Jokić će biti slobodan igrač ovog leta?!

Autor: Nikola Miloradović
sreda 28.03.2018.
18:11
Izvor: Sportske.net

Prema informacijama koje dolaze iz SAD, Nagetsi neće iskoristiti mogućnost da produže saradnju sa srpskim centrom.

Beta/Frank Gunn/The Canadian Press via AP
Beta/Frank Gunn/The Canadian Press via AP

Povezane vesti

Nikola Jokić je pre tri godine stigao u NBA ligu kao pik druge runde drafta i širom najjače lige sveta, niko nije ni zamišljao da će momak iz Sombora za vrlo kratak period postati ključni igrač franšize iz Kolorada.

Već u ruki sezoni je ostavio sjajan utisak, bio je i treći u izboru za Rukija godine, iza Karla-Entonija Taunsa i Kristapsa Porzingisa.

Prethodne sezone je nastavio da napreduje i oduševljava, a ove je već postao igrač oko kog se sve vrti u Denveru.

Jokićev prvi ugovor sa Nagetsima je potpisan na četiri godine, ali tako da klub ima opciju da nakon tri godine saradnje, produži njegov ostanak na još godinu dana, a da pritom Jokić i dalje dobija platu iz ruki ugovora.

Po isteku četvorogodišnje saradnje, Jokić bi postao "neograničeni" slobodni igrač, tačnije, bilo koja ekipa bi mogla da mu ponudi saradnju, Denver ne bi imao nikakvu prednost.

Druga opcija je da Nagetsi odustanu od mogućnosti da mu produže ruki ugovor na još godinu dana, pa bi tako srpski košarkaš već ovog leta postao slobodan igrač, ali "ograničeno slobodan". Naime, Nagetsi bi imali pravo da izjednače svaku ponudu koja stigne na njegovu adresu i u tom slučaju bi imali prednost.

Kako prenose mediji iz SAD, stvari se odvijaju tako da će Nagetsi odlučiti da odbiju mogućnost produžetka saradnje, kako bi mogli da kontrolišu tržište.

Tako će Jokić ovog leta postati "ograničeno slobodan", neće imati ugovor, drugi klubovi će moći da mu ponude saradnju, ali će Nagetsi svaki od tih ugovora moći da izjednače i zadrže srpskog centra u svojim redovima.

To takođe znači, da srpskog košarkaša već ovog leta očekuje velika povišica, najverovatnije i maksimalan ugovor (25 miliona dolara na godišnjem nivou, ili 25% od ukupnog platnog fonda ekipe, takođe na godišnjem nivou).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Cipaas
Thursday, 29.03.2018
12:01

Citam ove komentare oko ugovora ,bolje se razumijete od amerikanaca

avatar
Cipaas
Thursday, 29.03.2018
12:00

Citam komrentare ja mislim da se ni amerikanci bolje ne razumiju od vas oko tih ugovora

avatar
neme
Wednesday, 28.03.2018
21:21

Ko ce dati tolike pare za igraca koji Olinijaka ne moze da nazida a u odbrani igrac manje.

avatar
Marko Cvetkovic Licni Trener
Wednesday, 28.03.2018
21:12

ja gledam ovako: vidi se da denver nije ozbiljan klub koji misli na duge staze, stiskaju se za par miliona, a takvog igraca insu dobili u poslednjoj deceniji. s druge strane nije fer ni prema tom jokicu, decko im je vise od pola tima, a oni nece da mu daju maksimalan ugovor. tako da ja jokica u buducnosti ne vidim u denveru, ako misli da igra doigravanje.

avatar
stole_vole
Wednesday, 28.03.2018
20:28

http://www.kladza.com/nikola-jokic-u-sakramentu-zasto-to-nije-nemoguce/ sve je ovdde objasnjeno

avatar
GrobaroooS
Wednesday, 28.03.2018
19:54

Nije mi bas jasno ovo izjednacavanje ponuda drugih klubova tj ova prednost koju Denver ima . Je li Jokic moze da bira u koji ce klub preci ako stigne ponuda a Denver je izjednaci ili mora da ostane u Denveru?

avatar
Goran_Ilic
Wednesday, 28.03.2018
20:24

To ti je zbog drafta tako,oni su ga prvi draftovali i imaju pravo i da ga povuku iz nekog kluba u svetu kada oni zele uz obestecenje i pravo prvih razgovora za produzetak saradnje.

avatar
Roj Kin 16
Wednesday, 28.03.2018
21:08

Ovo ljeto Jokić ne može da bira, Denver drži sve u svojim rukama, ako, recimo Juta ponudi 100 miliona na 4 godine Jokiću, Denver to može da izjednači i Jokić mora da ostane, dakle Denver ima zadnju riječ. Denver ima i opciju da ga zadrži ovo ljeto, na plati od oko 1.5 milion, a onda sledeće ljeto kad neko ponudi 100 miliona, Denver može da izjednači tu ponudu, ali onda se Jokić pita, može da bira u koju će ekipu. Ako si me razumio..

avatar
Algebrons
Wednesday, 28.03.2018
18:23

Jokić će sledećeg leta postati RFA, a ne ovog, jer ruki ugovor traje 4, a ne 3 godine. Ovo je sasvim logičan potez, jer će Denver tim potezom ovog leta ostati fleksibilan po pitanju potpisa ovosezonskih slobodnih igrača, a onda će se Jokićem pozabaviti tek nakon sledeće sezone. Inače, autoru teksta neko treba da kaže da po ovome što je on napisao (da neće sada da produže ugovor, već da čekaju leto kako bi izjednačili ponudu) Denver ne bi dobio apsolutno ništa, osim možda da Jokiću moraju da daju veću platu.

avatar
damjan89
Wednesday, 28.03.2018
20:30

Bravo, vecina ne razume to, nije da Denver nece da ga zadrzi ili da mu da vecu platu samo hoce slobodan prostor da bi potpisali neke od boljih slobodnih agenata a da mu sledece sezone daju max ugovor sto ce verovatno i uraditi.

avatar
Roj Kin 16
Wednesday, 28.03.2018
23:25

A gdje je onda funkcija salary cap-a ako sad produže Jokića na još godinu i dovedu igrača na max ugovor, uz Milsapa sa njegovim debelim ugovorom, na kraju sezone mora i Geriju Herisu da se da ugovor od najmanje 10 miliona godišnje u odnosu na sadašnjih 2,3. Onda ne bi imali sledeće ljeto mjesta da daku Jokiću maksimalni..

avatar
Roj Kin 16
Wednesday, 28.03.2018
23:23

Nije svaki ruki ugovor isti. Jokićev traje 3 godine uz club option, koju Denver ako iskoristi Jokić 2019. postaje UFA. Zato Denver neće iskoristiti tu opciju, jer vjeruju da mogu da ga izgube, a ovako će sigurno da ga zadrže na još 4 godine. Autor teksta je sve tačno napisao, jedino ako ti nisi ukapirao poentu...