Izvinite, kako to mislite teška grupa?

 • Autor: Boban Filipović

 • 23. novembar 2016.

 • 16:56

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Srbija je dobila rivale na Evrobasketu, a iz nekog razloga srpskim medijisim nebom se širi nebulozna priča kako nismo baš imali sreće na žrebu.

Izvinite, kako to mislite teška grupa?
Foto: fiba.com
Ko god tvrdi da nam je teška grupa taj veze nema o košarci.

Pa nisu valjda Turska, Rusija, Letonija, Belgija i Velika Britanija teški i neugodni rivali aktuelnom olimpijskom i svetskom vicešampionu.

Tačno je da živimo u vremenu bombastičnih naslova, gde kvalitet i sadržaj novinarskih članaka padaju u drugi plan u odnosu na borbu za klikove, ali malo realnosti nije na odmet.

Za razliku od većine tekstova koji su preplavili srpsko medijsko nebo u kojima se govori o teškoj grupi u koju je upala Srbija, prvi koji se javio da stvarno spusti loptu je pomoćnik selektora Đorđevića, Miroslav Nikolić, koji je u svom stilu rekao da nam je grupa - bombona.

Muta je bio slikovit u toj oceni, plus je čovek apsolutno u pravu.

Prvo, igraćemo grupnu fazu u Istanbulu, gde će se igrati i završnica. Dakle, neće biti seljenja kao prošle godine iz Berlina u Lil.

Drugo, nijedan od naših rivala ne igra ozbiljnu ulogu u košarci već duži niz godina.

Dobro, Turci imaju ono domaćinsko srebro iz 2010. godine, guraće njih sudije kao i uvek kada se kod njih održava veliko takmičenje, ali oni su toliko kvalitetom iza nas da nema nikakve potrebe da se o njima govori kao teškoj prepreci.

Rusi su relikvije košarkaške prošlosti. Može iz njihovih redova da se pobroji par dobrih košarkaša (Šved, Mozgov, Hrijapa, Voroncevič, Frizdon), ali činjenica je da se u poslednje vreme raspadaju, da su imali velikih problema u savezu i da dugo nisu izbacili ne samo igrača top klase, nego ni pristojnog talenta.

Od svih članica naše grupe najozbiljnije zvuči Letonija i to samo pod uslovom da bude kompletna. To što smo ih omlatili u Beogradu na kvalifikacionom turniru za Rio nije pravo merilo, tada nije bilo njihove prve zvezde Kristapsa Porzingisa, nije bilo ni Davisa Bertanasa, ali ako oni budu u reprezentaciji idućeg leta, uz Strelnieksa, Timu, starijeg Bertansa i još neke nadolazeće snage, osvajače medalja sa šampionata u mlađim kategorijama, to je sasvim respektabilan sastav. Mada, posle Češke, Letonci su sigurno najlaši rival koji je mogao da dođe iz drugog šešira.

Košarka u Velikoj Britaniji i Belgiji jeste u usponu, ali je isuviše neozbiljno govoriti u ovim reprezentacijama kao ozbiljnim rivalima, kamo li teškim.

Dajte, molim Vas, pa ne govorimo o rešavanju 'Istočnog pitanja' gde su Rusija, Velika Brinatija i Turska važni činioci, pa da strepimo za ishod, ovde je reš o košarci.

Reprezentacija Srbije sa Saletom Đorđevićem na čelu ima kontinuitet dobrih igara na poslednja tri velika takmičenja (dva finala i polufinale), samim tim je jedan od favorita za osvajanje predstojećeg Evrobasketa. Iz tog razloga su priče kako imamo tešku grupu čist diletantizam.

Valja podsetiti da će uskoro doći do promena u našem košarkaškom savezu, da ćemo dobiti novog predsednika, pošto Dragann Đilas odlazi sa funkcije. Ne zvuči baš prijatno vest da je Stefan Marković odlučio da se povuče iz reprezentacije (apsolutno pordžavamo Đorđevićevu agitaciju da ga ubedi da se predomisli), da Bogdan Bogdanović nije postao top klasa kao što smo očekivali pre par godina, kao i da se naši NBA košarkaši ne blistaju baš u najjačoj  ligi na svetu, ali uprkos svemu tome nemamo nikakvo pravo da se žalimo i da dajemo ocene kako nam je teška grupa.

Za kraj, nije zgoreg ni da se prisetimo šta se desilo na poslednjem Evrobasketu čija se završnica održavala u Istanbulu. Pamti li iko veću dominaciju jedne reprerezentacije na kontinentalnoj smorti najboljih još od raspada bivše SFRJ?

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari