Koliko Srba ćemo gledati u NBA plej-ofu?

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 05.03.2018.
15:21
Izvor: Sportske.net

Regularni deo sezone ulazi u završni kvartal, pa ne bi bilo zgoreg da se napravi osvrt.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Kada su reprezentativci Srbije u pitanju interesuje nas Zapad, pošto su svi tamo.

Borba za doigravanje davno nije bila zešća, deset ekipa pretenduje na top 8. Sigurni su samo gospodari prstena Golden Stejt Voriorsi i Hjuston Rokitsi, koji gaje nadu da mogu da prekinu dominaciju "ratnika". "Foto-finiš" će po svoj prilici odlučiti koji od ova dva tima će imati pol poziciju.

Od trećeg do desetog mesta je nikag gušće, trećeplasirani Portland ima tek četiri pobede više od desetoplasirane Jute na manje od dvadeset mečeva do kraja regularnog dela sezone.

Ove sezone bi vrlo lako moglo bi da se desi nešto što je u ovom veku nezamislivo, da San Antonio Sparsi ostanu bez plej-ofa. Kavai Lenard je van stroja gotovo cele sezone, Manu Đinobili, Pau Gasol i Toni Parker zbog godina više ne mogu da pružaju u kontinuitetu partije kao u svojim najboljim danima, Rudi Gej kuburi sa povredama, a otkada se povredio i Oldridž "mamuze" su u velikim problemima. Od poslednjih deset utakmica četa "ludog Srbija" Grega Popovića je dobila  samo dve, njihova forma je dosta lošija od forme svih ostalih takmaca.


Clippers Spurs Basketball

Kada je reč o ekipama za koje nastupaju košarkaši iz Srbije najbolje stoji Bjeličina Minesota, koja trenutno ima najviše pobeda na Zapadu posle projektovanih finalista Zapada Golden Stejna i Hjustona. "Beli" je usled nove povrede Džimija Batlera ponovo upao u prvu petorku, međutim, 'vukovi' su posle Sparsa ekipa sa najtanjim skorom u poslednje vreme od svih timova koji se bore za plej-of. Ipak, ovo je definitivno najbolja generacija 'Timbervulvsa' još od zlatnog doba Kevina Garneta, tako da nije realno da Minesota "izvisi".

Bjelica

Jokićev Denver je trenutno na osmom mestu, tj. na poslednjem koje vodi u doigravanje. Dobra vest za Nagetse je što se vratio Pol Milsap, za koga se strahovalo da bi mogao da odustvuje do kraja sezone. Kada Nikola i on čine tandem centara izgledi da se izbori plej-of su daleko veći, uskoro bi u pogon trebalo da se vrati i Kenet Farid, pa pod nekim idelanim oklonstima Nagetsi bi moglo da dođu do proboja na koju poziciju više.

Nikola Jokic

Prvi ispod crte su Los Anđeles Klipersi Miloša Teodosića i Bobana Marjanovića. Riversov tim je "presvučen" trejdom posle kog su ostali bez prve zvezde Grifina, prate ih pehovi povredama, česte su  oscilacije, mada se desi da dobijaju i jače ekipe od sebe. Nadamo se da će zbog srpskog dvojca uspeti da budu u osam, mada iako ugrabe plej-of nije realno da uspeju da izbegnu Voriorse ili Rokitse u prvoj rundi doigravanja. U tom slučaju, s obzirom na "run'n'gun" stil igre dva najbolja tima na Zapadu, Bobijev status se najverovatnije ne bi popravio, teško da bi uopšte i ulazio u igru, a ako ćemo realno, Klipersi u tim duelima ne bi imali šta da traže.

Milos Teodosic

Jedini reprezentativac Srbije kog sigurno nećemo gledati u plej-ofu je Bogdan Bogdanović, budući da su Sakramento Kingsi jedan od najslabijih timova u ligi. Teško da će uspeti da budu i na 30% uspešnosti na kraju sezone, tako da će Bogi uskoro na odmor do jeseni. Ni bliska budućnost Kingsa ne deluje svetla, tako da Bogdan, u slučaju da u nardenih nekoliko godina ostane u glavnom gradu Kalifornije, neće stići do doigravanja.

Bogdanovic

Suma sumarum, Srbija će u najgorem slučaju imati jednog predstavnika u doigravanju, u najboljem četvoricu.

Trenutno stanje na Zapadu:

1. Hjuston 49/13
2. Golden Stejt 49/14
3. Portland 37/26
4. Nju Orleans 36/26
5. Minesota 38/28
6. San Antonio 36/26
7. Oklahoma 37/28
8. Denver 35/27
----------------------------
9. LA Klipersi 34/28
10. Juta 33/30

Osvrnimo se i na Istok, gde takođe ima Srba, samo što oni zbog mesta rođenja ili sticajem nekih drugih okolnosti igraju za neke druge reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije, pa im nećemo pridavati veći značaj.

Deluje da se tamo situacija iskristalisala oko toga kojih osam ekipa će u plej-of. Toronto i Boston će se boriti za pol poziciju, aktuelni šampion konferencije Klivlend bi na LeBronov kvalitet trebalo da ostane treći, a ostali koji su trenutno na pozicijama od četvtog do osmog mesta će verovatno malo da se "istumbaju" do kraja.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
zlogi
Monday, 05.03.2018
18:53

moram priznati da me Pejsersi lepo iznenadise ove sezone, iskreno sumnjao sam da ce i uci u plej of pre pocetka sezone ^^