Hrabra Jelena na slobodi! Kako je bilo u zatvorskom paklu?

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 16. oktobar 2020.

  • 10:14

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Režim je posle dve nedelje mrcvarenja pustio iz zatvora. Ovo je iskustvo slavne košarkašice.

Hrabra Jelena na slobodi! Kako je bilo u zatvorskom paklu?
Foto: facebook
Oni koji prate žensku košarku znaju ko je Jelena Lejčanka.

Ova košarkašica je bila najbolji centar na Svetskom Prvenstvu 2010. godine, bila je treća u Evropi sa Belorusijom, a igrala je i sa Atlantom finale WNBA lige.

Nastupala je i za najbolje evropske klubove, igrala u Poljskoj, Rusiji, na kraju i Kini.

Krajem septembra uhapšena je na aerodromu u Minsku, zbog učešća u protestima protiv režima Aleksandra Lukašenka.

Ona je poznata kao oštri kritičar režima, a za zvanični Minsk je opasna jer uživa veliku popularnost.

Nikada nije izbegavala poput mnogih sportista da izrazi svoje mišljenje, juče je puštena posle dve nedelje pritvora.

Baner

"Uništili su mi zdravlje, nema tople vode, spavala sam u gnezdu bakterija. Zapupili su namerno toalet, pet dana me nisu izvodili iz ćelije u šetnju", rekla je poznata košarkašica.

Samo, nisu je slomili.

"Probali su sa pogrešnom osobom, Jelena je čvrta, navikla je da pobeđuje, nemoguće je da su mislili da će je slomiti zatvorom", rekla je njena drugarica Natalija Marčenko, takođe poznata košarkašica.

Lejčanka je učestovala u dve mirne protestne šetnje u Minsku u septembru i ranije u avgustu. Kada je krenula za Pariz uhapšena je bez optužnice i stavljena u pritvor. Procenjuje se da je ovo opomena za sve druge.

Baner 3

Košarkašica je kritikovala kršenje ljudskih prava, krađu izbora, naredbu ministra sporta Sergeja Kovalčuka da svi moraju da znaju nacionalnu himnu i da ne smeju da daju izjave bez autorizacije kluba i federacije. Zabranjeno je da drže bilo koju zastavu osim beloruske, što se odnosi na crveno-bele koje su simbol protesta.

Dobila je podršku od kolega, ali se retko oglašavaju u javnosti. Košarkaš Jegor Mererijakov kaže da 90% misli isto, ali se plaši.

Baner 2

Vrhunski sportisti su često zaposleni u tajnoj službi, vojnom ministartstvu ili policiji.

Ove nedelje je otkriveno da je Aleksanda Gerasimenija, trostruka olimpijska pobednica izbegla u Litvaniju. Ova slavna plivačica osnovala je fond koji bi trebalo da pomogne sportistima koji su pod represijom režima.

MOK je zatražio od Lukašenka objašnjene za progon sportista, a poslednji udarac mu je zadala kapiten košarkaške reprezentacije Jekaterina Snitina koja je rekla da protesti neće prestati i da narod Belorusije nema nameru da se preda...
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari