EL - Počinje era finansijskog fer-pleja!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 07. maj 2015.

  • 17:54

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Dugo najavljivani finansijski fer-plej konačno će biti implementiran u Evroligi. Elitno košarkaško takmičenje nametnuće klubovima učesnicima stroga finansijska pravila koja će se odnositi i na novopečenog šampiona ABA lige, ekipu Crvene zvezde Telekom.

EL - Počinje era finansijskog fer-pleja!
Foto: euroleague.net
Vlasnici Evrolige i prvi čovek elitnog košarkaškog takmičenja Đordi Bertomeu rešeni su u nameri da odbiju napade FIBA i sačuvaju projekat započet pre ravno 15 godina.

Kako bi pod okriljem Evrolige zadržali najkvalitetnije evropske klubove Bertomeu i njegovi saradnici sprovešće niz reformi od kojih su najznačajnije one koje se tiču povećanja zarada ali i uvođenja finansijskog fer-pleja.

Već sada je jasno da format elitnog takmičenja neće biti promenjen osim što će svaka nacionalna i regionalna liga u buduće moći da dobije najviše tri "A" licence. Tako će za narednu sezonu biti podeljene i četiri "vajld-karte" a sve su prilike da će Unikaha ostati bez svoje "A" ulaznice za Evroligu.

Kada su u pitanju premije kojima će klubovi biti motivisani, spekuliše se da će pobeda u Evroligi biti plaćana 10.000 evra, a šampionu bi trebalo da pripadne tačno milion evra. Još jedna od novina o kojima se u prethodnom periodu spekulisalo dobila je "zeleno svetlo" za implementaciju.

Od naredne 2015/2016 sezone Evroliga će uvesti dugo najavljivani finansijski fer-plej kojeg će morati da se pridržavaju svi klubovi učesnici elitnog takmičenja.

Srbiju će u narednoj evroligaškoj sezoni predstavljati šampion ABA lige Crvena zvezda Telekom, a evo šta će crveno-beli morati da ispune kako bi se uklopili u Evroligin novoformirani finansijski pravilnik.

1. Klub u trenutku dobijanja licence ne sme imati dugovanja prema igračima, trenerima ili zaposlenima

2. U trenutku licenciranja ne sme postojati odluka o proglašenju bankrota ili nesolventnosti kluba

3. Klub ne sme da ima deficit veći od 10% prosečnog budžeta u periodu od prethodne tri godine

4. Klub mora imati minimalni budžet od 4.000.000 evra

5. Klupski budžet namenjen za zarade igrača ne sme iznositi više od 65% ukupnih budžetskih troškova

6. Klupski akcionari moći će da daju direktan ili indirektan doprinos u ukupnom budžetu u sledećim procentima: sezona 2015/2016 - 75%, sezona 2016/2017 - 70%, sezona 2017/2018 - 65%.

7. Finansijski obračun poslovanja kluba obuhvata period od 1. jula do 30. juna naredne godine

Na prvi pogled, Crvena zvezda Telekom trebalo bi da bude u mogućnosti da ispuni sve navedene stavke finansijskog fer-pleja. Ako uzmemo u obzir da je klub imao budžet od 3.6 miliona evra u prethodnoj sezoni jasno je da će manja dodatna ulaganja biti dovoljna da se prebrine najbitnija stavka iz ugovora o finansijskom fer-pleju.

Ostale stavke biće jednako važne ali tu crveno-beli ne bi trebalo da imaju većih problema iako će svakako morati da revidiraju svoje poslovanje i utvrde da li se ono u potpunosti poklapa sa zahtevima Evrolige.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari