F4 - Odlučiće nijanse

Autor: Boban Filipović
petak 19.05.2017.
11:49
Izvor: Sportske.net

Danas u Istanbulu počinje završni čin borbe za novog vladara "Starog kontinenta". Ko će to biti saznaćemo u nedelju uveče.

Epa/Soeren Stache
Epa/Soeren Stache

Povezane vesti

Moskovski CSKA brani titulu, Real Madrid je bio najbolji tim u regularnom delu sezone u Evroligi, Olimpijakos je bio šampion kada se fajnal for poslednji put održavao u Istanbulu, ali glavni favorit je Fenerbahče.

Fener nomilano nije domaćin jer se borbe neće održavati u njegovoj dvorani, ali hoće u njegovom gradu. Nema sumnje da će turski šampion imati ubedljivo najveću podršku sa tribina.

Turci imaju na klupi i najtrofejnijeg trenera u istoriji takmičenja Željka Obradovića, kome je ovo treći fajnal for od kako je stigao na Bosfor iz Atine, deluje da su se stekli svi uslovi za dolazak na tron.

ŽOC ima nepromenjen kostur ekipe koja je prošle godine u Berlinu tesno poražena u finalu od 'Armejaca', tempirao je formu svojih pulena za ovo što sledi, Bogdan Bogdanović je definitivno pronašao sebe o čemu sevdoče i njegove partije protiv Panatinaikosau plej-ofu, a veoma važna stavka je da Obradović nema problema sa povređenim igračima. Podsećamo da je Čačanin svoju prvu titulu u Evroligi osvojio baš u Istanbulu pre četvrt veka sa Partizanom.

Bogdan Bogdanovic

Fenerbahče će u polufinalu na megdan Real Madridu (21h), koji je bio najuspešniji tim Evrolige u regurlnom delu sezone. Setimo se da je Žoc počistio "metlom" svog učenika Pabla Lasa prošle sezone u plej-ofu u borbi za fajnal for prošle sezone, ali generalni utisak je da su 'Los Blankosi' sada jači no lane.

Osatli su bez Serhija Rodrigeza, ali to je otvorilo prostor za supertaelentovanog Luku Donćića, za koga je Žoc istakao da je kompletniji igrač od 'Ćaća', jer je neuporedivo bolji u defanzivi. Tu je i sjajni Entoni Rendolf, koji je prošle godine u Berlinu igrao na fajnal foru u dresu Lokomotive Kubanj iz Krasnodara, dok je Serhio Ljul preuzeo ulogu lidera ekipe i  igra najbolju sezonu u karijeri.

Ljulj

U taboru Fenera su složni u oceni da njihov uspeh u polufinalu najviše zavisi od toga kakvu će odbranu odigrati na ovom triju.

Real i Fener su ove sezone odigrali dva meča u regularnom delu sezone, oba su bila "na jednu loptu", oba tima su slavila pred svojom publikom, pa analogno tome ulogu blagog favorita dodeljujemo Turcima.

Drugo polufinale je repriza finala sa prethodnog istanbulskog fajnal-fora, CSKA - Olimpijakos.

Sećamo se da je tada Jorgos Printezis sa zvukom sirene rešio pitanje šampiona Evrope, on i Vasilis Spanulis će i sada biti glavne udarne igle Pirejaca, a bitan član tog šampionskog Dudinog Olija bio je i Kajl Hajns, sada čan 'Armejaca'.

Printezis

Valja dodati da i jedni i drugi ovaj F4 dolaze sa kadrovskim problemima, šampion Grčke će morati da bije bitku bez Meta Lodžeskog i Danijela Haketa, koji je dugo van stroja, dok je na drugoj strani najveća Itudisova muka nezalečen bol u peti dirigenta njegovog tima Miloša Teodosića.

Na papiru 'Armejci' deluju jače, slavili su u oba međusobna duela ove sezone u regularnom delu, ali uprkos tome Olimpijakos je takav tim i ima takvu "karmu" da ga nikada ne smete otpisati. U situacijama kada se igra na jednu utakmicu i kada je Teo rovit, ne usuđujemo se da proglasimo favorita ovog duela, koji danas u 17:30 h otvara fajnal-for.

Milos Teodosic

Srbija će na F4 imati četvoricu predstavnika među igračima (Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nikola Kalinić i Nikola Milutinov) i jednog trenera (Željko Obradović). Samo u slučaju da Real Madrid osvoji titulu nijedan Srbin se neće radovati, mada bi preciznije bilo reći nijedan srpski reprezentativac jer je Luka Dončić dete iz srpsko-slovenskog braka.

Jedno je sigurno, ovaj vikend će biti prava poslastica sa sve košarkaške sladokusce, za titulu šampiona Evrope boriće se četiri ekipe koje su, realno posmatrano, to najviše i zaslužile.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
uteute
Friday, 19.05.2017
14:44

Mozda i najjaci fajnal for u proteklih par godina.

avatar
Budzumburac1989
Friday, 19.05.2017
14:33

Voleo bih da fener dobije zbog Zoca. I voleo bih da igraju olimp I fener finale, ali je realnije cska I fener finale...

avatar
Printezissss
Friday, 19.05.2017
12:55
avatar
SERBON
Friday, 19.05.2017
12:37

I kada im nije išlo ja sam tipovao na Fener pa i sada isto mislim. nŽoc devetu a ovi naši momci prvu!