Izbori u FIBA Evropa - Tomašević predstavio prioritet, evo šta će prvo uraditi ako pobedi!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 24.05.2019.
21:00
Izvor: Sportske.net, politika.rs

Dejan Tomašević je u Minhenu, nestrpljivo čekamo rezultate izbora.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević jedan je od tri kandidata za predsednika FIBA Evropa.

Sadašnji predsednik je Turgaj Demirel iz Turske koji je na čelu FIBA Evrope pet godina, a pored njega i Tomaševića, kandidat za novog predsednika je i Siril Kumans iz Belgije, član FIBA Borda.

"Danas su na dnevnom redu izveštaji komisija i usvajanje novog statuta, a sutra se bira predsednik FIBA Evrope. Prvo se radi prezentacija sva tri kandidata i obrazloženje zemalja koje su nas kandidovale, zatim sledi glasanje, kada će se birati i 23 člana Borda FIBA Evrope, za koje je podneto 40 kandidatura", rekao je Dejan Tomašević pred polazak u Minhen, prenela je "Politika". 

"Ono što je za mene pozitivno jeste to što sam razgovarao sa maltene svih 50 evropskih federacija i u neposrednom razgovoru se uverio da postoje zaista ozbiljni ljudi koji vode te federacije. Ma kako se budu završili izbori, ovo je za mene neprocenjivo iskustvo. Stekao sam utisak da većina njih smatra da sam spreman za ovu funkciju", rekao je on.

Kakvi su ciljevi Dejana Tomaševića ukoliko pobedi na izborima?

"Jedan od prioriteta biće dogovor sa Evroligom, jer imamo problem zbog kojeg ispašta čitava košarka. Rekao sam već ljudima iz Evrolige, razgovaraćemo ako treba svaki dan, sve dok ne nađemo rešenje prihvatljivo za obe strane. Kada je reč o „prozorima” u kvalifikacijama reprezentacija, koji zbog ovog sukoba nisu ispunili svoju svrhu, smatram da bi trebalo da se nađe model nalik fudbalu, da selekcije zarađuju od tih „prozora”. U ovom trenutku ženska košarka u Evropi nije na tom nivou na kom bi trebalo da bude. Mi smo u Srbiji s malo ulaganja podigli žensku košarku. U svojoj kampanji obećao sam i to da neće više biti podele na velike i male zemlje, da neće biti raslojavanja. Zalagaću se za bliži kontakt s ljudima iz nacionalnih federacija, jer je i meni smetalo to što nismo imali redovnu komunikaciju sa FIBA Evropom poslednjih pet godina", rekao je Tomašević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke