EL - Počinje era finansijskog fer-pleja!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 07.05.2015.
17:54
Izvor: Sportske.net

Dugo najavljivani finansijski fer-plej konačno će biti implementiran u Evroligi. Elitno košarkaško takmičenje nametnuće klubovima učesnicima stroga finansijska pravila koja će se odnositi i na novopečenog šampiona ABA lige, ekipu Crvene zvezde Telekom.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Vlasnici Evrolige i prvi čovek elitnog košarkaškog takmičenja Đordi Bertomeu rešeni su u nameri da odbiju napade FIBA i sačuvaju projekat započet pre ravno 15 godina.

Kako bi pod okriljem Evrolige zadržali najkvalitetnije evropske klubove Bertomeu i njegovi saradnici sprovešće niz reformi od kojih su najznačajnije one koje se tiču povećanja zarada ali i uvođenja finansijskog fer-pleja.

Već sada je jasno da format elitnog takmičenja neće biti promenjen osim što će svaka nacionalna i regionalna liga u buduće moći da dobije najviše tri "A" licence. Tako će za narednu sezonu biti podeljene i četiri "vajld-karte" a sve su prilike da će Unikaha ostati bez svoje "A" ulaznice za Evroligu.

Kada su u pitanju premije kojima će klubovi biti motivisani, spekuliše se da će pobeda u Evroligi biti plaćana 10.000 evra, a šampionu bi trebalo da pripadne tačno milion evra. Još jedna od novina o kojima se u prethodnom periodu spekulisalo dobila je "zeleno svetlo" za implementaciju.

Od naredne 2015/2016 sezone Evroliga će uvesti dugo najavljivani finansijski fer-plej kojeg će morati da se pridržavaju svi klubovi učesnici elitnog takmičenja.

Srbiju će u narednoj evroligaškoj sezoni predstavljati šampion ABA lige Crvena zvezda Telekom, a evo šta će crveno-beli morati da ispune kako bi se uklopili u Evroligin novoformirani finansijski pravilnik.

1. Klub u trenutku dobijanja licence ne sme imati dugovanja prema igračima, trenerima ili zaposlenima

2. U trenutku licenciranja ne sme postojati odluka o proglašenju bankrota ili nesolventnosti kluba

3. Klub ne sme da ima deficit veći od 10% prosečnog budžeta u periodu od prethodne tri godine

4. Klub mora imati minimalni budžet od 4.000.000 evra

5. Klupski budžet namenjen za zarade igrača ne sme iznositi više od 65% ukupnih budžetskih troškova

6. Klupski akcionari moći će da daju direktan ili indirektan doprinos u ukupnom budžetu u sledećim procentima: sezona 2015/2016 - 75%, sezona 2016/2017 - 70%, sezona 2017/2018 - 65%.

7. Finansijski obračun poslovanja kluba obuhvata period od 1. jula do 30. juna naredne godine

Na prvi pogled, Crvena zvezda Telekom trebalo bi da bude u mogućnosti da ispuni sve navedene stavke finansijskog fer-pleja. Ako uzmemo u obzir da je klub imao budžet od 3.6 miliona evra u prethodnoj sezoni jasno je da će manja dodatna ulaganja biti dovoljna da se prebrine najbitnija stavka iz ugovora o finansijskom fer-pleju.

Ostale stavke biće jednako važne ali tu crveno-beli ne bi trebalo da imaju većih problema iako će svakako morati da revidiraju svoje poslovanje i utvrde da li se ono u potpunosti poklapa sa zahtevima Evrolige.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Povratak_Doctora!
Friday, 08.05.2015
11:15

Ja kad sam govorio ovde nekima da nece svoj partizan gledati narednih 10-15 godina u Evroligi oni su mi se smejali.

avatar
djura70
Friday, 08.05.2015
00:00

Hoće li kuglica i tri šibice proći kod Bartolomeua, ako kod Platinija nisu?

avatar
Vanja Grubač
Thursday, 07.05.2015
22:57

. U trenutku licenciranja ne sme postojati odluka o proglašenju bankrota ili nesolventnosti kluba...gde je tu unapred pripremljeni plan odmrzavanja?

avatar
Povratak_Doctora!
Friday, 08.05.2015
13:07

Zvezda nije u bankrotu, Zvezda je u UPPR-u i to je uradjeno u skladu sa zakonom. Ako vec ne znas bolje je da cutis, ovako ispadas...

avatar
Povratak kraljaBAN20
Thursday, 07.05.2015
19:56

Budžet crvene zvezde telekom je ove sezone bio 5.6M €, to je ukupni budžet kluba bez obzira na to gde i koliko taj klub troši novac iz budžeta koji mu je obezbeđen većim delom političkom voljom.

avatar
Alexander Stonsky
Thursday, 07.05.2015
19:35

Ne verujem da ce se ovo postovati, ali EL po meni treba ukinuti i osnovati kao u fudbalu Ligu sampiona, gde bi FIBA Evropa ( skup saveza ) bio vlasnik takmicenja po modelu UEFE. A ovo znaci povecavanje budzeta nekih klubova, onih gde plate cine vise od 65%, i ovde za KK Partizan vise nema prostora jer Partizanov uspeh ne pociva toliko na novcu koliko na radu. Ako se ne privatizuje KK Partizan, dugo vremena ga nece biti u Euroligi, nazalost.