FIBA Evropa više ne priznaje ABA ligu!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 01.05.2016.
14:06
Izvor: Sportske.net

Regionalno košarkaško takmičenje izgubilo je podršku evropskog ogranka FIBA nakon što su Savezi iz regiona odlučili da okrenu leđa ABA ligi.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Evropski ogranak međunarodne košarkaške federacije (FIBA) suspendovao je regionalno košarkaško takmičenje nakon sastanka koji je održan u Parizu.

ABA liga je tako izgubila podršku FIBA Evropa pošto su Savezi iz regiona, među kojima je i srpski, okrenuli leđa jadranskoj ligi zbog najavljenih sankcija.

Podsećamo da je prethodnog leta ABA liga doživela reorganizaciju kako bi bili ispunjeni uslovi koje je postavljala FIBA Evropa, ali je posle najnovijih dešavanja na relaciji FIBA - Evroliga postalo jasno da međunarodna košarkaška federacija više neće dozvoljavati egzistenciju privatne lige koja je podržala projekte Đordija Bertomeua.

Šta u praksi ovakva odluka FIBA Evropa znači za ABA ligu za portal "Mondo" je pobjasnio potpredsednik regionalne lige Krešimir Novosel.

"Ovakav epilog nije neočekivan kad su već savezi - srpski, hrvatski i slovenački povukli priznanje. Jedino što mogu reći je da je za 9. maj zakazana skupština klubova ABA lige, pa ćemo videti kako ćemo dalje. Naši klubovi ostaju pri stavu da nema promene i da hoće sa najjačima i uz najjače, a to znači uz Evroligu i Evrokup" rekao je Novosel.

Potpredsednik ABA lige podsetio je na to da je prošlog leta promenjena vlasnička struktura kako bi bili ispoštovani zahtevi FIBA, ali veruje da je krovna organizacija ponovo uskratila podršku takmičenju zbog ugovora sa Evroligom.

"Verovatno ta odluka da pružimo klubovima mogućnost da igraju protiv najjačih, što je njihova želja. Sve naše propozicije usklađene su sa propisima FIBA, a naši klubovi su se definitivno odlučili za Evroligu i Evrokup. Protiv toga ne možemo" zaključio je Novosel.

Pisali smo lani da bi Savezi u regionu mogli da osnuju svoje takmičenje ali ostaje da se vidi kako će se klubovi postaviti prema toj ideji jer je jasno da nova regionalna liga ne bi donosila prohodnost ka Evroligi i Evrokupu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
kizito
Sunday, 01.05.2016
18:55

Pi,sta sad da radimo? Zabrinut sam bas !

avatar
Budimo.ljudi
Sunday, 01.05.2016
17:06

Ovo nema logike, pa lično je FIBA insistirala na ovom obliku organizacije ABA lige, pa to je bilo pre svega nekoliko meseci. Ko je lud ovde?

avatar
babaroga
Sunday, 01.05.2016
16:20

Evo sve sam se naježio u iščekivanju šta će Bodiroga sad reći? Mada kad malo bolje razmislim nešto me baš i nije briga. Sledeći potez velikih klubovq: zabrana igračima da igraju na takmičenjima koja organizzje FIBA. Baš da vidimo naredni korak.

avatar
pjer
Sunday, 01.05.2016
15:53

Ovo je cirkus, jedva čekam evropsko prvenstvo

avatar
PARTIZANE VOLIMO TE
Sunday, 01.05.2016
14:14

Ko sta pita fibu????Fiba Tiranija