FIBA se žalila Evropskoj komisiji - ABA liga primer kako ucenjuje Bertomeu!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 05.04.2016.
17:43
Izvor: Sportske.net

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) uputila je žalbu Evropskoj komisiji u kojoj se navodi da Evroliga uslovljava klubove i evropske lige po pitanju Evrokupa, a kao primer je naveden slučaj ABA lige.

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Krajem februara Evroliga je uputila žalbu Evropskoj komisiji u kojoj je navedeno da FIBA i FIBA Evropa vrše pritiske na klubove, igrače i sudije i da im time uskraćuju prava na slobodan izbor takmičenja.

Nedugo zatim Evropska komisija je prihvatila žalbu Evrolige, pa je i FIBA rešila da po istoj praksi uloži žalbu protiv "Euroleague Properties SA" i "Euroleague Commercial Assets".

Na zvaničnom sajtu FIBA navodi se da je Evroliga svojom žalbom Evropskoj komisiji zapravo napravila "dimnu zavesu" koja je je imala ulogu da prikrije zakulisne radnje koje podrazumevaju:


* agresivni nastup i pritisak na lige i klubove pretnjama isključivanjem iz Evrolige ukoliko ne uzmu učešće u Evrokupu. Takva praksa je sprovedena u slučaju ABA lige i ostalih evropskih liga;

* "sindikalni dogovor" između 11 klubova sa "A" licencama podrazumeva da oni imaju većinu u "Euroleague Commercial Assets", što znači da oni kontrolišu sva komercijalna pitanja vezano za Evroligu i Evrokup;

* selektiranje klubova za Evroligu i Evrokup koje vodi ka uništavanju svake sportske i komercijalne vrednosti domaćih liga i podrivanje takmičarskog balansa u evropskoj košarci;

* diskriminaciju finansijski nejakih klubova, čime se dodatno guraju u nepovoljan položaj;

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) dodaje da ECA želi da ubira plodove košarkaškog ekosistema koji počiva na nacionalnim savezima (igračima, trenerima, sudijama i klubovima) a da pritom ne doprinosi osnovi košarkaške piramide koju drže reprezentacije.

Evidentno je da ovakav postupak FIBA ukazuje na to da evropski ogranak Međunarodne košarkaške federacije gubi bitku sa Evroligom i Đordijem Beromeuom, pošto sve veći broj klubova bira igranje u Evrokupu ispred FIBA Lige šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke