Kalina: "Pre Željka, košarka mi je bila hobi..."

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 27.02.2019.
11:49
Izvor: Sportske.net

U opširnom intervjuu koji je dao za jedan od turskih portala Nikola Kalinić je govorio u uticaju koji je Željko Obradović imao na razvoj njegove karijere.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Četvrtu sezonu za redom srpski reprezentativac Nikola Kalinić provodi u Fenerbahčeu i može se reći da je sada već starosedelac u istanbulskom klubu.

Stigao je u leto 2015. godine iz Crvene zvezde, a od tog trenutka do danas osvojio je Evroligu, tri šampionske titule u TUrskoj i tri trofeja u turskim kupovima.

Ništa drugo i nije moglo da se očekuje kada se ima u vidu da ekipu sa klupe vodi najtrofejniji stručnjak u Evropi.

"On (Željko Obradović prim. aut.) je dokazani pobednik, verovatno najbolji evropski trener u istoriji. To može da bude najveća razlika, ne samo za shvatanje šta je košarka, već razumevanje šta znači živeti košarku", rekao je Kalinić.

Srpski reprezentativac ne krije da je kroz saradnju sa Željkom Obradovićem košarku počeo da doživljava na drugačiji način.

"Mnogo puta se šalim sa prijateljima da sam počeo da živim kao košarkaš tek pre dve godine. On me je naterao na to. Ranije sam košarku tretirao kao hobi, nešto što volim. Pre dve godine, počeo sam da živim košarkaškim životom", objašnjava srpski košarkaš.

"Sada je to posao koji ima dobre i loše strane. Dobro je jer sam više fokusiran na trening. Možda je loše jer, ne mogu da kažem da ne uživam, ali sam ranije sve shvatao više kao igru. To je verovatno najveća promena", dodaje Kalinić.

Kao najtrofejniji evropski trener Željko Obradović je mnogo toga preneo na igrače sa kojima sarađuje.

"Pokazao nam je koliko je rada potrebno da bi se živeo košarkaški život svakoga dana, skoro 24 sata, da unapredimo sebe, gledamo snimke utakmica, pripremamo sebe pre i posle svake utakmice. To sam radio i ranije, uvek sam gledao svoje utakmice nakon što ih odigram. Mislim da je to dobar način da se analizira pojedinac i tim. Ali on je to podigao na viši nivo", zaključio je Kalinić.

Srpski košarkaš govorio je i o planovima u državnom timu. Poručio je da nije bio u kontaktu sa Savezom u prethodnom periodu, ali da se nada da će na leto igrati na Svetskom prvenstvu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke