Evroliga (F4) - Može li Žoc preko velikog rivala do "la decime" i ima li Real snage za odbranu trona?

Autor: Nikola Miloradović
petak 17.05.2019.
18:01
Izvor: Sportske.net

Večeras počinje 32. fajnal for u novoj eri Evrolige.

EPA-EFE/David Aguilar
EPA-EFE/David Aguilar

Povezane vesti

Ova sezona bila je 62. u elitnom evropskom takmičenju, a predstojeći fajnal for biće 32. u novoj eri Evrolige, 34. od kada je prvi put na ovaj način biran najbolji tim "Starog kontinenta".

Domaćin je Vitorija, mečevi će se igrati u "Fernando Buesa Areni", domu Baskonije, koja nije uspela da izbori plasman među četiri najbolje ekipe, pa se ni ove godine domaćin finalnog turnira neće boriti za tron.

U Vitoriji ćemo gledati najbolji tim iz regularnog dela sezone Fenerbahče, prošlogodišnjeg osvajača madridski Real, zatim jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone Anadolu Efes, kao i redovne učesnike završnog turnira moskovski CSKA.

Fenerbahče - Anadolu Efes

Ekipa Željka Obradovića za rivala u polufinalu ima Atamanov Efes, gledaćemo dakle istanbulski derbi, očekuje nas sasvim sigurno pravi spektakl.

Fener jeste bio najuspešniji tim u regularnom delu sezone u Evroligi, ali je Efes regularni deo sezone u turskom šampionatu završio na prvom mestu ispred Obradovićevog tima, što pokazuje da nema puno razlika u kvalitetu ove dve ekipe.

Naravno, favorit je Fenerbahče, Željko Obradović je tokom svoje trenerske karijere devet puta podizao trofej namenjen najboljem evropskom klubu.

Zeljko Obradovic

Ipak, imaće Žoc velikih kadrovskih problema, za fajnal for su otpisani Luiđi Datome i Žofri Lovernj, stigla je potvrda da će Kalinić i Veseli ipak igrati, iako su i oni bili pod znakom pitanja.

To ipak znači da možda neće biti najspremniji za završnicu elitnog takmičenja, što bi naravno mogao da bude veliki problem za ekipu Fenerbahčea.

Sa druge strane, Efes nema većih kadrovskih problema, u regularnom delu sezone je blistao srpski reprezentativac Vasa Micić i od njega se očekuje da bude lider ekipe na F4 turniru u Vitoriji.

Vasilije Micic

Veliku odgovornost će imati i Šejn Larkin, na ofanzivnom kraju se dosta očekuje i od Adrijana Moermana, dok će Danston imati zadatak da čuva reket.

Najveće uzdanice Željka Obradovića svakako su Kostas Slukas i Bobi Dikson, ali bi X faktor mogao da bude Marko Gudurić, koji je imao jako dobru sezonu.

Očekuje nas veoma interesantan duel, dodajemo i da je Fener regularni deo sezone završio sa istorijskim procentima šuta, a u ključnim duelima u sezoni bi zbog povrede Datomea dosta mogao da znači i doprinos kapitena Mahmatoglua, kao i iskusnog Sinana Gulera.

Efes će morati da iskorsti činjenicu da je Fener oslabljen u reketu, kao što smo rekli Lovernj je otpisan zbog povrede, dok je i Veseli rovit, ali glavna uzdanice Atamanove čete ove sezone su bile šut za tri poena i dobra igra u tranziciji, Efes je generalno igrao sjajnu napadačku košarku i nema sumnje da će u tom maniru pokušati da nastave i protiv velikog gradskog rivala.

Utakmica počinje u 18h, u "Fernando Buesa Areni" u Vitoriji.


CSKA Moskva - Real Madrid

Tri sata kasnije, na istom parketu, gledaćemo meč između moskovskog CSKA i madridskog Reala.

Što se tiče "Armejaca", nisu puno menjali letos, čini se da je veću odgovornost nego ranije dobio Kori Higins, a američki bek je to maksimalno iskoristio.

Tu su naravno i sjajni Vil Klajburn, kao i iskusni bekovi De Kolo i Serhio Rodrigez, potonji bi mogao da ima motiv više, kako je dugi niz godina branio boje večerašnjeg rivala, madridskog Reala.

Moskovljani su umeli da izgore u bitnim mečevima prethodnih sezona, tako da je ključ za pobedu sasvim sigurno u rukama trenera Dimitrisa Itudisa, koji će za zadatak imati da ohladi glave svojim igračima, motiva im neće nedostajati, kako naspram sebe imaju aktuelne šampione.

Dimitris Itudis Serhio Rodriges

Moraće da pronađu način da se nose sa ove sezone odličnim Valterom Tavarešom, napad će isključivo zavisiti od četvorke koju smo gore pomenuli.

X faktor bi za CSKA mogao da bude Džoel Bolomboj, koji je zaigrao sjajno u finišu sezone i jedna je od najzaslužnijih za pobedu nad Baskonijom od 3:1 u seriji u okviru plej-ofa.

Sa druge strane, Real možda ne igra ove sezone kako je igrao prethodnih, na kraju krajeva, ostali su bez Luke Dončića, prošlogodišnji MVP Evrolige je otišao u Dalas Mavse i svoju dominaciju sa "Starog kontinenta" preselio "preko bare".

Adekvatna zamena nije angažovana, doveden je Klemen Prepelič za rotaciju na bekovskim pozicijama, veća odogovornost je predata Fakundu Kampacu, a drugi novajlija je krilni košarkaš Gabrijel Dek.

U reketu se Valter Tavareš u potpunosti afirmisao, postao je jedan od najboljih defanzivaca Evrolige, a i u napadu je itekako koristan, retko ko može da izađe na kraj sa gorostasom sa Zelenortskih ostrva.

Najveća snaga Reala je u iskustvu, tu su i dalje Ljulj, Rudi Fernandez, Džejsi Kerol, Gustavo Ajon i Felipe Rejes, potonji doduše nema tako veliku ulogu ove sezone, ali bi to moglo da se promeni tokom fajnal fora.

Real Madrid

Kampaco i Džefri Tejlor će imati važnu ulogu večeras, na njima je da zaustave Klajburna i Ćaća Rodrigeza, a dosta se očekuje i od Entonija Rendolfa, koji je puno puta dokazao da je igrač za velike utakmice.

Ne nedostaje ni Moskovljanima iskustva, ali se kroz istoriju pokazalo da se Real bolje snalazi u velikim utakmicama.

Ipak, na CSKA je da pokaže drugačije, biće i ovo veoma interesantan duel, u to nema sumnje, a utakmica između Moskovljana i Madriđana na programu je od 21h.

F4 Evrolige (Vitorija) za sezonu 2018/19:

Fenerbahče (1) - Anadolu Efes (4) 18:00h
CSKA Moskva (2) - Real Madrid (3) 21:00h


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Колатерална Штета
Friday, 17.05.2019
19:30

Žoc bi mogao da se izjednači sa Real Madridom po broju osvojenih EL, ako osvoji titulu...