Kragujevac: "Nudili smo 600.000€", Radnički: "Nije istina!"

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 06. septembar 2014.

 • 11:08

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Kao da već nismo naučili da bi pamet trebalo da koristimo kad je pravi trenutak, još jednom se događa da se onom naknadnom javnosti objašnjava šta je moglo biti i zašto nije a da problem ostaje nerešen.

Kragujevac:
Foto: kkradnicki.rs
Košarkaški klub Radnički iz Kragujevca odustao je tokom nedelje na izmaku od takmičenja u ABA Ligi zbog nemogućnosti da zatovri finansijsku konstrukciju za novu sezonu.

Danima su čelnici KK Radnički pozivali u pomoć i apelovali da se klub nalazi u kritičnom stanju, te da niko osim kompanije "FIAT" nije spreman da pomogne.

Kada je na čitavu priču stavljena tačka, mesto u ABA Ligi, srećom, ponuđeno drugom srpskom klubu, Grad Kragujevac odlučio je da se oglasi saopštenjem na zvaničnom sajtu i otkrije kako je Radničkom bio ponuđen ugovor na 600.000 evra.

"Lokalna samouprava grada Kragujevca, kao i sportska javnost Srbije, sa žaljenjem je primila vest da KK Radnički neće moći da nastavi takmičenje u ABA ligi.

Grad Kragujevac je kao i prethodnih pet godina, u okviru svojih mogućnosti, ponudio klubu na potpisivanje ugovor kojim se obavezuje da na godišnjem nivou obezbedi između 500 i 600 000 evra. Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u zemlji, osim FIAT-a, izostala je podrška drugih sponzora, koji bi trebalo da obezbede ostatak neophodnih sredstava za učešće u ABA ligi, a reč je o skoro 1.5 miliona evra. Na to već nije mogla da utiče lokalna samouprava grada Kragujevca jer obezbeđivanje sponzora nije u njenoj ingerenciji.

Grad Kragujevac je bio spreman da i ubuduće ispunjava svoje obaveze prema klubu tako da, zarad objektivnog informisanja javnosti, osećamo obavezu da demantujemo obrazloženje da KK Radnički ispada iz ABA lige zato što Grad nije stao iza njih
" stoji u saopštenju Grada Kragujevca.

Priča se očigledno neće završiti na ovome, jer su čelnici KK Radnički ekspresno odgovorili vodećim ljudima Grada Kragujevca i demantovali da je ponuđen bilo kakav ugovor ili finansijska pomoć.

"Klub zapada u probleme od trenutka kada grad prestaje da poštuje ugovorene obaveze i rokove. Grad je svakog trenutka znao kolike su mu obaveze, ali nije ništa preduzeo da ih izmiri i omogući klubu nastavak takmičenja.

Ključni problem na relaciji Grad Kragujevac - KK Radnički nije u projekciji budućnosti kluba i sredstvima koja tek treba da se izdvoje za košarkaški sport, već u prošlosti, odnosno nagomilavanju neizmirenih obaveza grada prema klubu.

Grad Kragujevac je juče, 5. septembra, saopštio da je ponudio na potpisivanje novi godišnji ugovor Košarkaškom klubu Radnički, navodeći nekakav iznos od "500-600.000 evra". Zarad objektivnog informisanja javnosti, to nije tačno - nikakav predlog nije stigao na adresu Radničkog.

Za novim ugovorom ne postoji potreba jer su dve strane već zaključile ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji 24. septembra 2009. godine, a u međuvremenu overile i prateće anekse. Još uvek aktuelnim Ugovorom (važećim, na osnovu aneksa, do 2020. godine), pored ostalog, jasno su definisane finansijske obaveze grada prema klubu. Klub zapada u probleme od trenutka kada grad prestaje da poštuje ugovorene obaveze i rokove. Za razliku od grada, svi sponzori su ispoštovali klub.

Uz to, javnost podsećamo da je grad imenovao direktora kluba koji je ovlašćeno lice za raspolaganje novčanim sredstvima, na osnovu ugovora. Direktor je sve vreme bio upoznat sa finansijskim stanjem u klubu, o čemu je redovno izveštavao lokalnu samoupravu, baš kao i Skupština kluba. Grad je svakog trenutka znao kolike su mu obaveze, ali nije ništa preduzeo da ih izmiri i omogući klubu nastavak takmičenja. Klub je uredno pred svaku sezonu od 2009. do 2014. godine dostavljao predloge budžeta na koje grad nikada nije imao primedbe.

Prekid izmirivanja finansijskih obaveza grada pratio je i prestanak komunikacije, pa je tako klub u protekla četiri meseca uvek ostajao bez odgovora na upućene dopise, čak su odbijeni i svi predlozi da se dogovore sastanci za rešavanje nagomilanih problema. Kulminacija takvog odnosa dogodila se kada je "Šumadija sajam", preduzeće pod ingerencijom grada, blokiralo račun kluba i to za obaveze još iz 2010. godine koje je grad bio dužan da izmiri. Takav čin u KK Radnički izaziva sumnju u, navodno, "žaljenje" i "spremnost za ispunjavanje obaveza" koje grad ističe u svom saopštenju.

Uprava KK Radnički ne želi da grad Kragujevac ubuduće bude "sagovornik" preko medija i saopštenja, već poziva odgovorne u lokalnoj samoupravi da se vrate izvoru problema - izmirenju finansijskih obaveza na osnovu ugovora i pratećih aneksa koji to jasno definišu
" stoji u saopštenju Uprave KK Radnički.

Posle svega, jasno je da od ovakvog vida komunikacije košarka dobra videti neće a da li će odgovorni za istupanje Radničkog iz ABA Lige priznati svoju grešku i da li će javnosti to biti predočeno, ostaje nam da vidimo u danima koji slede.

Jedno je sigurno, najviše su izgubili poklonici košarkaške igre iz grada na Lepenici koji su u prethodnih pet godina redovno punili halu "Jezero" i sa oduševljenjem dočekivali svaki klub iz regiona.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari