Italijanski selektor započeo epsku tuču iz Limoža, da li smo spremili makaze?

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 04.09.2019.
10:11
Izvor: Sportske.net

Na klupi "Azura" Romeo Saketi, upravo je sve od njega krenulo u onoj čuvenom obračunu u Limožu, između Italije i Jugoslavije.

Povezane vesti

Nekima su pričali, neki su gledali, postoji i dosta svedoka, jedan će danas biti kraj terena. Romeo, ili kako ga Italijani zovu "Meo" Saketi je bio akter čuvene tuče u Limožu 1983. koja je verovatno najpoznatiji sukob na velikim takmičenjima ikada.

Svemu je prethodilo rivalstvo sa Italijanima koji su redovno izvlačili deblji kraj u mečevima sa tadašnjom Jugoslavijom. Uvek su se trudili da provokacijama i prljavom igrom ućare nešto protiv kvalitetnijih Jugoslovena, a te 1983. su nas pobedili i izbacili sa EP. To je bila prva pobeda "Azura" za dve decenije nad susedima.

No, to se manje pamti, od onoga što se dešavalo na terenu, velike tuče u Limožu koja je obeležila šampionat. Inicijator je sadašnji selektor Italijana Romeo Saketi, on je uhvatio za uho Petera Vilfana i izbio je haos. Naime, Kićanović je prethodno dobio lakat od Bonamika, počela je rasprava sa Vilaltom, gde je popularni "Kića" udario Italijana direktno između nogu.

Tada se sve pretvorilo u haos, nije se znalo ko koga udara, Slavnić i Kićanović su završili na zapisničkom stolu kako bi se odbranili.



Ta slika je obišla svet, a ono što je izgledalo kao legenda, potvrđeno je od strane učesnika.

Legendarni Dino Menegin koji je pre košarke bio bokser i delovao zaista zastrašujuće. On je krenuo prema Grboviću ali se debitant u reprezentaciji snašao, dohvatio je makaze iz torbe lekara, služile su za skidanje bandaža i pojurio Menegina,

Popularni "Grba" kaže da je tuče bilo i u hodnicima posle meča, Italijani su otišli dalje, realno bili su i bolji tim, Jugoslavija na izmaku snaga na prelazu generacija, ali kako rekosmo tuča je zapamćena.

Kićanović koji je igrao u Italiji se oprostio od reprezentacije, ali i napustio Pezaro i otišao da igra u Francusku, dok su je Slavnić ostavio košarku. Tada počinje era Dražena Petrovića kome je to bili prvo veliko takmičenje, a onaj drugi Dražena, Dalipagić je nastavio da igra u Italiji, ali i reprezentaciji, osvojio je bronzu na OI u Los Anđelesu. Iz tima iz 1983. preživeli su još Žižić, Sunara i Ratko Radovanović, ali je bilo vreme za nove momke, pre svega iz Cibone, braću Petrović, Knega, Mihovila Nakića....

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke