Kokoškov objasnio Hrvatima zašto ne uspevaju u košarci, a onda dao još jedan nagoveštaj za Kaminskog!

  • Autor: Aleksandar Obrenović

  • 05. decembar 2019.

  • 09:45

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Igor Kokoškov će najverovatnije zvati Frenka Kaminskog u reprezentaciju Srbije.

Kokoškov objasnio Hrvatima zašto ne uspevaju u košarci, a onda dao još jedan nagoveštaj za Kaminskog!
Foto: AP Photo/Danny Karnik
U intervjuu za "Index" novi selektor reprezentacije Srbije Igor Kokoškov je istakao zašto reprezentacija Hrvatske nikako da uradi nešto ozbiljnije na velikoj sceni.

"Kao selektor Gruzije i Slovenije u nekoliko navrata sam igrao protiv Hrvatske, pa neke stvari znam.  Akutni problem hrvatske reprezentativne košarke je nedostatak kvalitetnog pleja. Roko Ukić igra godinama, veteran je, a mislim da i dalje Hrvatska na toj poziciji nema boljeg. Dugo se nije pojavio mladi igrač koji na kvalitetan način može odraditi tu rolu, a bez vrhunskog pleja u današnjoj košarci nema ni rezultata. Veliki problem svih reprezentacija na prostoru bivše Jugoslavije je slaba baza za stvaranje igrača. Znam da su se u Hrvatskoj ugasili ili su na slabim granama nekad snažni centri poput Splita, Zadra ili Šibenika, a kad nemate jaku bazu, onda trpi i reprezentacija. Još jedan problem hrvatske reprezentacije je velik disbalans po pozicijama. Odlično ste popunjeni na pozicijama tri i četiri, ali imate problem na drugim pozicijama.  Disbalans rostera zna često biti ključan faktor. Jednostavno, u takvim okolnostima Hrvatska ne može iskoristiti puni potencijal vrhunskih igrača koje nesumnjivo ima", kaže Kokoškov

Pitanje svih pitanja u ovom trenutku jeste da li reprezentaciji Srbije treba stranac, odnosno neko ko je dobar košarkaš, ali ne zna jezik i nema previše blisku vezu sa Srbijom, kao što je Frenk Kaminski.

"Mislim da treba igrati po pravilima. FIBA je postavila neka pravila, ona su zakon, a zakone treba poštovati. Postoji li mogućnost da naturalizirani stranac može igrati za reprezentaciju, onda ne vidim u čemu je problem ako zaigra. Mislim da kod tog pitanja postoje dvostruki standardi. U slučaju da javnost nije čula za nekog stranca, onda će sigurno reći ne, ali hipotetički gledano, da Džejms ili Durant izraze želju da zaigraju za neku reprezentaciju, uveren sam da bi svi itekako bili za. Slažem se da takav igrač mora doneti kvalitet više, biti bolji od onoga što mi imamo, a ako je tako, onda ne vidim zašto bi to trebao biti problem. U Srbiji smo imali takav slučaj. Za žensku reprezentaciju je igrala Danijela Pejdž. Tu su takođe dvostruki standardi. Ako je Savez rekao 'ne' za strance, onda bi to trebalo da vredi  jednako za sve, i za mušku i za žensku reprezentaciju. Ponavljam, pravilo je takvo kakvo je i kao trener, ja sam za to da se ono iskoristi za dobrobit reprezentacije. Ako neke puno jače i bogatije nacije od nas posežu za strancima, zašto ne bismo to napravili i mi? Naravno, ako je takav igrač zaista pojačanje", rekao je Kokoškov.

Ove njegove reči praktično znače da će Frenk Kaminski, član Finiks Sansa, biti pozivan na širi spisak reprezentacije Srbije ukoliko se stav Košarkaškog saveza Srbije uskladi sa Kokoškovim.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari