Kokoškov objasnio Hrvatima zašto ne uspevaju u košarci, a onda dao još jedan nagoveštaj za Kaminskog!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 05.12.2019.
09:45
Izvor: Sportske.net

Igor Kokoškov će najverovatnije zvati Frenka Kaminskog u reprezentaciju Srbije.

AP Photo/Danny Karnik
AP Photo/Danny Karnik

Povezane vesti

U intervjuu za "Index" novi selektor reprezentacije Srbije Igor Kokoškov je istakao zašto reprezentacija Hrvatske nikako da uradi nešto ozbiljnije na velikoj sceni.

"Kao selektor Gruzije i Slovenije u nekoliko navrata sam igrao protiv Hrvatske, pa neke stvari znam.  Akutni problem hrvatske reprezentativne košarke je nedostatak kvalitetnog pleja. Roko Ukić igra godinama, veteran je, a mislim da i dalje Hrvatska na toj poziciji nema boljeg. Dugo se nije pojavio mladi igrač koji na kvalitetan način može odraditi tu rolu, a bez vrhunskog pleja u današnjoj košarci nema ni rezultata. Veliki problem svih reprezentacija na prostoru bivše Jugoslavije je slaba baza za stvaranje igrača. Znam da su se u Hrvatskoj ugasili ili su na slabim granama nekad snažni centri poput Splita, Zadra ili Šibenika, a kad nemate jaku bazu, onda trpi i reprezentacija. Još jedan problem hrvatske reprezentacije je velik disbalans po pozicijama. Odlično ste popunjeni na pozicijama tri i četiri, ali imate problem na drugim pozicijama.  Disbalans rostera zna često biti ključan faktor. Jednostavno, u takvim okolnostima Hrvatska ne može iskoristiti puni potencijal vrhunskih igrača koje nesumnjivo ima", kaže Kokoškov

Pitanje svih pitanja u ovom trenutku jeste da li reprezentaciji Srbije treba stranac, odnosno neko ko je dobar košarkaš, ali ne zna jezik i nema previše blisku vezu sa Srbijom, kao što je Frenk Kaminski.

"Mislim da treba igrati po pravilima. FIBA je postavila neka pravila, ona su zakon, a zakone treba poštovati. Postoji li mogućnost da naturalizirani stranac može igrati za reprezentaciju, onda ne vidim u čemu je problem ako zaigra. Mislim da kod tog pitanja postoje dvostruki standardi. U slučaju da javnost nije čula za nekog stranca, onda će sigurno reći ne, ali hipotetički gledano, da Džejms ili Durant izraze želju da zaigraju za neku reprezentaciju, uveren sam da bi svi itekako bili za. Slažem se da takav igrač mora doneti kvalitet više, biti bolji od onoga što mi imamo, a ako je tako, onda ne vidim zašto bi to trebao biti problem. U Srbiji smo imali takav slučaj. Za žensku reprezentaciju je igrala Danijela Pejdž. Tu su takođe dvostruki standardi. Ako je Savez rekao 'ne' za strance, onda bi to trebalo da vredi  jednako za sve, i za mušku i za žensku reprezentaciju. Ponavljam, pravilo je takvo kakvo je i kao trener, ja sam za to da se ono iskoristi za dobrobit reprezentacije. Ako neke puno jače i bogatije nacije od nas posežu za strancima, zašto ne bismo to napravili i mi? Naravno, ako je takav igrač zaista pojačanje", rekao je Kokoškov.

Ove njegove reči praktično znače da će Frenk Kaminski, član Finiks Sansa, biti pozivan na širi spisak reprezentacije Srbije ukoliko se stav Košarkaškog saveza Srbije uskladi sa Kokoškovim.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Čeki
Thursday, 05.12.2019
20:16

Ako uzmes da posezes za strancima, to ce degradirati kvalitet nase kosarke jer onda ce mladi biti obeshrabreni, jer ce dobijati manje nasih igraca (pogotovo mladih) da igra, da ne pominjem da i nasi najjaci klubovi treba vise da ulazu u nase mlade igrace.

avatar
Man united
Thursday, 05.12.2019
19:04

То је проблем само ограниченим људима. Другима играју црнци. А код нас се поставља питање за странца са српским коренима.

avatar
nemam pojma
Thursday, 05.12.2019
13:48

Hrvatska pre svega ima problem sa trenerom a najbolje je da uzme nekog iz NBA, po preporuci penzionisanog i bolesnog Rudija Tomjanovića. On bi mogao da bude savetnik. Dalje, da uzme Larkina ili nekog drugog plaja iz NBA. Na centarskoj poziciji Hrvatska je odlično pokrivena sa Žižićem, Zupcem, Tomićem, Benderom, Šarićem, Šamanićem, Bundovićem, Markotom. Na trojci Bogdanović i Hezonja. Na dvojci Kruno Simon i Krušlin. Na pleju uz nekog Šejna Larkina, Mavra i Junaković. Kao što vidite, to bi bila šuterski jako potentna ekipa, čak i na tim bekovskim pozicijama.

avatar
Comandante
Thursday, 05.12.2019
12:30

Kada vas Feniks Sansi sutiraju kao trenera nakon samo jedne sezone onda bi Igor prvo trebalo sebi da objasni zasto nije uspio kao trener i kako to da su Sansi nakon samo sest mjeseci shvatili da on nema nikakve kvalitete da bude trener te da ga igraci uopste ne dozivljavaju kao autoritet.................... i to posle toliko godina provedenih u NBA kao pomocnik,savjetnik,ovo,ono???

avatar
miki2
Thursday, 05.12.2019
12:25

Netreba nam stranac, jel to više nije reprrezentacija. Ako drugi hoce nek uzimaju, ja sam protiv toga.

avatar
Колатерална Штета
Thursday, 05.12.2019
12:23

Kaminski ima srpskih korena, tanođe ima srpsko državljanstvo, a mi na 4. vapimo za takvim igračem, a onda Jokić može da igra samo 5icu...

avatar
Comandante
Thursday, 05.12.2019
12:17

Sa Kokoskovim ce tek na nastupi rasulo u reprezentaciji........mi imamo igraca za dvije reprezentacije ali nemamo selektora,Kokoskov je prevara od trenera,nema nikakvu igracku karijeru iza sebe sto je neophodno da bi imao bilo kakav autoritet kod igraca.

avatar
MarkoSi
Thursday, 05.12.2019
12:14

Čoveku je svaka reč na mestu. Što se tiče priče o Ukiću, identiačn problem muči i Srbiju što je najbolje pokazalo SP u Kini. Za ozbilnije domete, moraš imati ozbiljnog pleja svetske klase. Za peto mesto na svetu ili OI, odnosno za neko srebro-bronzu na EP su dobri i Jović i Micić. Za zlato ti je neophodan Rubio, Dragić, Dončić, Teo. Što se tiče baze, ne slažem se da je baza nestala bar u Srbiji. Baza je ogromna, ali se sa decom radi izuzetno loše u katastrofalnim uslovima. Loša je selekcija trenera, očajna selekcija sudija, a selekciju igrača vrše menadžeri i potpuni anonimusi u savezima. Pored toliko košarkaških velikana koji bi garantujem i bez naknade radili na edukaciji i skautingu mladih igrača (tipa Slavnić, Srećko Jarić, Duda Ivković...) selekciju i edukaciju vrše NN lica i to pretežno po snazi i visini. Najbolji primer te loše selekcije je Nemanja Bjelica koji je umalo odustao od bavljenja košarkom da bi potom eksplodirao i stigao do NBA i MVP Evrolige. Da ne pominjem da niz naših reprezentativaca koji su se naosvajali medalja u poslednje vreme, nije prošlo ni jednu mlađu reprezentativnu selekciju (Kalinić, Jović, Birčević, Bjelica, Simonović, Jokić, Lučić).

avatar
⭐♦ povratka kralja
Thursday, 05.12.2019
11:44

NE strancima u reprezentaciji !

avatar
Old_school
Thursday, 05.12.2019
10:55

Kaminski nam, uz duzno postovanje, ne treba. Tacka.