Evroliga - Svi mogući razvoji situacije u grupi "F"

 • Autor: Aleksandar Obrenović

 • 01. april 2016.

 • 12:54

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Suviše komplikovano, ali nije nas sprečilo da izračunamo ko ima najveće šanse za plasman u narednu fazu.

Evroliga - Svi mogući razvoji situacije u grupi
Foto: euroleague.net
Kada se radi o prvom mestu, ekipa CSKA je nešto bliža tome jer ima mnogo lakši raspored do kraja ovog takmičenja od Laboral Kuće. Večeras igra protiv Žalgirisa na svom terenu, a u poslednjem kolu gostuje Olimpijakosu, dok Laboral večeras čeka Real, pa gostuje Broseu.

U slučaju da imaju isti broj pobeda na kraju, CSKA je ekipa koja prolazi kao prva, Laboral je drugi.

Dakle, najverovatniji ishod jeste da CSKA čeka četvrtu ekipu iz grupe "E" u četvrtfinalu, odnosno da Laboral čeka trećeplasiranu. Ipak, ni drugo mesto Laboralu još uvek nije zagarantovano, ali to nije tema današnje analize.

Tema je ko će proći u narednu fazu.

Samo dva mesta su u igri još za plasman dalje. Real Madrid, Himki, Barselona, Olimpijakos i Brose, svi oni mogu u narednu fazu, takva je bila stvar pred ovo kolo. Stvari su nešto jasnije nakon jučerašnjih utakmica, nakon večerašnjih biće još više jasno, a evo i računice za svaku ekipu pojedinačno.

Barselona (7-6) je u ubedljivo najboljoj poziciji, tačnije, oni su već prošli dalje, ne postoji mogućnost da padnu ispod četvrtog mesta čak i da svi timovi imaju na kraju po 7-7 (mislimo na timove koji se bore za plasman u narednu fazu). Dakle, čak i da izgubi od Žalgirisa. Naravno, gledaće da izbegne Fenerbahče u četvrtfinalu, pokušaće da dođe do trećeg mesta za koje imaju najveće šanse.

Real Madrid je u sasvim solidnoj situaciji, sve od njih zavisi. Oni imaju dve utakmice do kraja, sa Laboralom u gostima i sa Himkijem kod kuće. Stvari stoje ovako, čak i da izgube od Laborala, postoji mogućnost prolaska dalje, pobeda nad Himkijem im je dosta bitnija jer je definitivno da u tom slučaju idu dalje. Oni imaju pozitivan skor sa Broseom i Himkijem (+11 iz prve), lošiji imaju od Barse (0-2) i Olimpijakosa. Kada bi svi timovi imali 7-7 na kraju, a da Real pobedi Himki (što je izvodljivo), Real bi zajedno sa Barselonom prošao dalje. Problem ne može da nastane čak iako uđu u krug sa Olimpijakosom, Himkijem i Barselonom jer i u tom slučaju su drugi u krugu i prolaze dalje. Njih samo poraz od Himkija izbacuje iz takmičenja.

Himki je u teškoj situaciji, ali od njih sve zavisi. Pobedom nad Olimpijakosom su sebe doveli u takvu sitauciju da samo pobeda protiv Reala znači i prolazak dalje. Njima je računica najjednostavnija. Ukoliko pobede Real imaće 8-6 što znači prolazak, ukoliko izgube od Reala imaće 7-7 i ulaze definitivno u krug sa Barsom ili Realom ili sa obe ekipe, a sa obe ekipe bi u tom slučaju imale negativan skor pa bi ispali iz takmičenja.

Brose je jučerašnjim porazom od Barselone svoje šanse izgubio za plasman u narednu fazu, samo može da pokvari drugima raspoloženje eventualnom pobedom protiv Laborala u poslednjem kolu zbog krugova u koje može da uđe. Jednostavno, imaju slabiji skor od svih protivnika osim od Olimpijakosa koji takođe nema šanse za prolazak dalje.

Olimpijakos je jučerašnjim porazom sve izgubio, nemaju više nikakve šanse za plasman u narednu fazu, čak i da imaju 7-7 na kraju moraće da uđu u krugove sa drugim ekipama, a bolji skor imaju samo od Reala i to samo +3. Ovo znači da u svakom krugu ispadaju, nemoguće je da samo Real i Olimpijakos imaju po 7-7 na kraju.

Dakle, stvar je nakon ove analize mnogo jasnija, CSKA, Laboral i Barsa su u drugoj fazi, čekamo Real ili Himki. Olimpijakos i Brose nemaju više šanse za plasman u četvrtfinale, kao ni odavno otpisani Žalgiris.

Parovi do kraja takmičenja:

13. kolo

Laboral - Real
CSKA - Žalgiris


14. kolo

Žalgiris - Barsa
Brose - Laboral
Real - Himki
Olimpijakos - CSKA


Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari