Evroliga - Ko su glavni favoriti, a ko tron napada iz senke, koliko može šampion Jadrana i kome ide fenjer (prvi deo)

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 11.10.2018.
18:59
Izvor: Sportske.net

Počinje i nova sezona u Evroligi, Srbija ovoga puta nema predstavnika, a čini se da će takmičenje biti zanimljivije nego ikada.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Real Madrid je minule sezone pomalo iznenađujuće došao do trofeja u elitnom takmičenju, iako su tokom sezone imali velikih problema sa povredama, predvođeni sjajnim Lukom Dončićem domogli su se fajnal fora, gde su igrali zaista sjajnu košarku, pa su i zasluženo postali šampioni "Starog kontinenta".

Bez sumnje su Madriđani među favoritima da se i ove godine nađu među četiri najbolje ekipe, ali se stiče utisak da ove sezone veliki broj ekipa ima kvalitet da se domogne titule.

U nastavku pogledajte kako se koja ekipa pojačala i ko bi prema našem mišljenju mogao prijatno da iznenadi ove sezone, kao i kome se pred početak takmičenja dodeljuje fenjer.

CSKA Moskva - Barselona

Dimitris Itudis

Novu sezonu će otvoriti moskovski CSKA i Barselona, utakmicom u "Megasport areni" u ruskoj prestonici.

CSKA je kao i svake sezone među favoritima, Dimitris Itudis je i dalje na čelu ekipe, a "Armejci" nisu pravili prevelike promene u rosteru.

Klub su napustili Leo Vesterman, Viktor Hrijapa, Pavel Korobkov, Alan Makiev, Viktor Rad i Vitali Fridzon.

Stigla su i četiri nova pojačanja, iskusni plej Danijel Heket, kao zamena za Vestermana, krilni centar sa NBA iskustvom Alek Piters, zatim centar sa ukrajinskim pasošem Džoel Bolomboj i talentovani bek Ivan Jukov.

Kao što smo rekli, ekipa nije doživela velike promene, ključni igrači poput De Koloa, Ćaća Rodrigeza i Kajla Hajnsa su ostali u ekipi, a novu saradnju potpisao je i Nikita Kurbanov.

Moskovljani su još jednom među glavnim favoritima, apsolutno je jasno i zašto, a ovako izgleda njihov kompletan roster za predstojeću sezonu.

PG: Serhio Rodrigez, Danijel Heket, Miha Kulagin
SG: Nando De Kolo, Kori Higins, Ivan Jukov
SF: Vil Klajburn, Nikita Kurbanov
PF: Alek Piters, Andrej Voroncevič, Semen Antonov
C: Kajl Hajns, Otelo Hanter, Džoel Bolomboj

Svetislav Pesic

Što se tiče Barselone, Svetislav Pešić je nakon osvojenog Kupa kralja i plasmana u polufinale doigravanja u ACB ligi dobio novu šansu, produžio je ugovor i ovog leta sastavio ekipu po svom ukusu.

Veliki broj igrača je napustio Kataloniju, otišli su Edvin Džekson, Adrijen Moerman, Džajlin Rejnolds, Peteri Koponen, Saša Vezenkov, Musa Dianje, Rodions Kurucs, kao i Mark Garsija, Fil Presi, Rakim Senders i Huan Karlos Navaro, koji se povukao iz aktivnog igranja košarke.

Saradnju sa klubom su pored Karija Pešića produžili i Pau Ribas, kao i iskusni Ante Tomić, hrvatski centar je nakon odlaska Navara dobio i kapitensku traku.

Dovedena su elitna pojačanja i roster izgleda jako dobro.

Verovatno i najveće pojačanje predstavlja Kris Singlton, bivši centra Lokomotive je stigao iz Panatinaikosa, sa epitetom jednog od najboljih u svom poslu u evropskoj košarci.

Pored snažnog Amerikanca, stigli su i Kajl Kjurik iz Zenita, kao i lider prošlogodišnjeg iznenađenja Evrolige Žalgirisa, Kevin Pengos.

Rolands Smits je vraćen sa pozajmice u Fuenlabradi, a angažovani su i bivši bek Zvezde Jaka Blažič, kao i Ukrajinac Artem Pustovij.

Sastavljen je jako dobar roster, pogledajte u nastavku kako on izgleda.

PG: Kevin Pengos, Toma Ertel, Pau Ribas
SG: Kajl Kjurik, Jaka Blažič, Serhi Martinez
SF: Adam Hanga, Viktor Klaver, Rolands Smits
PF: Kris Singlton, Pjer Oriola
C: Ante Tomić, Artem Pustovij, Kevin Serafan


Utakmica između CSKA i Barselone počinje večeras od 19h u Moskvi.

Panatinaikos - Makabi Tel Aviv

Kit Lengford

Drugi meč u sezoni odigraće Panatinaikos i Makabi Tel Aviv u "OAKA Areni" u Atini.

PAO je napravio bitne promene u ekipi, Ćavi Paskval je u Atini okupio veoma iskusne igrače i stiče se utisak da su "Zeleni" zbog kvaliteta i iskustva jedan od favorita u EL ove sezone.

I minule su pod palicom španskog stručnjaka igrali jako dobru košarku, ali je ove godine roster daleko bolji, a upravo je to više puta pominjano iskustvo glavni adut ove ekipe.

Otišli su Keni Gebrijel, Kris Singlton, Majk Džejms, Zek Ogasti, Markus Denmon, Edrijen Pejn i Kej Si River, dok su saradnju sa klubom produžili Nikos Papas, Met Lodžeski i što je najvažnije Nik Kalates.

Mladi Jorgos Papajanis se vratio u klub iz NBA lige u kojoj se nije najbolje snašao, a dovedeno je i pojačanje iz velikog rivala Olimpijakosa u vidu Janisa Papapetrua.

Stigla su još tri igrača sa ogromnim evroligaškim iskustvom, u pitanju su bivši centar Partizana Stefon Lazme, svojevremeno najbolji strelac Evrolige Kit Lengford, kao i bivši košarkaš Barselone, Efesa i Makabija DeŠon Tomas.

Angažovan je i mladi bek Vangelis Sakelariou, ali njega najverovatnije nećemo puno gledati u Evroligi ove sezone.

Afirmisao se minule sezone i mladi centar Kostas Mitoglu, koji će ove takmičarske godine definitivno dobiti priliku da se dokaže i na najvećem nivou, a u nastavku pogledajte kako izgleda roster Panatinaikosa.

PG: Nik Kalates, Lukas Lekavičijus, Jorgos Kalicakis
SG: Kit Lengford, Nikos Papas, Vangelis Sakelariu
SF: Janis Papapetru, Met Lodžeski, Tanazis Adetokumbo
PF: Džejms Gist, DeŠon Tomas, Kostas Mitoglu
C: Stefon Lazme, Jorgos Papajanis, Jan Vujukas

Scottie Wilbekin Skoti Vilbekin

Njihov protivnik večeras će biti Makabi, koji je ponovo napravio bitne promene u rosteru u nadi da će se vratiti u sam vrh evropske košarke.

Lutala je ekipa iz Izraela prethodnih godina, minule su napravili pomak, pa je Neven Spahija dobio šansu da ove sezone dodatno popravi utisak.

Klub su napustili Itaj Segev, Pjer Džekson, Noris Kol, Džona Bolden, koji će pokušati da se izbori za minutažu u Filadelfija 76ersima, zatim DeŠon Tomas, Karam Mašur i iskusni Art Parahovski.

Saradnju sa klubom su produžili Majkl Rol i Aleks Tajus, ali i Džeremi Pargo, koji se krajem minule sezone vratio u ekipu iz Tel Aviva.

Angažovana su i veoma kvalitetna pojačanja, najveće je verovatno Skoti Vilbekin, čovek koji je sa Darušafakom minule sezone osvojio Evrokup, gotovo ih je sam odveo do trofeja nestvarnim partijama.

Stigla su i dva NBA pojačanja, bivši centar Šarlota Džoni O'Brajant, kao i nekadašnji centar Lejkersa i Roketsa Tarik Blek.

Ekipu su pojačali i Nimrod Levi iz Makabi Ašdoda, kao i Kendrik Rej iz Nimbruka i Anđelo Kaloiaro iz Banvita.

Deluje Makabi jako dobro ove sezone, ali su oni izgledali odlično i na početku minulih nekoliko sezona, videćemo kao će Spahija ukomponovati ovu ekipu sačinjenu od vrsnih individualaca. Čitav roster u nastavku.

PG: Skoti Vilbekin, Džeremi Pargo, Kendrik Rej
SG: Majkl Rol, Džon DiBartolomeo
SF: DeAndre Kejn, Juvel Zusman, Dani Aviđaj
PF: Džoni O'Brajant, Anđelo Kaloiaro, Nimrod Levi
C: Aleks Tajus, Tarik Blek, Džej Koen


Meč u "OAKA Areni" počinje večeras od 20h.

Bajern Minhen - Anadolu Efes

Dejan Radonjic

Ove sezone ćemo u elitnom takmičenju gledati i minhenski Bajern, koji sa klupe predvodi Dejan Radonjić.

Bivši trener Crvene zvezde će sa novom ekipom u elitnom takmičenju debitovati protiv Efesa u svojoj dvorani.

Bavarci su doživeli određene promene, ali se čini da su zadržali najbitnije igrače, a pritom su i angažovali nekoliko zaista sjajnih pojačanja.

Radonjić je sa Zvezdom pravio čuda u Evroligi, sastavio je ovog leta roster po svom ukusu i čini se da Bavarci mogu da budu nagazna mina za svakog protivnika.

Otišli su Džared Kaningem i Redži Redinga, dva igrača koja su imala bitnu rolu minule sezone, a ekipu su napustili i Gavel, Cirbes, koji se vratio u Zvezdu, kao i Karim Jalov i mladi Amar Gegić, koji je pojačao Partizan.

Kao veliko pojačanje najpre je stigao Peteri Koponen iz Barselone, a potom su iz Bamberga angažovani Maodo Lo i Leon Radošević.

Stigao je i Robin Amaize iz Bajrojta, a potom je Radonjić doveo i svog ljubimca iz Zvezde, Nemanju Dangubića.

Kao šlag na torti, stigao je igrač sa velikim NBA iskustvom Derik Vilijams, koji bi mogao da predstavlja zaista ogromno pojačanje za Radonjićevu četu.

Ne treba zaboraviti da su tu još uvek i Stefan Jović i Vladimir Lučić, ali i Milan Mačvan, koji je nažalost pred početak sezone doživeo još jednu tešku povredu. Čitav roster u nastavku.

PG: Stefan Jović, Maodo Lo, Brajdon Hobs
SG: Peteri Koponen, Nihad Đedović, Robin Amaize
SF: Vladimir Lučić, Aleks King, Nemanja Dangubić
PF: Derik Vilijams, Danilo Bartel, Marvin Ogunsipe, Milan Mačvan
C: Devin Buker, Leon Radošević

Sejn Larkin

Bajernov večerašnji protivnik je Efes, koji je i kao prethodnih nekoliko leta, napravio velike promene u rosteru.

Ataman je ostao trener, a kako je stigao da gasi požar sredinom minule sezone, sada je dobio priliku da na tenane sastavi roster po svom ukusu.

Iskusni turski stručnjak je dobio nekoliko fantastičnih pojačanja, rasteretio je roster od igrača koje je smatrao za višak, a utisak je da je Efes ove godine zaista jači nego prethodnih.

Klub su napustili Vladimir Štimac, Toni Daglas, Soni Vims, Erik Mekolum, ali i turski košarkaši Berk Demir i Muhajmin Mustafa.

Stigao je veliki broj pojačanja, a najveće definitivno predstavlja povratnik u evropsku košarku iz NBA lige, Šejn Larkin, koji je minule sezone sa Boston Seltksima stigao do finala Istoka.

Osim njega, doveden je i sjajni strelac Rodrig Buboa iz Baskonije, zatim francuski reprezentativac iz Barselone Adrijen Moerman.

Stigao je i reprezentativac Srbije Vasa Micić, kao i iskusni Džejms Anderson iz Makabija. Kao zamena za Štimca angažovan je Tibor Plajs, a Ataman će na raspolaganju imati i tri nova turska košarkaša, Birsena iz Sakarije, Šanlija iz Bešiktaša i Tundžera iz Eskišehira.

Na papiru stvari deluju zaista jako dobro, videćemo kako će "Pivari" izgledati na parketu.

PG: Šejn Larkin, Vasa Micić, Doguš Balbaj
SG: Rodrig Buboa, Bugrahan Tundžer, Birkan Batuk, Onur Alb Bitim
SF: Metedžan Birsen, Kruno Simon, Džejms Anderson
PF: Adrijen Moerman, Brok Motum, Jigidžan Sajbir
C: Brajant Danston, Tibor Plajs, Sertadž Šanli


Utakmica u "Audi Domu" počinje večeras u 20:30h.

Real Madrid - Darušafaka

Serhio Ljulj

Poslednji meč prvog dana u novoj sezoni odigraće branilac titule madridski Real i povratnik u elitni rang Darušafaka.

Madriđani nisu puno menjali, ostali su bez najkorisnijeg igrača Evrolige iz minule sezone Luke Dončića, koji je na NBA draftu biran kao treći pik od strane Atlanta Hoksa, ali je ubrzo trejdovan u Dalas Maverikse, koji su već oduševljeni njegovim partijama.

Ekipu je napustio i Čason Rendl, kao i mladi Dino Radončić, koji je poslat na kaljenje u San Pablo Burgos.

Angažovani u Klemen Prepelič i Argentinac Gabrijel Dek (SF), kao i talentovani Mateo Spanjolo, ali njega nećemo puno gledati u Evroligi ove sezone.

Saradnju sa klubom su produžili Kampaco, Rudi Fernandez, Trej Tompkins i Džejsi Kerol, nije se puno menjalo u Madridu, glavni zadatak Pabla Lasa će biti da nadomesti odlazak Luke Dončića, ali čini se da ni to neće biti preterani problem, kako se na dirigentsko mesto vraća Ljulj, koji je veći deo minule sezone propustio zbog povrede.

PG: Serhio Ljulj, Faku Kampaco, Fabijen Kozer
SG: Klemen Prepelič, Džejsi Kerol
SF: Rudi Fernandez, Džefri Tejlor, Santi Justa
PF: Trej Tompkins, Entoni Rendolf, Gabrijel Dek
C: Gustavo Ajon, Valter Tavareš, Felipe Rejes, Ognjen Kuzmić

peiners

Protivnik aktulenog šampiona biće Darušafaka, verovatno i najslabiji tim u Evroligi ove sezone.

Domogli su se elite preko Evrokupa, ali od ekipe koja je minule sezone osvojila to takmičenje nije puno ostalo.

Trener Dejvid Blat je otišao u Olimpijakos, a ekipu je napustio i najbolji igrač Skoti Vilbekin.

Džahuan Džonson je u Lokomotivi, Džejms Bel u Cedeviti, Vil Kamings u Oldenburgu, Sent-Ros u AEK-u, dok je tim napustio i Furkan Aldemir.

Stigli su Rej MeKalum iz Unikahe, Peinerš iz Lijetkabelisa, Berk Demir iz Efesa, Markel Braun iz Hjuston Roketsa, mada se nije naigrao u NBA ligi, zatim iskusni Džon Dibler iz Bešiktaša i Džeremi Evans, bivši igrač Dalas Maveriksa.

Trener je mladi turski stručnjak Ahmed Čaki, njemu će ovo biti debi u Evroligi, sve u svemu, Darušafaka ne deluje kao ekipa od koje se ove sezone treba bojati u eliti.

PG: Rej MeKalum, Kartal Ozmizrak, Doguš Ozdemiroglu
SG: Markel Braun, Muhamed Bajgul
SF: Džon Dibler, Zanis Peinerš
PF: Džeremi Evans, Standon Kid, Berk Demir
C: Majkl Erik, Emirdžan Košut, Oguz Savaš


Utakmica između Reala i Darušafake na programu je večeras od 21h u "Vizink centru" u Madridu.

Četvrtak, 11. oktobar:

(19h) CSKA Moskva - Barselona
(20h) Panatinaikos - Makabi Tel Aviv
(20:30h) Bajern Minhen - Anadolu Efes
(21h) Real Madrid - Darušafaka

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
barbaroga
Thursday, 11.10.2018
21:14

Odučiće ih EL od košarke. Nece im vise pasti na pamet da igraju ovo takmicenje. Zvezda ih ponizila na domacem terenu a da nece Real, Fener, Oly, CSKA, Pao ...