Koga će Đorđević pozvati u reprezentaciju?

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 20.10.2017.
17:31
Izvor: Sportske.net, glassrpske.com

Uskoro i kreću kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, postavlja se pitanje na koga će selektor Sale računati.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Selektor reprezentacije Srbije i trener Bajerna iz Minhena, Aleksandar Đorđević, istakao je da će imati velikih problema prilikom sastavljanja tima za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo koje je na programu 2019. godine.

Vrlo dobro znate da sledeće godine neće biti velikog takmičenja, da je došlo do promene u sistemu i da će Mundobasket biti održan 2019. godine u Kini.

Zbog toga ćemo gledati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, Srbija se nalazi u grupi G sa Nemačkom, Austrijom i Gruzijom, a najbolje tri reprezentacije iz ove grupe će se plasirati u narednu fazu.

Ukoliko reprezentacija Srbije prođe ovu rundu kvalifikacija, plasiraće se u narednu fazu gde nas očekuje nova grupa, ovoga puta od 6 timova i ukoliko budemo među prve tri, bićemo na Mundobasketu.

Znate da su Evroliga i FIBA u velikom sukobu, da je veliki problem igračima iz EL da igraju za reprezentacije, pa će i naša selekcija biti značajno promenjena u odnosu na onu koja je osvojila srebro na Eurobasketu.

"Kvalifikacije su kompleksne i videćemo kako ćemo odgovoriti tim zahtevima. To je naša obaveza i moramo tako da ih shvatimo. Biće dosta novih lica kao u svakoj reprezentaciji, možda ne u onima koji nemaju igrače u Evroligi i NBA ligi. Te selekcije imaju malu prednost u odnosu na nas", rekao je selektor Đorđević za Glas Srpske.

On je istakao da je veliki problem sukob EL i FIBA, kao i da savezi moraju zajednički da postupaju, a ne da šalju zahteve pojedinačno, kao što je slučaj.

"Federacije ne treba da šalju pojedinačne zahteve. Razgovarao sam sa mnogima tokom Evrobasketa, pre svega sa svojim predsednikom Predragom Danilovićem pa onda i sa predsednicima drugih federacija. Ovako, individualnim zahtevima nema šanse da nešto postignu. Moraju da rade zajedno, da pronađu zajednički stav i tako istupe pred FIBA. To je, u suprotnom, izgubljena borba, moraju da sednu i dogovore šta hoće, odnosno šta neće", rekao je naš selektor.

Postoje i oni koji se ne obaziru na trenutno stanje i "zabranu" igranja igračima iz Evrolige, pa je tako Vensan Kole, selektor Francuske, pozvao čak sedmoricu Evroligaša u svoj sastav.

Naša reprezentacija svoj prvi meč igra 24. novembra protiv Austrije u Beogradu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke