Izvinite, kako to mislite teška grupa?

Autor: Boban Filipović
sreda 23.11.2016.
16:56
Izvor: Sportske.net

Srbija je dobila rivale na Evrobasketu, a iz nekog razloga srpskim medijisim nebom se širi nebulozna priča kako nismo baš imali sreće na žrebu.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Ko god tvrdi da nam je teška grupa taj veze nema o košarci.

Pa nisu valjda Turska, Rusija, Letonija, Belgija i Velika Britanija teški i neugodni rivali aktuelnom olimpijskom i svetskom vicešampionu.

Tačno je da živimo u vremenu bombastičnih naslova, gde kvalitet i sadržaj novinarskih članaka padaju u drugi plan u odnosu na borbu za klikove, ali malo realnosti nije na odmet.

Za razliku od većine tekstova koji su preplavili srpsko medijsko nebo u kojima se govori o teškoj grupi u koju je upala Srbija, prvi koji se javio da stvarno spusti loptu je pomoćnik selektora Đorđevića, Miroslav Nikolić, koji je u svom stilu rekao da nam je grupa - bombona.

Muta je bio slikovit u toj oceni, plus je čovek apsolutno u pravu.

Prvo, igraćemo grupnu fazu u Istanbulu, gde će se igrati i završnica. Dakle, neće biti seljenja kao prošle godine iz Berlina u Lil.

Drugo, nijedan od naših rivala ne igra ozbiljnu ulogu u košarci već duži niz godina.

Dobro, Turci imaju ono domaćinsko srebro iz 2010. godine, guraće njih sudije kao i uvek kada se kod njih održava veliko takmičenje, ali oni su toliko kvalitetom iza nas da nema nikakve potrebe da se o njima govori kao teškoj prepreci.

Rusi su relikvije košarkaške prošlosti. Može iz njihovih redova da se pobroji par dobrih košarkaša (Šved, Mozgov, Hrijapa, Voroncevič, Frizdon), ali činjenica je da se u poslednje vreme raspadaju, da su imali velikih problema u savezu i da dugo nisu izbacili ne samo igrača top klase, nego ni pristojnog talenta.

Od svih članica naše grupe najozbiljnije zvuči Letonija i to samo pod uslovom da bude kompletna. To što smo ih omlatili u Beogradu na kvalifikacionom turniru za Rio nije pravo merilo, tada nije bilo njihove prve zvezde Kristapsa Porzingisa, nije bilo ni Davisa Bertanasa, ali ako oni budu u reprezentaciji idućeg leta, uz Strelnieksa, Timu, starijeg Bertansa i još neke nadolazeće snage, osvajače medalja sa šampionata u mlađim kategorijama, to je sasvim respektabilan sastav. Mada, posle Češke, Letonci su sigurno najlaši rival koji je mogao da dođe iz drugog šešira.

Košarka u Velikoj Britaniji i Belgiji jeste u usponu, ali je isuviše neozbiljno govoriti u ovim reprezentacijama kao ozbiljnim rivalima, kamo li teškim.

Dajte, molim Vas, pa ne govorimo o rešavanju 'Istočnog pitanja' gde su Rusija, Velika Brinatija i Turska važni činioci, pa da strepimo za ishod, ovde je reš o košarci.

Reprezentacija Srbije sa Saletom Đorđevićem na čelu ima kontinuitet dobrih igara na poslednja tri velika takmičenja (dva finala i polufinale), samim tim je jedan od favorita za osvajanje predstojećeg Evrobasketa. Iz tog razloga su priče kako imamo tešku grupu čist diletantizam.

Valja podsetiti da će uskoro doći do promena u našem košarkaškom savezu, da ćemo dobiti novog predsednika, pošto Dragann Đilas odlazi sa funkcije. Ne zvuči baš prijatno vest da je Stefan Marković odlučio da se povuče iz reprezentacije (apsolutno pordžavamo Đorđevićevu agitaciju da ga ubedi da se predomisli), da Bogdan Bogdanović nije postao top klasa kao što smo očekivali pre par godina, kao i da se naši NBA košarkaši ne blistaju baš u najjačoj  ligi na svetu, ali uprkos svemu tome nemamo nikakvo pravo da se žalimo i da dajemo ocene kako nam je teška grupa.

Za kraj, nije zgoreg ni da se prisetimo šta se desilo na poslednjem Evrobasketu čija se završnica održavala u Istanbulu. Pamti li iko veću dominaciju jedne reprerezentacije na kontinentalnoj smorti najboljih još od raspada bivše SFRJ?

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
dushanseelny
Wednesday, 23.11.2016
21:41

Jbt ovo kao Andjusov monolog

avatar
lewa9
Thursday, 24.11.2016
05:18

Andjus i Tegi u jednom😂

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 23.11.2016
20:18

Nemojte da se zaj.....vamo... kakve velike britanije i gluposti,pa to lopte 3x tapnulo nije,sam Teo bih ih 10 na terenu dobio i naravno da ih trebamo potceniti ko sto je Miler za San Marino rekao,da ne vidi zasto da igraju protiv konobara,igrajte za sebe kada volite,nas sto zbamo ostavite da igramo sa ovima sto isto znaju

avatar
chaki
Wednesday, 23.11.2016
19:29

Ma grupa je odlicna,laganica samo je pitanje kako cemo posle igrati,realno polufinale nam je 99 % sigurno a za dalje cemo videti

avatar
Red blood
Wednesday, 23.11.2016
18:20

Koliko god mi imali uspeha poslednjih godina,ni na jednom takmicenju nismo bili konstantni.nNa Euru smo bili odlicni do polufinala i borbe za trece mesto,na Svetskom i Olimpijadi kiksevi u grupi,pa tek onda prava igra.nKo god je rival,treba biti oprezan.nMozda nije grupa smrti,ali ipak nisu to ni naivni rivali.nMesta kiksu nema,jer mozes naleteti na Hrvate ili Spance u 1/8 finala,a to je suvise rano.

avatar
MladoKolonac
Wednesday, 23.11.2016
18:39

Jedini kiks je polufinale protiv Litvanije, sve ostalo je bilo opipavanje pulsa za kasnije, gde se videlo ko je ko.

avatar
Red blood
Friday, 25.11.2016
21:45

A borba za bronzu na tom istom Evropskom?nAustralija na Olimpijadi nikako nije bila opipavanje pulsa..Francuska kasnije je vec mozda bila i kalkulisanje.nNe smemo biti nadmeni i presamouvereni.

avatar
nikola nikola1
Wednesday, 23.11.2016
18:53

Neka dodju Hrvati.

avatar
Otac
Wednesday, 23.11.2016
18:16

Kako bogdanovic nije top klasa, on jos nema 30 godina svakako da ce jos napredovati, a ako pod tim top klasa ste mislili da ce biti novi kobi brajant onda ste vi previse ocekivali, on igra sasvim dobro vec duze vreme. A sto se tice nasih nba kosarkasa, to je ocekivano. Niko od bjelice i marjanovica nije ocekivao da budu bitan faktor u nba koji je na totalno drugom nivou u odnosu na evropu, dok je jokic malo losiji nego sto se ocekivalo

avatar
MladoKolonac
Wednesday, 23.11.2016
19:32

Nema kontinuitet dobrih igara.

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 23.11.2016
18:10

Izvinite, ali Letonija nije nista slabija od Ceske, Turska je bolja od Izraela i Finske, Ruse smo morali da dobijemo po inerciji, ali i oni su svakako jaci od svih selekcija iz svog sesira, Belgija nije strasna i tu smo dobro prosli, ali i ona ima par neugodnih pojedinaca (svakako ne bih preterivao s tim da su oni (mnogo) bolja opcija nego Nemacka, Poljska i Crna Gora), a iz najslabijeg sesira je mozda samo Ukrajina bolja i jaca od Velike Britanije jer ovi sigurno imaju neke crnce i atlete. Prva faza i ne treba strahovito da bude teska, EP je celina i bice dosta amplituda i oscilacija na turniru, vazno je da uspon bude u polufinalu i finalu, a da krene od cetvrtfinala :-D

avatar
MladoKolonac
Wednesday, 23.11.2016
18:40

Letonija je bolja od Češke za klasu, ako je kompletna, naravno, kao što i piše u tekstu.

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 23.11.2016
18:48

Procitao sam samo sedam (tvojih) pasusa. Jesam li u pravu za ostalo? :-D

avatar
nikola nikola1
Wednesday, 23.11.2016
18:10

Kakvi teska sve protivnike cemo dobiti po 15 razlike.Turcima ovoga puta nece pomoci ni sudije, Rusi su slabi, Letonci imaju 2-3 igraca I to je to a Belgija I Britanija to su polu amaterske ekipe.

avatar
wsaydxert
Wednesday, 23.11.2016
18:08

Sve su to prosecne ekipe, koje ne bi smele da nam naprave problem. Necemo sigurno dobiti sve sa po 20 razlike, ali smo sigurno bolji od svih... nZelim nasima da, pre svega, svi budu zdravi i sve ce biti u redu...nNAPRED SRBIJA!!!