Evroligaši odbili predlog FIBA - Evo šta to znači za reprezentacije

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 06. oktobar 2017.

  • 19:21

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Klubovi učesnici Evrolige odbili su danas predlog FIBA vezan za korekcije u kalendaru takmičenja kako bi igrači mogli da nastupe za svoje nacionalne timove.

Evroligaši odbili predlog FIBA - Evo šta to znači za reprezentacije
Foto: Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Dogovora između FIBA i Evrolige NEĆE BITI!

Nakon prepiske koja je prethodila konačnom predlogu FIBA danas su klubovi učesnici elitnog takmičenja doneli odluku da ne prihvate ponuđeno.

Predstavnici 16 klubova koji će u predstojećoj sezoni igrati u Evroligi ostali su pri stavu da predlog FIBA nije prihvatljiv jer se suština ne menja.

Evo i zvaničnog saopštenja koje je izdato nakon današnjeg sastanka u Barseloni:

"Na sastanku koji je održan u petak, 6. oktobra, klubovi Evrolige formirali su radnu grupu i analizirali predlog FIBA vezan za kalendar takmičenja. Jednoglasno, doneseni su sledeći zaključci:

1. FIBA i nacionalni savezi imaju obavezu i odgovornost da organizuju takmičenja reprezentacija i zvanične kvalifikacione utakmice u okviru najvećih mogućih standarda koji će uključivati igrače, trenere i sudije kao i da opravdaju očekianja navijača i unapređuju košarku;

2. Evroligaški klubovi su uvek podržavali svako reprezentativno takmičenje koje ispunjava ove osnovne standarde;

3. Predlog FIBA suštinski ne rešava probleme nastale "FIBA kalendarom takmičenja" koji je FIBA usvojila i koji želi da implementira bez prethodnog dogovora sa klubovima. Predloženo samo dodatno otežava stvari:

a. Ne rešava glavni problem jer neće svi igrači biti dostupni svojim reprezentacijama. Time se nanosi šteta reprezentacijama kao i navijačima, jer se određene selekcije stavljaju u nepovoljnu situaciju, a igrači pojedinih nacionalnosti bivaju diskriminisani;

b. Time se samo povećava frekvencija putovanja i utakmica i samim tim stavlja dodatni pritisak na igrače jer se primoravaju na igranje prevelikog broja utakmica u skraćenom vremenskom periodu bez odmora. Za neke bi putovanja trajala od 30 do 50 časova čime se povećava rizik od povreda;

4. U svetlu motiva izraženih gore, evroligaški klubovi neće podržati promenu u kalendaru za sezonu 2017/2018;

5. Evroligaški klubovi dodaju i to da je FIBA svoj prvi predlog za promene u rasporedu dostavila pet godina nakon što je Evroliga pokušala da nađe kompromisno rešenje
" navodi se u saopštenju Evrolige.

Evroliga je međutim izrazila spremnost za sveobuhvatni dijalog koji bi za krajnji cilj imao regulisanje odnosa i odgovornosti između FIBA, nacionalnih saveza, Evrolige i Evrokupa.

Ukoliko podvučemo crtu i stvari prebacimo u ravan koja je razumljiva za ljubitelje košarke ovo znači da reprezentativci koji nastupaju za klubove iz Evrolige neće moći da igraju za svoje nacionalne timove u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari