Evroliga - Ko su glavni favoriti, a ko tron napada iz senke, koliko može šampion Jadrana i kome ide fenjer (drugi deo)

Autor: Nikola Miloradović
petak 12.10.2018.
18:46
Izvor: Sportske.net

Počinje i nova sezona u Evroligi, Srbija ovoga puta nema predstavnika, a čini se da će takmičenje biti zanimljivije nego ikada.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Real Madrid je minule sezone pomalo iznenađujuće došao do trofeja u elitnom takmičenju, iako su tokom sezone imali velikih problema sa povredama, predvođeni sjajnim Lukom Dončićem domogli su se fajnal fora, gde su igrali zaista sjajnu košarku, pa su i zasluženo postali šampioni "Starog kontinenta".

Bez sumnje su Madriđani među favoritima da se i ove godine nađu među četiri najbolje ekipe, ali se stiče utisak da ove sezone veliki broj ekipa ima kvalitet da se domogne titule.

U nastavku pogledajte kako se koja ekipa pojačala i ko bi prema našem mišljenju mogao prijatno da iznenadi ove sezone, kao i kome se pred početak takmičenja dodeljuje fenjer.

Budućnost - Olimpija Milano

Zvezda Buducnost

Drugi dan u novoj sezoni otvaraju Budućnost i Olimpija Milano, utakmicom koja će biti odigrana u Podgorici.

Podgoričani su uspeli da se domognu trofeja u ABA lige, te će ove sezone predstavljati naš region u elitnom takmičenju.

Shodno zahtevima takmičenja, napravljen je veliki broj promena u rosteru, ali su zadržani i neki od najbitnijih pojedinaca.

Trener Aleksandar Džikić je produžio saradnju sa klubom, a isto su uradili i crnogorski reprezentativci Nikola Ivanović i Filip Barović, kao i reprezentativac BiH Nemanja Gordić, koji je bio jedan od najboljih pojedinaca minule sezone.

Otišli su stranci Džastin Dolman, Kajl Gibson i Kajl Lendri, a angažovana su veoma atraktivna pojačanja.

Četiri veoma kvalitetna stranca su pojačala ekipu, najkorisniji igrač VTB lige iz minule sezone Koti Klark, zatim bivši igrač LA Lejkersa i Bešiktaša Erl Klark, najbolji defanzivac francuske Pro A lige Eron Kraft, kao i francuski reprezentativac i bivši košarkaš Barselone Edvin Džekson.

Zaista sjajna pojačanja, stigli su i mladi bek iz Mege Igor Drobnjak, kao i bivši centar Zvezde Alen Omić.

Džikić je sastavio odličan tim, rezultati na početku sezone nisu baš najbolji, ali s obzirom na veliki broj promena, to je i razumljivo.

Ipak, Budućnost će na sve načine pokušati da uspešno startuje u Evroligi, a u tome će im pomoći i pune tribine dvorane "Morača".

PG: Nemanja Gordić, Eron Kraft, Petar Popović
SG: Edvin Džekson, Nikola Ivanović, Sead Šehović
SF: Koti Klark, Suad Šehović, Milić Starovlah
PF: Erl Klark, Danilo Nikolić, Aleksa Ilić
C: Alen Omić, Zoran Nikolić, Filip Barović

Nemanja Nedovic

Protivnik šampiona Jadrana na startu elitnog takmičenja je Olimpija iz Milana, italijanski prvak koji je napravio ekipu za svaki respekt ovog leta.

Ulagano je dosta novca i klub iz "Grada mode" i prethodnih godina, ali se stiče utisak da su ovog leta napravili najbolji posao.

Veliki broj igrača je napustio klub, otišli su Mantas Kalnijetis, Amat Mbaje, Marko Kuzin, Davide Paskolo, Endru Gaudlok, Džordan Tiodor i Avudu Abas.

Saradnju sa klubom su produžili Dairis Bertans i Kejleb Tarčevski, a na klupi ekipe je ostao Simone Pjaniđani.

Stiglo je nekoliko zaista elitnih pojačanja, a među njima je i reprezentativac Srbije Nemanja Nedović.

Pored bivšeg beka Unikahe, iz Malage je stigao i novopečeni reprezentativac Italije Džef Bruks, a možda i najveće pojačanje predstavlja bivši bek Baskonije, Finiks Sansa, Nju Orleans Pelikansa i Panatinaikosa Majk Džejms.

Osim pomenutog trojca, doveden je i sjajni bek Amadeo Dela Vale, verovatno i najbolji italijanski košarkaš koji nastupa u ligi u svojoj domovini, angažovan je i naturalizovani Kristijan Burns, a sa pozajmice je vraćen Simone Fontekio.

Čini se da Pjaniđani ima jako dobar roster na raspolaganju, ne treba zaboraviti da su u klubu ostali i Kurtis Džerels, Kuzminskas i Gudaitis, kada se sve sabere, "Manekeni" bi konačno mogli da naprave pomak i plasiraju se u Top 8 fazu takmičenja, što je prema rečima Nemanje Nedovića i primarni cilje ekipe ove sezone.

PG: Majk Džejms, Kurtis Džerels, Andrea Ćinćarini
SG: Nemanja Nedović, Dairis Bertans, Amadeo Dela Vale
SF: Vladimir Micov, Mindaugas Kuzminskas, Simone Fontekio
PF: Džef Bruks, Kristijan Burns
C: Kejleb Tarčevski, Arturas Gudaitis


Utakmica u "Morači" između Budućnosti i Milana počinje od 18:45h.

Himki - Olimpijakos

Aleksej Sved

Drugi današnji susret odigraće moskovski Himki i Olimpijakos iz Pireja.

Ruski sastav je minule sezone ispunio cilj, uspeli su da se domognu finala VTB lige, te su tako napravili kontinuitet u Evroligi.

Trener ekipe je ostao Jorgos Barcokas, roster je doživeo velike promene, ali je najveći uspeh Himkija ovog leta to što su uspeli da zadrže Alekseja Šveda.

Osim sjajnog ruskog reprezentativca, ostali su i Amerikanci Malkom Tomas i Entoni Gil, kao i iskusni ruski košarkaši Sergej Monija i Egor Vjaltsev, sva četvorica su potpisala nove saradnje sa klubom.

Tu su i dalje Zubkov i Zajtsev, kao i srpski interancionalac Stefan Marković, ali i bivši bek Zvezde Čarsl Dženkins.

Ekipu su napustili Džejms Anderson, Tomas Robinson, Marko Todorović, Ruslan Pateev i Dimitri Sokolov, dok je Tajler Hanikat tragično preminuo u razmeni vatre sa policijom Los Anđelesa.

Stigla su i kvalitetna pojačanja, a prema partijama u predsezoni i na startu nove sezone, izdvaja se bivši igrač Majami Hita Džordan Miki, koji nastupa na poziciji krilnog centra.

Angažovani su i bek Kejsi Prater, plej Di Bost, kvalitetan skorer iz Tofaša Toni Kroker, kao i krilni centar Petr Gubanov, koji je imao dobru sezonu u redovima Nižnjeg Novgoroda.

Barcokas je popunio roster, zadržao najbitnije igrače iz minule sezone i čini se da je ekipa spremna da još jednom napadne plasman u Top 8, a tamo je sa Švedom sve moguće.

PG: Stefan Marković, Di Bost, Vjačeslav Zajcev
SG: Aleksej Šved, Čarls Dženkins, Egor Vjaltsev
SF: Toni Kroker, Kejsi Prater, Dmitri Kadošnjikov
PF: Entoni Gil, Sergej Monija, Andrej Zubkov
C: Džordan Miki, Malkom Tomas, Petr Gurbanov

Najdzel Vilijams Gos

Himki će na startu EL snage odmeriti sa ekipom Olimpijakosa, koja je nakon još jedne neuspešne sezone doživela velike promene ovog leta.

Na mesto šefa struke postavljen je jedan od najboljih i najuspešnijih trenera u evropskoj košarci poslednjih godina Dejvid Blat, koji je minule sezone sa Darušafakom osvojio Evrokup, o ranijim uspesima ne treba trošiti reči, opšte su poznati.

Roster je poprilično izmenjen, a bitno je da su tu i dalje Spanulis, Printezis i Papanikolau.

Otišli su Holis Tompson, Janis Papapetru, koji je pojačao Panatinaikos, Bobi Braun, Kajl Vilčer, Brajan Roberts, Džamel Meklin i Kim Tili.

Saradnju sa klubom su produžili Milutinov, Spanulis i Papanikolau, a angažovana su i veoma kvalitetna pojačanja.

Iz Partizana je stigao sjajni Najdžel Vilijams-Gos, koji je ostavio fantastičan utisak u "crno-belom" dresu minule sezone.

Pored njega, angažovan je i krilni centar iz Hapoel Holona Zek LeDej, a u ekipu su stigli i Saša Vezenkov iz Barse, Aleks Tupan iz Žalgirisa, kao i sjajni Janis Tima iz Baskonije.

Tu su i dalje Mancaris, Strelnijeks, Agravanis i Bogris, a ovako izgleda roster sa kojim će Blat raspolagati ove sezone.

PG: Najdžel Vilijams-Gos, Vangelis Mancaris, Vasilis Toliopulos
SG: Vasilis Spanulis, Janis Strelnijeks, Aleks Tupan
SF: Kostas Papanikolau, Janis Tima
PF: Jorgos Printezis, Saša Vezenkov, Dimitros Agravanis
C: Nikola Milutinov, Zak LeDej, Jorgos Borgis


Utakmica u "Mitišči Areni" počinje u 19h.

Žalgiris - Baskonija

Nejt Volters Zalgiris

Najprijatnije iznenađenje iz minule sezone u Kaunasu dočekuje ekipu Baskonije.

Što se tiče Žalgirisa, najveći uspeh je to što je na klupi ekipe ostao Šaras Jasikevičijus, legendarni košarkaš, koji je minule sezone ekipu odveo do fajnal fora Evrolige.

Roster je doživeo velike promene, otišao je sjajni Kevin Pengos u Barsu, Tupan u Olimpijakos, dok su ekipu napustili i srpski reprezentativac Vasa Micić, kao i iskusni Beno Udrih, Masiulis i Valinskas.

Saradnju su produžili Brendon Dejvis, iskusni Kavalijauskas, kao i Edgaras Ulanovas.

Angažovana su neka veoma kvaltetna pojačanja, u klub je vraćen Leo Vesterman, a stigao je i bivši plej Zvezde Nejt Volters.

Grigonis iz Albe je takođe jako dobro pojačanje, kao i Tomas Vokap iz Ludvisburga, strašan šuter. Stigao je i Geben sa univerziteta Notr Dam, dok je angažovan i mladi Sabecskis, a sa pozajmice je vraćen centar Birutis.

Žalgiris je nadomestio sve odlaske kvalitetnim igračima, čini se da bi ponovo mogli da budu nagazna mina za sve ekipe u elitnom takmičenju.

PG: Leo Vesterman, Nejt Volters, Donatas Sabeckis
SG: Tomas Vokap, Arturas Milaknis, Rokas Jokubaitis
SF: Edgaras Ulanovas, Marius Grigonis
PF: Paulijus Jankunas, Eron Vajt
C: Brendon Dejvis, Antanas Kavalijauskas, laurinas Birutis

Luka Mitrovic Tornike Sengelija

Protivnik "Zelenima" će na startu EL biti ekipa Baskonije.

Četa Pedra Martineza nije doživela prevelike promene ovog leta, napustili su ih Rodrig Buboa i Janis Tima, kao i Malmanis i Fal, koji je poslat na pozajmicu u Strazbur, odmah nakon što je stigao iz Le Mana.

Saradnju sa klubom su produžili Džening i Šengelija, a stigli su Ševon Šilds iz Trenta, Sedekerskis je vraćen sa pozajmice, a iz razvojne lige je doveden Deran Hilijard.

Ekipa dakle nije preterano izmenjena, Tima i Buboa su bili bitni minule sezone, ali su angažovane adekvatne zamene u vidu Šildsa i Hilijarda.

PG: Džejson Grejndžer, Luka Vildoza, Marselinjo Uertas
SG: Deran Hilijard, Met Džening, Migel Gonzales
SF: Ševon Šilds, Patirisio Garino, Tadas Sedekerskis
PF: Toko Šengelija, Johanes Fotjman, Sander Rieste
C: Vensan Porije, Iliman Diop, Ajdin Peneva


Meč počinje od 19h u Kaunasu.

Fenerbahče - Gran Kanarija

Zeljko Obradovic

I poslednji meč prvog kola odigraće se u Istanbulu, gde aktuelni vicešampion dočekuje ekipu Gran Kanarije.

Fenerbahče kao i uvek nije doživeo velike promene, otišla je nekolicina prvotimaca, a još jednom su angažovane više nego adekvante zamene.

Bred Vonamejker je odlučio da se okuša u NBA ligi, pa ćemo ga gledati u dresu Boston Seltiksa, Džejms Naneli će pokušati da se nametne u Minesoti, dok je Džejson Tompson otišao za novcem u Kinu. Berk Ugurlu je završio u Pinaru.

Angažovana su dva pojačanja i to fantastična, iz NBA lige.

Stigli su bivši košarkaš Partizana Žofri Lovernj, koji je nastupao za San Antonio Sparse, a nema sumnje da je Francuz bez problema mogao da ostane i u najjačoj ligi sveta, ipak, odlučio se da se vrati na "Stari kontinent" u nadi da će osvojiti Evroligu.

Pored njega, kao zamena za Vonamejkera stigao je bivši plej Lejkersa Taljer Enis, na ovim prostorima poznat i kao brat bivšeg košarkaša Zvezde Dilana Enisa.

Obojica imaju zavidno NBA iskustvo, Lovernju neće biti potreban ni period adaptacije, dok ćemo na pravog Enisa verovatno morati malo da sačekamo.

Ali nema Obradović briga, afirmisao je par mladih igrača poput Gudurića, tu su i dalje iskusni Slukas, Dikson, Veseli, Datome, kao i Nikola Kalinić, ekipa je sjajno skockana, cilj je naravno samo jedan, osvajanja trofeja i nema sumnje da je Fener veliki favorit.

PG: Kostas Slukas, Bobi Dikson, Tajler Enis
SG: Marko Gudurić, Melih Mahmatoglu, Sinan Guler
SF: Điđi Datome, Nikola Kalinić, Egehan Arna
PF: Nikolo Meli, Jan Veseli, Bariš Heršek
C: Žofri Lovernj, Ahmet Duverioglu

Stroberi Strawberry

Protivnik ekipi Fenerbahčea će na startu EL biti Gran Kanarija, koja se konačno domogla elitnog takmičenja.

Imaju kvaliteta, ali je pitanje da li dovoljan za takmičenje na najvišem nivou.

Klub su napustili Mekel, Radičević, Di Džej Sili, Brusino i Pablo Agilar, kao i trener Kasimiro koji sada predvodi Unikahu.

Na mesto šefa struke postavljen je Salvo Maldonado, a saradnju sa klubom su produžili Rabaseda, Oriol Pauli, Albert Oliver i Eulis Baez.

Angažovana su i kvalitetna pojačanja, stigao je Kim Tili iz Olimpijakosa, a ekipu su pojačala i četiri američka košarkaša.

U pitanju su sjajni strelac Klevin Hena iz Mursije, Luk Nelson iz Real Betisa, kao i Di Džej Stroberi iz Bešiktaša i Kris Evans iz Monaka.

Videćemo koliko Gran Kanarija može ove sezone, kao što smo napisali, ostali su bez čoveka koji ih je do Evrolige i doveo, kako će se snaći novi trener, saznaćemo večeras, u meču u kojem su "Kanarinci" apsolutni autsajder.

PG: Kelvin Hena, Albert Oliver, Luk Nelson
SG: Di Džej Stroberi, Markus Erikson
SF: Kris Evans, Ćavi Rabaseda, Oriol Pauli
PF: Kim Tili, Eulis Baez, Tor Madsen
C: Anžej Pasečniks, Luk Fišer


Utakmica počinje u 19:45h u "Ulker Sports Areni" u Istanbulu.

Drugi dan, 12. oktobar:

18:45h - Budućnost - Olimpija Milano
19h - Himki - Olimpijakos
19h - Zalgiris Kaunas - Baskonija
19:45h - Fenerbahče - Gran Kanarija

Više o timovima koji su igrali juče OVDE, dok rezultate mečeva sa prvog dana možete pronaći OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke