EL - Ko su zvezde u usponu? Trojica srpskih košarkaša među 10 najperspektivnijih

Autor: Nikola Miloradović
petak 20.09.2019.
15:37
Izvor: Sportske.net

Približava se nova sezona u Evroligi, a na sajtu takmičenja osvanula je još jedna interesantna lista.

Epa/Juan Carlos Hidalgo
Epa/Juan Carlos Hidalgo

Povezane vesti

Srbija će ponovo imati predstavnika u Evroligi, Crvena zvezda je osvojila ABA ligu i izborila plasman u elitno takmičenje.

Ovoga puta će imati 17 protivnika, srpskog šampiona očekuje jedna teška sezona, doveli su dobra pojačanja i blistaju na pripremama, pa su očekivanja kod navijača velika.

I ove sezone ćemo u elitnom takmičenju gledati brojne mlade zvezde, a Evroliga je sastavila listu od 10 najboljih mladih igrača koji će u nastupajućoj takmičarskog godini igrati u EL.

Na listi su i tri srpska košarkaša, što svakako raduje, jedan od njih je i član Crvene zvezde.

10. Tarik Biberović (Fenerbahče)

Minule sezone je dobio šansu u finišu Evrolige, usled velikog broja povreda u redovima istanbulske ekipe.

Jasno je da će mu Obradović davati sve više minuta, a uz mentore poput Slukasa i Datomea, mladi krilni košarkaš bi mogao da izraste u pravu zvezdu elitnog takmičenja.

9. Usman Garuba (Real Madrid)

Real je pokazao da zna kako da radi sa mladim igračima, od Luke Dončića su za par sezona napravili jednog od najboljih igrača u Evropi.

Sada je red došao na Garubu i Marija Nakića, a Evroliga izdvaja 17-godišnjeg krilnog centra kao igrača koji bi mogao da eksplodira u sezoni pred nama.

Sjajan atleta sa rasponom ruku od 220cm, odličan je skakač, popravlja šut i jasno je da je pred njim sjajna budućnost.

8. Rokas Jokubaitis (Žalgiris)


Debitovao je minule sezone, ove ga čeka daleko veća uloga, potpisao je i novi ugovor sa ekipom iz Kaunasa.

Jasikevičijus se ne boji da gurne mlade igrače u vatru, a jasno je i da mladi Jokubaitis nije mogao da pronađe boljeg mentora od svog trenera.

Levoruki plejmejker sa odličnim atletskim sposobnostima je dominirao u juniorskom uzrastu, vreme je da se dokaže i na najvećoj sceni.

7. Aleksej Pokuševski (Olimpijakos)

Dolazimo i do prvog srpskog predstavnika na listi, u pitanju je 211cm visoki krilni centar Olimpijakosa, koji je pokazao zavidan talenat u omladinskim selekcijama, ali i u Pireju.

Iako je veoma visok, ima odličnu kontrolu lopte, ne boji se ni da povede napad svoje ekipe, a krasi ga i odličan šut za tri poena.

Bio je minule sezone u prvom timu Olimpijakosa, odigrao je samo dve utakmice u regularnom delu sezone, jasno je da će mu Blat ukazati veću šansu već ove takmičarske godine.

Javnost u Srbiji će sa puno pažnje pratiti njegove nastupe, jer se Pokuševskom predviđaju velike stvari.

Borisa Simanic

6. Boriša Simanić (Crvena zvezda)

Talentovani krilni centar je minule sezone pokazao da je na pravom putu, sada je na treneru Tomiću da nastavi da mu ukazuje šansu.

Simanić je bez sumnje jedan od najvećih talenata srpske košarke, sjajan je atleta, poseduje i jako dobar šuta za tri poena, odličan je i bloker, nema sumnje da je pred njim blistava budućnost.

Bio je MVP "Addidas Next Generation" turnira 2016. godine, dve godine pre toga je i osvojio ovo takmičenje sa U18 selekcijom Zvezde.

Odigrao je 15 utakmica u Evrokupu minule sezone, prosečno beleživši 4,9 poena i 2,5 skoka po nastupu, a u finišu ABA lige i Superlige Srbije je bio odličan u duelima sa ekipama Budućnosti i Partizana.

5. Deni Avdija (Makabi Tel Aviv)

Jedan od najtalentovanijih košarkaša u Evropi, bez sumnje će dobiti veliku šansu kod Sferopulosa u sezoni pred nama.

Igrao je i minule solidno, u finišu elitnog takmičenja je pružio i nekoliko odličnih partija, a blistao je i na "Adidas Next Generatio" turniru ove godine, sa 24,4 poena, 11,4 skokova i 6,3 asistencija po nastupu.

Sa Izraelom je osvojio U20 Evropsko prvenstvo, a bio je i najkorisniji igrač kontinentalne smotre.

Stefan Peno Srbija Nemacka

4. Stefan Peno (ALBA Berlin)

Najbolje rangirani srpski košarkaš na ovoj listi, iza sebe ima dosta iskustva.

Iako ima tek 22 godine, Peno je minule sezone, do povrede, bio redovan u dresu berlinske ALBE, sa kojom će ove sezone igrati i elitno takmičenje.

Odličan organizator igre, vrlo dobar defanzivac, Peno će imati vrlo bitnu ulogu kod Aita Renezesa i u sezoni pred nama, u to nema sumnje.

3. Laurinas Birutis (Žalgiris)

Žalgiris nastavlja da bude fabrika izvrsnih talenata, još jedan u nizu je Birutis.

Mladom centru se predviđa blistava karijera, pre dve godine je bio najkorisniji igrač litvanskog šampionata, minule se pridružio Žalgirisu, ali je imao epizodnu ulogu.

Očekuje se da mu Jasikevičijus ukaže šansu ove sezone, poseduje sve kvalitete da izraste u vrsnog centra.

2. Jovel Zusman (Makabi Tel Aviv)

Još jedan biser izraelske košarke, imao je i minule sezone solidnu ulogu u prvom timu Makabija, ljubimac je publike u Tel Avivu.

Jasno je da će u sezoni pred nama dobiti ozbiljnu ulogu kod Sferopulosa, poseduje sjajnu košarkašu inteligenciju, a malo je nedostajalo da i minule takmičarske godine dobije nagradu "Zvezda u usponu", pobedio ga je centar Budućnosti (sada Indijane) Goga Bitadze.

1. Teo Maledon (Asvel)

Strašan talenat, vreme je da Maledona vidimo i na najvećoj sceni.

Ovom momku se predviđa velika karijera i to u NBA ligi, minule je sa samo 17 godina u proseku beležio 7,1 poena i 2,1 asistencije u Evrokupu.

Svesni su u klubu koliki potencijal poseduje mladi francuski košarkaš, te će bez sumnje dobiti važnu ulogu u ekipi u elitnom takmičenju, pa ga mnogi vide kao prvog kandidata za nagradu "Zvezda u usponu".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke