Evolucija NBA lige, Dirk bi bio razočaran, ovaj šut više ne postoji!

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 16.01.2020.
18:25
Izvor: Sportske.net

Mnogo toga se promenilo u poslednjih 20ak godina.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Jasno, košarka je u najjačoj ligi sveta doživela ogromne promene.

Od pojave Golden Stejt Voriorsa, "smol-bol" je postao apsolutni hit u NBA.

Danas, svako mora da ima šut, takozvani "teški" centri gotovo da više i ne postoje, a zbog činjenice da svako može da zategne van linije za tri poena, promenile su se i defanzivne potrebe, da bi jedan košarkaš igrao na vrhunskom nivou danas mora da bude izuzetno mobilan, kako bi preuzimao u odbrani i kako bi u svakom trenutku bio sposoban da dobro trči u tranziciji.

I oni koji nisu mogli obruč da pogode van linije za tri poena na početku svoje karijere, morali su da razviju svoj šut spolja, pravi primer je Dvajt Hauard, koji trenutno ima 60% uspešnosti van linije za tri poena.

Naravno, nije šut i dalje legitimno Hauardovo oružjem, ali ako ostane sam, pokazao je da može da pogodi.

Pojedini timovi su otišli tako daleko da svoje igrače vežbaju da šutiraju i sa devet metara, opet je za to krivac Golden Stejt, u ovom slučaju Stef Kari.

Mnogo se promenila košarka u poslednjoj deceniji, a o tome najbolje govori i grafik koji je ovih dana osvanuo na internetu.

Pedantni analitičari su napravili mapu šuteva iz sezone 2001/02 i iz aktuelne sezone.

Uzeto je 200 pozicija sa kojih su najčešće upućivani šutevi u pomenute dve takmičarske godine, a razlika je gotovo neverovatna.


Poludistanca više ne postoji kao opcija, danas treneri svoje igrače uče da idu na polaganje ili da šutnu za tri poena, jer se ostali šutevi praktično i ne isplate.

Ima donekle istine u tome, najveći procenti su ispod koša, a jasno je da najveću nagradu donosi šut za tri poena.

Danas, recimo, Džejms Harden uzima 13,6 šuteva za tri poena po meču, u pomenutoj sezoni 2001/02 se po broju šuteva van linije za tri isticao Antoan Voker, koji je uzimao prosečno osam šuteva za tri poena po nastupu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Aleksandar Filipovic_fb
Friday, 17.01.2020
11:36

NBA kosarka pre 2000 je zastarela u odnosu na NBA danas, liga je danas jaca nego ikada pre,danas 9 od 10 igraca pogadja za 3.Kakvo crno Dzordanovo vreme, to su polu amateri za ove danas.