Ivan Tmušić - kako je domar iz Čajetine prešao košarkašku igricu

Autor: Pavle Knežević
petak 23.02.2018.
11:15
Izvor: Sportske.net

Kapiten Zlatibora ove sezone namerava da završi bogatu i zanimljivu karijeru, a verovatno i posao domara u dvorani u kojoj je trenirao. Imao je šta da ispriča za naš portal.

Zlatiborpress
Zlatiborpress

Povezane vesti

Završni turnir Kupa Radivoja Koraća skrenuo je pažnju javnosti na lokalne heroje košarke, igrače koji su prošli mnogo različitih rangova takmičenja da bi došli do vrha.

Jedan od njih je i kapiten Zlatibora iz Čajetine Ivan Tmušić, igrač koji je, kako to kaže njegov trener Vanja Guša, "prešao igricu" igrajući od Druge srpske lige do KLS i osvajanja Kupa Srbije, odnosno nastupa na završnom turniru, zbog čega je dobio posebno priznanje Košarkaškog saveza Srbije.

Bek Zlatibora je u prvom timu 17 i po godina, igrao je i Drugu srpsku ligu i Prvu srpsku, Prvu B ligu, a sada se takmiči u KLS. Sa klubom je osvojio i Kup Srbije, a onda je u četvrtfinalu završnog turnira KRK ispao od Partizana. Ovo je sjajna priča o domaru iz Čajetine koji je svojim vrednim radom uspeo da postigne nešto. Trenutno igra poslednju godinu svoje profesionalne karijere, a posle  turnira u Nišu je za Sportske ispričao svoju priču.

"U prvom timu sam od 2000. godine, kada sam imao 15 godina. Košarku treniram od 10. godine. Ko ne zna, KK Zlatibor nosi epitet 'najstrijer srpskoligaša', pošto smo dugo, dugo godina igrali u tom rangu. Ispadali smo i par puta u Drugu sprksu, ali do skora nismo uspevali da se dokopamo B lige. Bar dva puta nam to nije polazilo za rukom bukvalno za utakmicu, za poen razlike, ali je poslednjih godina druga priča", počinje priču Tmušić.

Ivan Tmusic

Kapiten Zlatibora priča sa prepoznatljivim akcentom, a na pitanja odgovara uz široki osmeh, odajući utisak mirnog i dobrog mladića. I vrednog pre svega, pošto više od 10 godina radi na održavanju objekata na Zlatiboru i okolini. Šta konkretno?

"Sve što treba, imamo terene na Zlatiboru, dva fubalska, hala dole, dom kulture...to se održava, radim tekuće stvari", priča Tmušić.

A kako uklapaš treninge i posao? I kako izdržavaš tempo?

"Izlaze mi u susret. Kad godi radim u hali, izađem sa posla da bih trenirao; a popodne kad sam slobodan, vraćam se na trening. Teško izdržavam. Teško, ovo mi je poslednja godina, zvanično idem u penziju na kraju sezone. Znam da sa 33 godine može još da se igra, ali taj tempo ne može da se izdrži. A sad posao i KLS– baš teško. Još par meseci pa je gotovo", rekao je Tmušić i dodao da će posle toga najverovatnije pokrenuti i privatni posao.

Zlatibor je sada dobro organizovan klub sa stabilnim finansijama. Pomaže mu lokalna samouprava, ali su predsednik Rajko Pelverović i Upravni odbor napravili plan finansiranja, tako da klub ima oko 150 sponzora, koji daju koliko mogu.

"Imao sam i malo sreće da je baš u ovom trenutku ispala tako ozbiljna priča sa klubom, da su se u pravom trenutku našli ljudi koji hoće da pomognu košarci i klubu", kaže bek Zlatibora.

On je u prvom timu skoro 18 godina, što znači da su prošle generacije i generacije igrača.

"To je jedna sjajna priča. Najstariji igrač sa kojim sam bio u timu je Slavenko Marić, koji je u sezoni 2004/05, sa 42 godine igrao za nas. On je 1963. godište, a sada su tu već klinci '99. i 2000. godište koji su se priključili timu, to je taj jaz generacija sa kojima sam igrao", priča Tmušić.

A je l' slušaju klinci?

"Ne 'slušaju', nije to tako. Kod nas postoji sjajan dogovor i mi smo ekipa. Naravno, poštuju me, kao što ja poštujem njih, poštuju se svi", odgovara Ivan.

Zlatibor navijaci

Trener Vanja Guša stalno priča kako si "prešao igricu", odnosno od druge srpske došao do KLS i osvojio Kup Srbije.

"'Kouč' to posebno poštuje i hvali na sva usta, a osećaj je fantastičan. Ispali smo u drugu srpsku, vratili se posle dve godine, pa B liga, u kojoj smo proveli godinu dana, pa posle KLS, sad završni turnir Kupa Radivoja Koraća...stvarno prešao igricu", kaže Tmušić uz osmeh.

To je dokaz da se radom može nešto postići. Pošto imaš sina od 11 meseci, da li se spremaš da mu pričaš ovu priču kao primer da se u životu može mnogo postići radom?

"Ja se nikad nisam nešto posebno hvalio, ali žena uvek gleda novine, intervjue, slike, sve ona to čuva, samo da bi njemu pokazala. Stvarno, ništa bez nje", odgovara Ivan Tmušić.

Zlatibor je trenutno šesti u Košarkaškoj ligi Srbije, sa jednom pobedom manje od Metalca i Tamiša, a osam najboljih ekipa iz ovog takmičenja će u Super ligu. U narednom kolu Zlatibor dočekuje Tamiš u jednom od derbija kola, meč je na programu u subotu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Koi si ti mene kralj
Sunday, 25.02.2018
19:15

Čim nije Zvezda ili Partizan, nema komentara. Srbija brte...