Košarkaš Dule Vujošević - Znate li na kojoj je poziciji igrao? I kako se osvetio Partizanu?

Autor: Darko Mitrović
sreda 06.03.2019.
13:59
Izvor: Sportske.net

Brojne zanimljive, široj javnosti do sada nepoznate detalje iz svoje karijere otkrio je proslavljeni trener Partizana.

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Duško Vujošević je gostovao u emisiji ''Crno-beli svet'' na TV Naša, gde se, između ostalog, prisetio svojih trenerskih početaka, osamdesetih godina prošlog veka.

Sa 27 godina postao je trener prvog tima Partizana, ali je i pre toga imao uspeha trenirajući mlađe kategorije.

''Na plejmejkeru su tada bili Đorđević i Obradović, zatim, Nakić, Grbović, Paspalj, Savović, Divac, Danilović nije bio registrovan. Veoma mlada i talentovana ekipa.

Kako nisam imao talenta da budem igrač u Partizanu, meni je to strašno teško palo, ali sam osećao da ću na neki način da se vratim.

Za trenera je potrebna druga vrsta znanja. U velikom broju slučajeva, velike zvezde se razmaze, jer nisu spremne da se žrtvuju i rade i to im postane hendikep kao trenerima.

Meni jeste prednost što sam rano počeo kao trener. Ja sam već imao odlične rezultate, u Crvenoj zvezdi sam bio sa pionirima, pa sa OKK Beogradom u kadetima prvak Jugoslavije, pa prvak Jugoslavije sa Partizanom...

Ali, nisam naučio da se zdravstveno zaštitim. Kakvu karijeru bih imao da sam 20 godina kasnije oboleo od šećera. To je jedan od razloga zbog kojih nisam učio ni engleski jezik. U školi sam učio ruski i nemački kao drugi jezik, a kada sam počeo da vodim prvu ekipu posle juniora, to me je potpuno obuzelo, nije ostavilo vremena ni za šta drugo'', objašnjava Vujošević.

Potom se vrtio još nekoliko godina unazad i otkrio je na kojoj je poziciji igrao kao košarkaš Partizana.

''Pokušavao sam da igram neku 'dvojku' ali nije to bilo uspešno'', priznao je Vujošević.

Još zanimljiviji njegov odgovor bio je o razlozima odlaska u Crvenu zvezdu, početkom devedesetih, u predvečerje evropske titule koju je Partizan osvojio u Istanbulu.

''Ono su bila drukčija vremena. Ja sam te godine posle Španije se vratio u Partizan. Malo je falilo da Partizan ispadne te godine iz lige. Da ne pominjem ko je vodio tim tada, jer je u pitanju moj prijatelj.

Kada sam se vratio, postavljen je cilj da uđemo među 4, ušli smo i u finale plej-ofa i izgubili od Jugoplastike.

Posle toga, oni su, imajući neki konflikt sa jednim od glavnih igrača, gde nisam naišao na saradnju kluba da to bude rešeno na najbolji mogući način, malo su me tu potrošili.

Tada su mi rekli da bi bilo moralno da ponudim ostavku. Ponudio sam je, oni su prihvatili, a kasnije su opravdali tu smenu jer su postali prvaci Evrope.

Međutim, ja im nisam baš oprostio, jer nisu ispoštovali dogovor, ni neke materijalne obaveze koje su imali.

Na poziv Zvezde, otišao sam tamo vrlo rado, baš iz neke želje da se na neki način osvetim. Igrali smo finale plej-ofa, izgubili od Partizana, koji je bio dominantan te godine, ali je ta ekipa posle dva puta sa Laltom Lučićem bila prvak one krnje Jugoslavije'', istakao je Vujošević.

Ponovio je i svoj žal zbog raspada Jugoslavije...

''Sebe smatram Jugoslovenom i građaninom sveta, bez obzira što ne znam englski jezik. Ja sam tu Jugoslaviju voleo i smatram velikom i ličnom tragedijom što se ona na taj način raspala'', naglasio je Vujošević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Skaut1
Wednesday, 06.03.2019
16:46

Iz teksta zaključujem da je tačno to da je trenersku karijeru počeo u mlađim kategorijama Zvezde, pošto su me neki na ovom sajtu ispravljali. Nije da sam neko ko ceni trenersko umeće Vujoševića, ali mu se neki rezultati ne mogu osporiti.