Garbahosa za "Sportske" o specifičnosti ženske košarke: "Mi smo prvaci Evrope, a sad samo želimo da prođemo grupu"

Autor: Pavle Knežević
sreda 12.12.2018.
16:06
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek španske košarke prikazuje koliko je ženska košarka nepredvidljiva.

EPA/EDUARDO OYANA
EPA/EDUARDO OYANA

Povezane vesti

Koliko je ženska košarka drugačiji sport od muške govori i prva reakcija na žreb za Evropsko prvenstvo predsednika nacionalnog saveza Španije i proslavljenog reprezentativca Horhea Garbahose. Španija je aktuelni kontinentalni šampion, ali prvi čovek tamošnje košarke kaže da je prva i jedina želja da ekipa njegove zemlje – prođe grupu.

Španija će igrati u Letoniji, u Grupi A, sa Ukrajinom, selekcijom domaćina i Velike Britanije.

"Zanimljiv žreb, vrlo zanimljiv. Nama je zadovoljstvo da igramo u Letoniji, a onda želimo da dođemo ovde u Srbiju i uživamo u obe zemlje. Nivo ženske košarke u Evropi raste, razvoj u nekim zemljama je čudesan, tako da nas čeka veliki izazov sa kojim treba da se suočimo. Tu je Velika Britanija, koja je i dalje nepoznata priča u ženskoj košarci, ali sada su uradili sjajan posao u poslednjih godinu dana.

Ako se plasiramo dalje, možda ćemo igrati protiv, možda, ako se plasiramo, nadam se da hoćemo, to nam je želja, možda ćemo igrati sa boljim timovima iz Grupe D. Ako ne, onda iz Grupe B, što je komplikovano. Biće to težak zadatak, ali mi smo bili evropski prvaci na poslednjem turniru, a onda i bronzu prošle godine na Svetskom. Razumemo zato taj pritisak i navikli smo da igramo sa njim na ramenima
", rekao je Garbahosa za naš portal.

Kako komentarišete sad tu činjenicu da ste prvi u Evropi i treći u svetu, a sa ovoliko ograda pričate o prolasku grupe? Činjenica je da je ženska košarka daleko nepredvidljivija i svi se slažu da mnogo više zavisi od trenutnog raspoloženja. Španija jeste jedan od favorita, a vi pričate da se nadate tek prolasku grupe…

"To je čudo. Prvo čudo skromnosti, a onda i razumevanja koliko je Evropsko prvenstvo teško. Naravno, Svetsko prvenstvo je takođe teško, ali Evropsko…pogledajte samo žreb i videćete da ima sedam-osam zemalja koje lako mogu da osvoje medalje. Mnogo je talenta. Znamo mi da smo jedni od favorita i verujem da ćemo pokazati snagu i moć na terenu", rekao je Garbahosa.

Vrlo dobro poznajete Srbiju i ovdašnje funkcionere, kakva očekujete da bude organizacija?

"Igrao sam mnogo puta ovde. Znam vrlo dobro predsednika Danilovića, on je moj veliki prijatelj. Znam mnoge druge, siguran sam da će ovo biti sjajan turnir. Mi smo prošle godine organizovali Mundobasket i tu smo, po mom mišljenju, doprineli razvoju organizacije ženske košarke. Siguran sam da će ženska košarka nastaviti da raste i da se razvija i da će nacionalni savez Srbije i Letonije tome doprineti", rekao je Garbahosa.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke