Legendarni Slovenac rekao zbogom igračkoj karijeri

 • Autor: Nikola Miloradović

 • 27. jul 2016.

 • 13:46

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

U 38. godini života, nekadašnji igrač Barselone i Panatinaikosa je rešio da okonča svoju igračku karijeru.

Legendarni Slovenac rekao zbogom igračkoj karijeri
Na parketima širom Evrope više neće biti sjajnog slovenačkog plejmejkera Jake Lakoviča.

On je rešio da prestane sa aktivnim igranjem košarke nakon blistave karijere duge dve decenije.

"Pozdrav svim! Pišem ovo pismo kako bi objasnio da sam nakon dugog razmišljanja odlučio da je vreme da završim sa ovim divnim poglavljem u svom životu, poglavljem koje mi je dalo maltene sve.

Košarka je, i biće sastavni deo mog života, ali ne više i kao profesionalnom igraču. Na ovom putovnju sam sreo mnoge izvanredne ljude i sklopio snažna prijateljstva koja će večno trajati.

Osećam se veoma privilegovano. Imao sam prilike da igram za sjajne klubove i kolektive, sa kojim sam se u potpunosti poistovetio i uvek sam pokazivao podjednaku posvećenost, lojalnost i ponos za boje koje sam branio.

U to ime bi hteo da se zahvalim svim tim klubovima, počevši sa
mojim prvim klubom Slovanom iz Ljubljane, potom Krki iz novog Mesta, Panatinaikou, Barseloni, Galatasaraju, Avelinu, Gazijentepu i nacionalnom timu Sloveniije, za koji sam uvek igrao i srcem i dušom.

Želim da se zahvalim i svim mojim saigračima, trenerima i osoblju ovih klubova koji su bili na mojoj strani tokom ovog putovanja. Bez vas, ne bih bio ni osoba a ni igrač kakav sam danas. Naravno, ne smem da zaboravim ni svoje verne navijače i pratioce. Podržavali ste me i pratili u najtežim trenicuma. Hvala vam! Nedostajaćete mi.

Vreme je došlo da podelim i prenesem svoje znanje i iskustvo na dolažeće generacije, koje će nastaviti da pobeđuju za sve nas. Retko smo zaista svesni da smo svi deo jednog velikog tima kojem treba puno dobrog duha, hemije i radosti da bi igrao.

Sve što sam postigao, naravno ne bi bilo moguće bez moje porodice. Bezuslovno su me podržavali. Svestan sam žrtvovanja i pomoći koju su mi dali, oni su bili temelj za sve nagrade koje sam stekao tokom moje profesionalne karijere. Ponekad su za mene morali da preživljavaju i tamne strane košarke i profesionalizma i da osete to na svojoj koži. Helena, draga, ne mogu da pronađem reči kojima bih opisao koliku zahvalnost osećam.

Sve ovo me ispunjava ponosom koji ću nostiti u svom novom životnom poglavlju. Hvala još jednom svima koji su me pratili i podržavali tokom ovih fantastičnih 20 godina moje karijere kao profesionalnog košarkaša.

Vidimo se na terenu
", reči su Jake Lakoviča, koji se ovim pismom oprostio od aktivnog igranja košarke.

Lakovic

Tokom svoje 20-godišnje karijere Jaka je nosio boje Slovana, Krke, Panatinaikosa, Barselone, Galatasaraja, Avelina, Gazijetepa, a u svojoj poslednjoj sezoni je igrao za rezervni tim katalonskog giganta.

Sa Barselonom se popeo i na "krov" Evrope 2010. godine, u dva navrata je u dresu Panatinaikosa bio MVP finala grčke lige, 2005. godine je poneo i priznanje za najkorisnijeg igrača čitave lige u Grčkoj, iste godine je bio najkorisniji u Kupu Grčke, a uvršten je te 2005. i u drugi tim Evrolige.

U Evroligi je tokom čitave karijere odigrao 218 utakmica, a u proseku je beležio 11,8 poena i 2,7 asistencija po meču.

Sa U20 reprezentacijom Slovenije je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Italiji 1998. godine, a za seniorsku selekciju je nastupao na dva Svetska prvenstva (2006. i 2010. godine), kao i na sedam uzastopnih Evropskih prvenstava (2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011. i 2013. godine).

Iz njegovog oproštajnog pisma može se zaključiti da se od košarke neće još oprostiti, te možemo očekivati u skorijem roku Lakoviča na klupi nekog košarkaškog tima, najverovatnije iz njegove rodne Slovenije.

Lakovic
Foto: twitter.com/esport3
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari