Eurobasket 2015 - Ovo su statistički lideri

 • Autor: Aleksandar Obrenović

 • 11. septembar 2015.

 • 17:43

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Predstavljamo vam najbolje košarkaše u pojedinačnim statističkim kategorijama na sadašnjem Eurobasketu.

Eurobasket 2015 - Ovo su statistički lideri
Foto: BETA/AP Photo/Axel Schmidt
Svi košarkaši reprezentacija koje su ostale na Eurobasketu su se preselili u Lil, mesto gde se nastavlja ovaj šampionat i gde će se od sutra igrati na ispadanje, odnosno nok-aut faza.

Naša reprezentacija je kao prvoplasirana u grupi B prošla u osminu finala gde je čeka reprezentacija Finske, a taj meč možete pratiti u nedelju od 14:30.

Ceo "kostur" završne faze Eurobasketa pogledajte OVDE.

Predstoji velika borba u ovoj fazi, od sutra niti jedna reprezentacija nema pravo na grešku jer u slučaju poraza će morati da se pomiri sa oproštajem od zlatne medalje.

Što se tiče igrača koji su obeležili ovo prvenstvo, ima ih nekoliko.

Statistika pokazuje pojedince koji su se istakli, naša sreća je što na kraju pobeđuje tim, a ne pojedinac.

Što se tiče najboljih poentera na ovom šampionatu, najbolji je Pau Gasol, centar reprezentacije Španije koji je do sada na 5 mečeva postigao 108 poena, odnosno prosečno je beležio 21,6 poena po meču.

gasol

Na drugom mestu su Danilo Galinari i Denis Šreder, obojica imaju po 21 poen po utakmici, odnosno 105 ukupno.

Srpskih košarkaša nema među 20 najboljih iako smo među tri najefikasnije ekipe prvenstva. Upravo je to ono što nas krasi, nikada protivnici ne znaju od koga vam preti opasnost i ko će imati svoj dan.

Naš najefikasniji igrač je Nemanja Bjelica koji je na poziciji 22 na ovom šampionatu sa 14 poena po meču, dok je Miloš Teodosić sa 13,4 na poziciji broj 29.

Što se tiče šuta iz igre, tu imamo čak dvojicu među prvih pet. Semih Erden je najbolji sa 73,2%, Galinari je drugi sa 64,3%, Nemanja Bjelica ima 61,95%, dok je na četvrtom mestu Miroslav Raduljica sa 57,8% šuta iz igre.

Danilo Galinari

Slobodna bacanja - Iljasova iz Turske ih "ne maši", ima 17/18 na prvenstvu, a na drugom mestu je naš Miloš Teodosić sa 15/16. Galinari je takođe neverovatan, ima 44/49.

Primećujete koja grupa sa EP dominira? To vam dovoljno govori o kvalitetu.

U šutevima za 2 poena Printezis je najbolji sa 71%, sledi ga Erden s 69% i Ponitka iz Poljske sa 65,5%.

U šutu za tri poena najboljeg sa ovog prvenstva više nećemo gledati pošto je Vitalij Fridzon sa svojom Rusijom morao da se vrati kući. Zamislite, šutirao je trojke 65,2%, 15/23. Španac Ribas ima 11/18, odnosno 61,1%, dok Srbin sa najboljim procentom jeste Nikola Kalinić koji ima procenat šuta 54,5%, odnosno 6/11.

fridzon

Što se tiče broja skokova Srba ponovo nema među prvih 20. Valančijunas je najbolji sa 10 po meču, Voroncevič je drugi sa 9,2, dok je treći Fesenko iz Ukrajine sa 8,8 skokova po utakmici.

Čeh Satoranski je najbolji asistent dosadašnjeg dela takmičenja sa 8,4 asistencije po meču, na drugom mestu je Litvanac Kalneitis sa 7,4, dok je srpska uzdanica, Miloš Teodosić na poziciji broj 3 sa 7 asistencija po utakmici. Odličan je i Bogdan Bogdanović sa 4,2 po utakmici, nalazi se na 24. mestu.

Milos Teodosic

Ohajon iz Izraela dominira u ukradenim loptama, dok je Šreder imao najviše izgubljenih do sada. Kada se radi o izgubljenim loptama, ni tu nema srpskih košarkaša među 20.

Gasol ima najviše blokada (2,4 po meču), sledi ga Fišer iz Izraela sa 1,8, isto koliko ima i Rudi Gober iz Francuske.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari