"Istočno pitanje" - Kraj ili nastavak dominacije Klivlenda?

Autor: Boban Filipović
subota 14.04.2018.
17:07
Izvor: Sportske.net

Iako "kavaljeri" kreću u doigravanje sa četvrog mesta, od uloge najvećeg favorita na Istoku ne mogu da pobedgnu. Razlog je LeBron.

Beta/AP Photo/Michael Dwyer
Beta/AP Photo/Michael Dwyer

Povezane vesti

Zavesa na regularni deo sezone u NBA je spuštena, večeras kreće ono pravo, pa ćemo se zbog ljubitelja najbolje košarke pozabaviti malo parovima prve runde plej-ofa.

Ovaj tekst je posvećen Istočnoj konferenciji.

Stvari su se na Istoku tako odvijale da je bilo neuporedivo manje drame nego na "divljem" Zapadu. Situacija je bila prilično jasna poodavno, osam timova koji su izborili plej-of su bili već viđeni kao učesnici mnogo pre no što se regularni deo sezone završi. Sedam od tih osam ekipa su igrale plej-of i prošle sezone, "novajlija" je Filadelfija, a nema Atlante.

Bilo je jasno da Boston Seltiksi bez Kajrija Irvinga ne mogu da izdrže trku za pol poziciju sa Toronto Reprotsima, zahuktala Filadelfija je u direktnom duelu sa Klivlendom došla do pozicije broj tri i što znači da prošlogodišnji pobednik na Istoku neće imati prednost domaćeg terena u drugom i trećem kolu doigravanja. Prva prepreka LeBronovoj družini biće "redovna mušterija" Indijana.


KLIVLEND (4) - INDIJANA (5)

Kavalirsi su prošle sezone počistili Pejserse u četvrtfinalu, dobili su ih sva četiri puta u neizvesnim završnicama, ali okolnosti su bile mnogo drugačije nego sada. Indijana je odigrala ovu sezonu preko svih očekivanja i jedno je od prijatnijih iznenađenja. Malo ko je verovao da Viktor Oladipo može da preuzme ulogu lidera od Pola Džordža, a on je "pokidao" i slovi za glavnog favorita za prizanje za igrača koji je najviše napredovao ove sezone u NBA. S druge strane, "kavaljeri" su presvlačili tim par puta tokom sezone, u Klivlendu je bilo kao na železničkoj stanici, ali stiče se utisak da je LeBron Džejms za plej-of napravio ekipu koja je bolja i čvršća od one sa početka sezone. Lens Stivenson definitivno neće birati sredstva da izvede 'kralja' iz takta, u regularnom delu sezone je ta taktika donosila rezultat, Pejsersi su dobili Klivlend tri puta, ali plej-of je druga priča.

Prognoza: Klivlend ide dalje uz maksimum šest odigranih utakmica.

Hawks Pacers Basketball


TORONTO (1) - VAŠINGTON (8)

Iako su se mnogi zaleteli da proglase Reptorse za apsolutne favorite u ovom duelu, neophodno je ukazati da je u regularnom delu sezone bilo 2:2 u međusobnim susretima i to u situaciji kada su Vizardsi bili bez svoje prve zvezde Džona Vola. Vol se nedavno oporavio od povrede i spreman dočekuje plej-of. Ako se desi da dođe do brejka u Kanadi na prve dve utakmice, najbolji tim Istoka bi vrlo lako mogao da se nađe u velikim problemima jer je prestonca vruće gostovanje i teško osvojiva tvrđava. Toronto je inače u bliskoj prošlosti razočaravao u doigravanju, sada bi po prirodi stvari samopouzdanje trebalo da bude "nabildovano" rekordnim brojem pobeda u istoriji franšize u regulanom delu sezone. DeRozan i Lauri protiv Vola i Bila, baš obećava.

Prognoza - Toronto pobeđuje 4:2 ili 4:3.

Wizards Raptors Basketball


BOSTON (2) - MILVOKI (7)

Seltikse baš bije maler ove sezone, ostali su bez Gordona Hejvorda samo što je počelo, u plej-ofu će biti bez najboljeg igrača ekipe Kajrija Irvinga i bez Danijela Tajsa, u prvoj rundi će im nedostajati i Markus Smart. Ovako oslabljeni teško da mogu da preuzmu primat na Istoku kao što su se nadali proletos, pitanje je da li mogu da prođu i prvu rundu plej-ofa. Baksi su pod ovkavim okolnostima verovatno i jači ako gledamo individualno, mada nemaju igrača unutra koji može da parira Alu Horfordu. Sjajni centar i timska igra će biti prednost Kelta, ali moraće bolje da čuvaju Janisa Adetokunba nego što su to činili u regularnom delu sezone. Grk im je na četiri utakmice ubacio 144 poena, i jedni i drugi su po dva puta trijumfovali u međusobnim susretima.

Cenim da Milvoki ovu šansu ne sme da propusti i da može da napravi iskorak u odnosu na prošlu sezonu kada je pokazao zube Torontu - 2:4.

Janis Adetokumbo Antetokounmpo


FILADELFIJA (3) - MAJAMI (6)

Siksersi su ekipa u najboljoj formi, plešu po terenu, uživanje je gledati ih, pravo su osveženje, u plej-of stižu posle duge pauze sa 16 pobeda u nizu. Međutim, Hit im baš i ne leži, izgubili su oba puta na Floridi ove sezone, poslednji poraz doživeli su upravo tamo, Hasan Vajtsad je zaključao reket i dominirao pod obručima, a veliki šampion Dvejn Vejd demonstrirao da nije još za staro gvožđe. Taj detalj bi mogao da predstavlja psihološku barijeru za ovaj mladi tim. Problem za Fili je i što će Džoel Embid najverovatnije propustiti prvu utakmicu zbog povrede oka u finišu sezone (za drugu bi trebalo da se vrati sa maskom). Ishod prvog meča bi mogao da bude i presudan za seriju, ukoliko 76ersi bez svog startnog centra nastave trijumfalni niz na startu, ni "metla" neće biti iznenađenje. Goran Dragić će imati izuzetno težak zadatak da zaustavi Bena Simonsa, videćemo koliko će biti uspešan u tome, a videćemo i kako će se snaći Dario Šarić u svom prvom NBA plej-ofu u karijeri.

Prognoza - Verujemo Procesu.

Embid


Finale Istoka koje očekujem: Filadelfija - Klivlend



Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
pepyslav
Saturday, 14.04.2018
18:17

Cavsima zavisi od prva 2 meca kuci, ako to prebrode proci ce bez problema, a ako izgube prvi, ispadaju....za Totonto se slazem, mozda i 4:1, mada su oni domacinska ekipa....Boston prolazi 4:1, 4:2....Phila-Miami 6 ili 7 meceva, ko napravi prvi brejk verovatno ide dalje....nije iznenadjenje i ako Miami prodje, igraju bolju odbranu i imaju boljeg trenera...

avatar
Carmelo99
Saturday, 14.04.2018
17:15

Šteta za Boston, u punom sastavu bi se prošetali Istokom...