način borbe, teško je predvideti kako će se situacija razvijati, početak ne obećava.

Nakon prvog duplog kola u sezoni ćemo svakako više znati, videćemo da li će Evroliga doći u poziciju da mora da aktivira plan B i igranje u "mehuru", što bi jasno napravilo pometnju i u nacionalnim i regionalnim šampionatima učesnika elitnog takmičenja.

Zvezda dočekuje Žalgiris u utorak 13. oktobra od 19h u dvorani "Aleksandar Nikolić", već u četvrtak 15. oktobra "crveno-beli" gostuju u Vilerbanu ekipi Asvela, meč je zakazan za 20:45h.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke