Kako "uhapsiti" Šveda? (19h)

Autor: Boban Filipović
utorak 16.01.2018.
12:21
Izvor: Sportske.net

Možda će nekome zvučati kao preterivanje, ali ako neka ekipa ima igrača koji može da "uštopuje" najboljeg napadača Evrope u ovom trenutku, onda je to Zvezda.

EPA/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Povezane vesti

Utakmica sa Himkijem u 'Pioniru' dolazi na red u veoma nezgodnom trenutku po beogradske crveno-bele zbog veoma gustog rasporeda.

Tačno je, svi se suočavaju sa paklenim ritmom, ali je trener Crvene zvezde mt:s Dušan Alimpijević na konferenciji za medije istakao da većina evroligaša ima kapacitet da ga prebrodi sa manje muka od njegove ekipe zbog šireg rostera

To njegovo zapažanje stoji, mogli smo da se uverimo na primeru utakmice u Istanbulu protiv Efesa, na kojoj usled umora i lakše povrede Pero Antić nije mogao da nastupi, što se i te kako osetilo, naročito u defanzivi. Odustvo iskusnog centra na Bosforu protiv fenjeraša Evrolige došlo je kao so na ranu nakon poraza od Budućnosti u Podgorici, poraza koji je značio gubitak liderske pozicije na Jadranu, ali je kriza usled dva vezana neuspeha prebrođena demonstracijom sile protiv Cedevite u Beogradu, tako da Zvezda duel sa Himkijem čeka u dobrom raspoloženju, ali ne sasvim kompletna jer se Ognjen Dobrić nije u potpunosti oporavio od povrede.

U prvom ovosezonskom međusobnom okršaju u Rusiji, Himki je slavio zahvaljujući velikom preokretu u trećoj četvrtni, mada valja podsetiti da su crveno-beli na toj utakmici bili bez čoveka koji bi večeras mogao da bude ključ uspeha. To je Nemanja Dangubić.

Dangubić je profil igrača koji ima potencijal da odigra kvalitetnu odbranu na Alekseju Švedu, a ukoliko se to desi, šanse za pobedu su neuporedivo veće.

De Kolo i Dangubic
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Jer, Šved je alfa i omega Himkija, najbolji poenter Evrolige u dosadašnjem toku sezone, on carini gotovo svaki napad svoje ekipe i uzima dvadesetak šuteva iz igre po meču. Za očekivati je da se Dangubić i kapiten Branko Lazić menjaju na njemu, a koliko će uspeha imati u "hapšenju" najboljeg ruskog košarkaša neće zavisiti samo od njih, već i od sudijskog kriterijuma. Zna se da je zaštićen kao "beli medved" ili kao Nando De Kolo, kako hoćete, tako da će Zvezdini "specijalci" za defanzivu verovatno morati da doziraju agresivnost.

Ipak, nije Himki samo Šved. Tu je i dugogodišnji reprezentativac Srbije Stefan Marković, možda i najbolji odbrambeni igrač na spoljnim pozicijama u Evropi, tu je Džejms Anderson, Amerikanac koji je Zvezdi u prethodnim sezonama umeo da zagorča život u dresu Žalgirisa i Darušafake i nastavio u istom ritmu i u Himkiju, budući da je sipao do 24 onomad u Moskvi. Od Amerikanaca, tu su još vrsne atlete Malkom Tomas i Tajler Hanikat, Entoni Gil i bivši igrač Zvezde Čarls Dženkins, a od domaćih igrača čovek koji je "pojeo" Darija Šarića na poslednjem Evrobasketu, Andrej Zubkov, zatim prekaljeni "ćoškaroš" Sergej Monja, te epizodisti koji mogu da bljesnu: Zajcev, Vjalcev i Sokolov. U timu je i Crnogorac Marko Todorović, koji zbog slabe forme možda neće biti u 12.

Himki

Međutim, ruski sastav dosta jače zvuči na papiru nego što izgleda na terenu. Jorgos Barcokas ima problem da složi mozaik, igra njegovog tima oscilira, neretko deluje totalno anarhično, a u Beograd stiže u prilično slaboj formi. Verovatno već znate da je zbog serije loših rezultata gazdi Himkija Pavelu Astakovu "pukao film", da je upao u svlačionicu posle poraza u Talinu, rešio da skine pola plate svoma zaposlenima u klubu, ali je opozvao tu kaznu kada se "ohladio".

Sve ove trzavice unutar Himikja bi trebalo da budu saveznik šampiona Srbije. Zvezda želi da se revanšira Švedu i družini za poraz od jesenas, nesumnjivo će imati veliku podršku sa tribina, slovi za blagog favorita i nadamo se da će uspeti da opravda to ulogu na parketu.

Utakmica 18. kola Evrolige između Crvene zvezde mt:s i Himkija se igra večeras u dvorani 'Aleksandar Nikolić' i počinje u 19h.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Goran_Ilic
Tuesday, 16.01.2018
18:04

Ma ljudi ono,shvatite kad sam veliki cigan i naravno da cu da gledam tekmu i da navijam,samo sto moje navijanje ove godine sto se evrolige tice sa ovakvim timom i trenerom od 30 leta ide u smeru da navijam da ne budemo bas zadnji,ja kazem kako jeste a vi mi lupajte minuse koliko god zelite,prijatno vece svima.

avatar
Nenad Šmigić
Tuesday, 16.01.2018
17:02

Lazic ce da uhapsi gospodina Sveda !!!

avatar
ddr16
Tuesday, 16.01.2018
14:19

nabrojali ste 10 igraca,a u sustini sve zavisi od sveda,ako bude imao procente kao sto ima u poslednje vreme i ako opet izgubi 7,8 lopti imamo dobru sansu da dobijemo. jesu svi ostali dobri igraci ali do njih lopta dodje jedino kad sved odluci da ne zavrsi napad,odbrana im nije losa ali u napadu je to lose prilicno...

avatar
Kori Volden
Tuesday, 16.01.2018
13:46

Nikako. Niko ne moze da ga uhapsi, moze samo donekle da se limitira. Pustiti njega, dace on svojih 20-30 poena svakako. Cilj je limitirati igrace kao sto su Anderson, Hanikat i Tomas.

avatar
Goran_Ilic
Tuesday, 16.01.2018
18:05

Cilj je da nemamo cilj,ove godine smo ono tipa -vazno je ucestvovati .