Još nema rešenja, nije problem (samo) Partizan! Evo šta će uraditi Đilas!

 • Autor: Darko Mitrović

 • 18. april 2016.

 • 15:36

 • Izvor: Sportske.net, blic.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas otkrio je detalje današnjeg razgovora sa predstavnicima klubova, a u vezi sa najnovijom suspenzijom od strane FIBA.

Još nema rešenja, nije problem (samo) Partizan! Evo šta će uraditi Đilas!
Foto: Beta/BranislavBožić/Ev
Ono što se i dalje nameće kao zaključak, jeste da Košarkaški savez Srbije nema adekvatan odgovor na novonastalu situaciju i da se srpska košarka i dalje nalazi u ''lavirintu'' između suprotstavljenih interesa Evrolige i FIBA.

Uslovljavaju jedni, uslovljavaju drugi, klubovi opet imaju svoje interese, reprezentacija ispašta, pa je situacija iskomplikovana do te mere da se više ne zna šta je činiti.

U izjavi koju je danas preneo ''Blic'', a posle sastanka predstavnika KSS i klubova, Dragan Đilas je potvrdio da je kontaktirao sa kolegama iz Italije koji se nalaze u sličnoj situaciji.

''Informisao sam klubove da je u petak u Ženevi sastanak FIBA Sveta, na kome treba da donesu takvu odluku, kao i o činjenici da je FIBA uputila dopis na adrese sedam zemalja učesnika ova dva kvalifikaciona turnira u Italiji i Srbiji sa pitanjem da li su oni spremni da preuzmu organizaciju, kao i nekolicini zemalja koje trenutno nisu među 18 učesnika kvalifikacionog turnira da li žele da uzmu učešće ako neko od ovih zemalja bude suspendovan.

Među zemljama koje igraju kvalifikacioni turnir to se odnosi na Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Grčku i Tursku, čak i na Češku, pošto je Nimburk potpisao za Evrokup. Jedino na koga se u ovom trenutku ne odnosi je Francuska, sve ostale evropske zemlje učesnice kvalifikacionih turnira su u istoj situaciji.

Obavestio sam čelnike klubova da sam razgovarao sa čelnicima italijanske Federacije, koji su takođe domaćini turnira.

Izneli su mi šta će oni učiniti - zajedno sa svojim Olimpijskim komitetom će postaviti zahtev pred tri kluba koja su odlučila da igraju Evrokup da od toga odustanu ili će biti suspendovani iz njihove nacionalne lige'',
otkrio je Đilas.

Ipak, postoji jedna bitna razlika koja odvaja klubove iz regiona bivše Jugoslavije i, na primer, italijanske klubove.

''Za zemlje našeg regiona postoji uslovljavanje od strane Evrolige da pobednik ide u elitno takmičenje, ali da tri ekipe moraju u Evrokup, što ne važi za Italiju, Grčku i Tursku. Oni već imaju svoje predstavnike, jedno ili dva garantovana mesta u Evroligi, pitanje je šta ostali hoće, ali nemaju tu vrstu uslovljavanja da moraju da igraju Evrokup.

Tu imam duboko neslaganje sa ljudima koji vode Evroligu, počevši od toga da nema uslovljavanja za zemlje koje imaju 11 garantovanih mesta, a koje važi za ostatak Evrope. Našli smo se u situaciji da je od uslovljavanja od strane Evrolige, FIBA Evropa odgovorila svojim uslovljavanjem, ne mislim da je to rešenje... '',
izjavio je Đilas.

Prvi čovek KSS je naglasio i da se prethodnih dana stvorila slika kako sve zavisi od Partizana. Međutim, realnost je nešto drugačija.

''Mislim da se u delu javnosti pravi priča da je ovde u pitanju samo Partizan, o čemu možemo da pričamo tek kada vidimo koji klub bi mogao da dođe u ovu situaciju, odnosno kada se završi ABA liga i vidimo ko je dobio mesto u Evroligi, koja takmičenja žele da igraju naši klubovi i ko uopšte ima ponudu za Evrokup, da bismo onda videli na koga se to odnosi.

Jednostavno, na današnjem sastanku smo svi zajedno pokazali jednu dozu razumevanja, mi iz Saveza za situaciju u klubovima, a klubovi za situaciju u kojoj je nacionalni Savez koji mora da učini sve što je potrebno da se spreči diskvalifikacija Srbije",
zaključio je Đilas, a onda otkrio svoj naredni potez.

''Danas ću kao predsednik KSS uputiti dopis Patriku Baumanu i Đordiju Bertomeuu, sa željom da se, ipak, pronađe neko rešenje, jer nije sporno da FIBA prihvata da prvi ide u Evroligu.

Ako je tako, ne vidim zašto bi Evroliga sama imala i drugo takmičenje, zar nije bolje da se dogovore oko toga i da nas sve zajedno reše ovog problema u koji su nas uveli.

Ne znam da li će to naći na neki odjek, ali smatram da je to moja obaveza'',
poručio je Đilas i za sutra najavio sednicu Upravnog odbora KSS kada bi trebalo da se donese neka konkretna odluka.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari