FIBA i njen oproštaj od "gospodina Košarke"

Autor: Beta Beta
petak 20.03.2020.
16:16
Izvor: Beta

Medjunarodna košarkaška federacija (FIBA) saopštila je danas da je njen nekadašnji generalni sekretar Borislav Stanković jedna od najvažnijih figura u istoriji košarke.

Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Sportske.net/Mihajlo Vidojević

Povezane vesti

Legendarni košarkaški trener i funkcioner Bora Stanković umro je danas u 95. godini u Beogradu.

"Kao lider Fiba četvrtinu veka, Borislav Stanković će zauvek biti jedna od najvažnijih figura u istoriji našeg sporta"
, naveo je generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis.

Fiba je podsetila da je Stanković prvi postigao poene na prvom Svetskom prvenstvu, da je bio njen generalni sekretar od 1976. do 2002. godine i da je za to vreme košarka doživela ekspanziju.

Stanković je blisko saradjivao sa komesarom NBA lige Dejvidom Sternom, nakon čega su igrači iz NBA lige počeli da učestvuju na medjunarodnim takmičenjima, počevši od Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Stanković je osvajač brojnih trofeja na klupskom i reprezentativnom nivou a član Kuće slavnih u Springfildu je od 1991. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Friday, 20.03.2020
17:59

- Košarka i FIBA su u svojoj istoriji imale tri čoveka koji su najzaslužniji za košarku kakvu danas imamo a to su Džejms Nejsmit, tvorac ovog sporta, Vilijem Džons osnivač i prvi generalni sekretar FIBA i Bora Stanković - ove reči bivšeg predsednika FIBA Boba Elfinstona dovoljno govore o Bori Stankoviću.

Prvi pravi misionar košarke. Kad je god je bilo teško, kad je bila trzavica u košarci u drugim zemljama, Stanković je išao da rešava probleme.

Pomogao je čak i Amerikancima kada su imali bitku između amaterske sportske unije (AAU) i NCAA američke koledž košarke, jer tih godina NBA nije bila toliko jaka.

NCAA je ražila da ih FIBA prizna, iako je amaterska unija, koja je kontrolisala amaterski sport SAD, tražila da ona bude član i bunila se jer su najbolji košarkaši pripadali koledžima.

Stanković je otišao u Ameriku, prisustvovao sastancima, slušao i jednu i drugu stranu i na kraju je sukob izglađen. Na kraju je sav sport u SAD pripao koledžima i odlučeno je da samo kroz školovanje možete da se bavite sportom.

- Niko nije doprineo više globalnom razvoju košarke od mog prijatelja Bore Stankovića. Borina ideja je bila da dozvolimo NBA igračima da igraju na Olimpijskim igrama. Olimpijske igre u Barseloni bile su svojevrsna prekretnica. Bora je rekao "Možemo da napredujemo samo ako igramo sa najboljima" - rekao je jednom prilikom, nedavno preminuli, Dejvid Štern dugogodišnji generalni sekretar NBA.

I Bora je sam u svojoj knjizi opisao svoju ulogu za razvoj američke košarke i rešavanje sukoba.

- Uvek sam imao dobar odnos sa Amerikom i drago mi je što mi Amerikanci priznaju da sam uradio neke dobre stvari za košarku, čak i njihovu. Pored toga što smo ukinuli granice između NBA i FIBA, pamte me i kao čoveka koji je pomogao da se reši spor između njihovog saveza i velikih koledža - rekao je Stanković u svojoj knjizi Igra mog života.