Hoćeš u Evrokup, nema ABA lige?

Autor: Darko Mitrović
sreda 20.04.2016.
09:45
Izvor: Sportske.net

Zavrzlama na relaciji FIBA-Evroliga, a preko leđa nacionalnih saveza i pojedinih klubova, dostigla je tačku usijanja.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Više nema nikakve dileme, FIBA je neumoljiva, želi da istera svoje i da pokaže snagu tamo gde još ima uticaj, a to su nacionalni savezi i reprezentativna takmičenja, kada već ne može, ili ne želi da sankcioniše i nastupe u ULB-ovoj Evroligi.

Odluka o suspenziji 14 nacionalnih Košarkaških saveza izazvala je veliku buru, pogotovo na ovim prostorima, gde situaciju dodatno komplikuje i činjenica da naši najbolji klubovi ne igraju samo u domaćim takmičenjima, već i u ABA ligi.

Predsedništvo regionalnog takmičenja je u jučerašnjem saopštenju pružilo podršku odlukama donetim na Skupštini 20. marta, što znači da podržava klubove i nameri da igraju u Evrokupu, ali im istovremeno ne uskraćuje ni neki drugi izbor.

Ubrzo zatim je usledilo i saopštenje KSS-a, u kome se upozorava ABA liga da bi mogla da izgubi podršku koju je prethodno dobila od našeg Saveza.

Imajući u vidu odluku ABA lige da prihvati uslove Evrolige koji su u suprotnosti sa stavovima FIBA, a u slučaju da ABA liga ne promeni stav po navedenom donet na sednici Skupštine ABA lige u Zagrebu 20.03.2016. godine, Košarkaški savez Srbije povlači podršku ABA ligi koju je sa ostalim regionalnim savezima dao na sastanku u Zagrebu jula 2015. godine'', navodi se, između ostalog, u jučerašnjem saopštenju KSS.

Iz ovoga bi se moglo zaključiti i da bi naši klubovi mogli u nekom daljem razvoju događaja da budu sankcionisani i neučešćem u ABA ligi, ukoliko budu uporni u insistiranju da igraju Evrokup.

Ipak, KSS je u nastavku saopštenja ublažio retoriku, naglašavajući da je regionalno takmičenje potrebno za razvoj košarke na ovim prostorima.

U svakom slučaju, očekuju se i zvanični stavovi klubova, pre svih Partizana, čiji će Upravni odbor zasedati sutra, posle čega bi stvari, bar kada je srpska košarka u pitanju, mogle da budu nešto jasnije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

24 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 20.04.2016
13:49

Da su još uvek aktuelne višečasovne KZŠ posle svake izjave ovakvog tipa koje bi imale više pregleda od vesti gde su plasirane ovakve bljuvotine, malo sutra bi ova osovina zla smela ovako da se ponaša makar ne tako opušteno par dana pred izbore.nRazumem ja da je najverovatniji stav uprave da se što manje pojavljuju u javnosti da ne bi dizali dodatnu prašinu pre iznošenja zvaničnog stava, ali kada si izložen više od nedelju dana ovakvom linču moralo se naći načina da se obezbedi logistička podrška da se sazna i naše viđenje ove situacije, da ćoravi gmaz ne može po sto puta da izjavi da sve ovo nema nikakve veze sa njegovom igračkom već da se oni principijelno bore za opšti interes a da mi samo gledamo način kako da urušimo temelje društva. nZa početak koliko danas treba zakazati vanrednu konferenciju za štampu, gde će se ako ništa drugo prezentovati makar ono što smo mi na ovom forumu i još par drugih foruma demistifikovali. Precizno prezentovati pravilan prevod pisma FIBA, objavili prirodu ugovora ABA sa ECA i objasniti što je Đilas dao blagoslov da se igra euroliga nema veze ni sa čim. I jasno reći da savez štiti isključivo interese mu*anta iz predgrađa a ne reprezentacije i da sve ovo nema direktne veze sa nama. Oni u ovom ratu koji su upravo započeli ne biraju sredstva, koriste se svime, od gebelsovskog spinovanja do poziva na kristalnu noć, a na nama je da ne podmećemo sami nož pod grlo da im se ruka ne bi previše umorila. Već sam sto puta ponovio da je novoj upravi zapalo da donesu možda najbitnije odluke za bitisanje KKP. Nadam se da su se pri vaganju u svemu konsultovali sa Džiletom jer on ima najdalju viziju šta i kako treba raditi sa sportskim sektorom. # Spanski Savez porucio svojim klubovima da raskinu aranzmane sa Evroligom

avatar
Wednesday, 20.04.2016
13:26

Ravno, kako i zasto ste vi izuzeti iz one price o ECA? Treba im paket 1+3 iz ABA lige, shvatite! Jedino sto je jos moguce je da dobijete ugovor sa EL na vise godina, a to bi bilo zasluzeno isto kao i da ga dobiju Metalac ili Mega.

avatar
Revolt revolta
Wednesday, 20.04.2016
15:31

Zato sto je Evrokup ovde problem a ne Evroliga.ILI KSS ne iznosi sve informacije sto im ne bi bilo strano.U prevodu presipaju iz supljeg u prazno.Ne pricam ja ovde o Zvezdi Telekom,niti govorim protiv Partizana.Treba Partizan da igra Evrokup,ako bog da da igra i Evroligu kroz koju godinu pa da imamo 2 kluba u najjacem takmicenju.Ovo ti je sve zakuvao KSS ,prebacio odgovornost na KK Partizan pa vi vagajte.Isto bi uradili da su zamenjene pozicije CZT i KKPN.Niti ja podrzavam KSS(cak sta vise imam vecu zelju da ih prozivam ,jer mi nikako ne ide u glavu kako ne moze nijedna sportska organizacija u Srbiji da prodje bez par glavatih politicara) niti Partizan,iz svega ovoga najvise moze da nastrada reprezentacija sto bi trebalo nama svima da je imperativ pre kluba koji bodrimo.Tako ti je to kad imas brdo propalih politicara koji peru pare preko nasih klubova i uzimaju koliko treba a ti brate idi na tribinu i nerviraj se do mile volje.

avatar
Wednesday, 20.04.2016
18:32

Jos kad bi ti svi komentari bili ovakvi, gde bi ti bio kraj...

avatar
Wednesday, 20.04.2016
11:01

KSS je bruka Srbije!

avatar
Lord of Nottingham
Wednesday, 20.04.2016
12:06

Ti si bruka Srbije

avatar
Wednesday, 20.04.2016
14:14

Ja sam bio prvak Jugoslavije pre 20 godina, a ti si bruka covecanstva.

avatar
MilošPB
Wednesday, 20.04.2016
13:02

1. FIBA je prodala takmičenje koje bi sad da vrati pod svoje okrilje. 2. FIBA dozvoljava EL ali ne i EK?!? 3. Ista odluka KSS bi bila i da je Zvezda ugrožena, tj da FIBA ne dozvoljava učešće u EL, jer oni donose odluku u interesu saveza a ne klubova 4. Bodiroga (navijač Partizana) je glasao za izbacivanje reprezentacija iz istih razloga kao pod 3. Sve u svemu, klubovi nisu krivi a na neke će padati više a na neke manje g*vana. Srećom po navijače Zvezde, na naš klub manje - splet okolnosti i finalisti ABA lige.

avatar
bagra
Wednesday, 20.04.2016
10:37

Treba da izaberemo evrokup,ko sisa aba ligu, nece je niko ni gledati, a 8 superligu isto

avatar
RASHA
Wednesday, 20.04.2016
10:30

Hahahahahahahaha, nema evrope glodari, buhahahahaha XD

avatar
Wednesday, 20.04.2016
10:03

Dražava je sponzorima odavno isforsirala crvenu zvezdu telekom koja ničim nije zaslužila bolje sponzore od Partizana, KLS i ABA liga suđenjem i nakaradnim plavilima već odavno forsiraju crvenu zvezdu telekom da dođe do €L, a sada su njima i zvanično pridružuje i KSS #aparthejd

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 20.04.2016
11:08

Da ti objasnim.... do neke 1990... Partizan za koji pretpostavljam da navijas je imao 3-4 titule u kosarci i 5-6 titula u fudbalu... dok je Zvezda u kosarci imala 10-11 titula i u fudbalu 15ak(ne racunam kupove) e sad mi objasni,zasto je iko u tolikoj meri finansirao Partizan,kada nisu maltene nicim do tada zasluzili ni u jednom od dva najbitnija sporta? Licno mislim da treba finansirati svaki klub u svakom sportu dok se to drzavi isplati,kroz raznorazne prihode... Kada vise ne,e onda privatizovati ili ugasiti ako niko nece da kupi. A to sto je Partizan imao svu pomoc u zadnjih 20ak godina,pa mladje generacije umislile da su velesila,to je vec problem

avatar
MilošPB
Wednesday, 20.04.2016
13:20

Do raspada SFRJ : KK CZV 12, KK Partizan 5 titula, FK CZV 20, FK Partizan 10 titula na terenu/bez upliva KPJ. Osim tih podataka, ne razumem navijače Partizana koji bi da strana firma, npr Gasprom njih sponzoriše a imamo osim duže i bogatije tradicije bar 1,5 veću posetu utakmicama (o broju navijača se ne bi složili, ali pretpostavljam da je slična razmera).

avatar
Miroslav Ciro Ivanovich
Wednesday, 20.04.2016
12:57

i sta to sad znaci ...ko je srpski a ko jugoslovenski klub

avatar
Trener u romingu
Wednesday, 20.04.2016
12:52

Zvezda sada u košarci ima Telekom....A Partizanka.. MTS,NIS, i Telekom..... To su državne firme.... I ti tvrdiš da je Zvezda isforsirana od državnih para...,Ahahahahha....JSD uvek bio i ostao DRZAVNI PROJEKAT

avatar
Nikola Damjanović
Wednesday, 20.04.2016
12:46

Ајмо овако:што се тиче фудбала укључујући сезону 1992-1993 у којој је Партизан био шампион конто освојених титула у националним шампионатима Звезде и Партизана је био сљедећи: Звезда 19 освојених титула:Партизан 12 освојених титула првак државе. И онда креће Партизанова серија за 22 године 15 титула, а Звезда свега 7(ако укључимо и ову сад сезону онда за 23 године Звезда 8 титула).Рекло би се да се у тим мутним деведесетим нешто догодило па је Партизан изненада постао толико моћан клуб да му чак ни бивши(а тада је то било још свјеже) шампион европе није могао ништа.

Што се кошарке тиче:Партизан је закључно са сезоном 91/92 у којој је освојио титулу имао укупно 5 шампионата(дакле до 1990 укупно 4), Звезда је до тог периода имала 12 националних шампионата с обзиром да од 1972 до 1993 није освојила ни једно национално првенство.

Е сад питање за гробаре: О каквом ви фаворизовању тренутно причате? Па већи смо спортски колектив од вас у сваком погледу.Успјешнији смо, ово данас је само наставак оне добре спортске и здраве приче која се некима није свидјела у тим мутним деведесетим(а што се кошарке тиче и много раније) па је морала бити прекинута.Тек ћете да видите Звездину снагу и у фудбалу и у кошарци

avatar
Revolt revolta
Wednesday, 20.04.2016
12:29

O fudbalu je tek druga jos tuznija prica.Od klubova su izmali pare a vec pomenutom klubu grade savremenu akademiju?I sad se setili da pricaju o pravdi.Tacno su najveci licemeri

avatar
Me1919
Wednesday, 20.04.2016
12:29

Da ti objasnim,tihh 10-11 titula ste uzeli na sljaci. Da ti objasnim ,Partizanu pomagano 20ak zadnjih godina?! Da ti objasnim,sa mnogo vecim budzetima KK Mutantinjo je gubio od smesnih timova!? Da ti objasnim, 20 god bez penala u fudbalu?! I da ti objasnim, za tih 20ak godina vi ste promasili 7-10 penala u derbiju?! Objasni mi ajde jos nesto?!

avatar
noname
Wednesday, 20.04.2016
11:45

lepo objasnjeno, prestala je da postiji SFRJ, raspao se sistem i sa njim i svi delovi tog sistema. U tim delovima raspao se i tvoj klub koji je bio direktno povezan sa UDBOM, kasnije sa DB. Drzava je imala preca posla nego da se bavi sportom pa se i situacija promenila, mada je i dalje nemilice trosila(bacala) pare na mezimce.

avatar
Partibrejker
Wednesday, 20.04.2016
11:33

Idi na sajt KK Partizan i pogledaj koliko trofeja domacih i medjunarodih je osvajao do devedesetih.Pa imali smo dve fantasticne generacije:generacija Kice i Praje koja je harala sedamdesetih i Divca i Paspalja krajem osamdesetih.Vi ste osvajali trofeje kada su se bacanja izvodila onim sutem izmedju nogu(pedesetih).Partizan,Cibona i Jugoplastika su u košarci bili ono što je u fudbalu bila velika četvorka.Ispred Vas po rezultatima u košarci u Jugoslaviji su bili Bosna,Olimpija,Zadar itd.Osvojili smo Kup Radivoja Koraća 89 (današnji EK),ucestvovali na fajnal foru 88,ali Ti tada verovatno nisi bio rođen.Zato imaš internet pa se informiši pre nego što napišeš neku glupost.

avatar
Nikola Bizmark
Wednesday, 20.04.2016
11:32

A ti se seti kada ste osvojili te titule u kosarci,tih 10-11 vecina Srba tada ni rodena nije bila

avatar
Wednesday, 20.04.2016
11:13

5-6 titula u fudbalu? Menjaj hitno nadimak, retarde jedan retardirani.