Evroligaši odbili predlog FIBA - Evo šta to znači za reprezentacije

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 06.10.2017.
19:21
Izvor: Sportske.net

Klubovi učesnici Evrolige odbili su danas predlog FIBA vezan za korekcije u kalendaru takmičenja kako bi igrači mogli da nastupe za svoje nacionalne timove.

Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Sportske.net/Mihajlo Vidojević

Povezane vesti

Dogovora između FIBA i Evrolige NEĆE BITI!

Nakon prepiske koja je prethodila konačnom predlogu FIBA danas su klubovi učesnici elitnog takmičenja doneli odluku da ne prihvate ponuđeno.

Predstavnici 16 klubova koji će u predstojećoj sezoni igrati u Evroligi ostali su pri stavu da predlog FIBA nije prihvatljiv jer se suština ne menja.

Evo i zvaničnog saopštenja koje je izdato nakon današnjeg sastanka u Barseloni:

"Na sastanku koji je održan u petak, 6. oktobra, klubovi Evrolige formirali su radnu grupu i analizirali predlog FIBA vezan za kalendar takmičenja. Jednoglasno, doneseni su sledeći zaključci:

1. FIBA i nacionalni savezi imaju obavezu i odgovornost da organizuju takmičenja reprezentacija i zvanične kvalifikacione utakmice u okviru najvećih mogućih standarda koji će uključivati igrače, trenere i sudije kao i da opravdaju očekianja navijača i unapređuju košarku;

2. Evroligaški klubovi su uvek podržavali svako reprezentativno takmičenje koje ispunjava ove osnovne standarde;

3. Predlog FIBA suštinski ne rešava probleme nastale "FIBA kalendarom takmičenja" koji je FIBA usvojila i koji želi da implementira bez prethodnog dogovora sa klubovima. Predloženo samo dodatno otežava stvari:

a. Ne rešava glavni problem jer neće svi igrači biti dostupni svojim reprezentacijama. Time se nanosi šteta reprezentacijama kao i navijačima, jer se određene selekcije stavljaju u nepovoljnu situaciju, a igrači pojedinih nacionalnosti bivaju diskriminisani;

b. Time se samo povećava frekvencija putovanja i utakmica i samim tim stavlja dodatni pritisak na igrače jer se primoravaju na igranje prevelikog broja utakmica u skraćenom vremenskom periodu bez odmora. Za neke bi putovanja trajala od 30 do 50 časova čime se povećava rizik od povreda;

4. U svetlu motiva izraženih gore, evroligaški klubovi neće podržati promenu u kalendaru za sezonu 2017/2018;

5. Evroligaški klubovi dodaju i to da je FIBA svoj prvi predlog za promene u rasporedu dostavila pet godina nakon što je Evroliga pokušala da nađe kompromisno rešenje
" navodi se u saopštenju Evrolige.

Evroliga je međutim izrazila spremnost za sveobuhvatni dijalog koji bi za krajnji cilj imao regulisanje odnosa i odgovornosti između FIBA, nacionalnih saveza, Evrolige i Evrokupa.

Ukoliko podvučemo crtu i stvari prebacimo u ravan koja je razumljiva za ljubitelje košarke ovo znači da reprezentativci koji nastupaju za klubove iz Evrolige neće moći da igraju za svoje nacionalne timove u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
babaroga
Friday, 06.10.2017
20:17
avatar
Dolina cupova
Friday, 06.10.2017
21:26

Šta je pametno?

avatar
nenadnenad1234
Friday, 06.10.2017
19:25

Ovde niko nije upravu, ali kako mozes da podrzavas coveka koji te je lagao u oci kad je pricao da ce ABA liga imati 4+1 u EL, pa 2+1, tako da ono....

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 06.10.2017
21:07

Hahahahahah 😂😂😂 ko je pricao 4+1? Prvi put cujem,a cak i da jeste jel,koji bre to kluboci zasluzuju iz ABA lige da igraju EL sem Zvezde i mozdaaaaaa Cedevite? Sta Partizan da udje i da gubi 80 razlike svaku?

avatar
Crveno boja ljubavi
Saturday, 07.10.2017
13:07

Dobro i to je em bilo pre 10 godina,em sada ima 16 klubova,bukvalno samo jedan klub iz ABA lige po kvalitetu zasluzuje da igra,a od svih klubova iz ABA lige to je samo Zvezda jer ima evropaku ekipu.

avatar
nenadnenad1234
Saturday, 07.10.2017
00:26

2007, 2008 je bila prica o 4+1, pa kad se EL prosirila na 24 kluba onda je bilo 2+1. Kakve veze ima to sto bi Partizan pucao 40razlike, ako nesto obecas, redno bi bilo da ispunis.