EL - Biće mesta za šampiona ABA lige?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 11.11.2015.
12:17
Izvor: Sportske.net

Novi format Evrolige koji će od naredne sezone stupiti na snagu ipak će otvoriti vrata za šampiona ABA lige što znači da će srpski klubovi imati kakvu-takvu šansu da nastupaju u elitnom takmičenju.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Maratonski sastanak čelnika Evrolige i predstavnika klubova sa "A" licencom doveo je do prihvatanja novog formata elitnog takmičenja koje će od naredne sezone brojati svega 16 timova.

Mesta u novoj Evroligi ima za 11 klubova sa "A" licencom, tri mesta će pripasti šampionima odabranih nacionalnih prvenstava, jedno osvajaču Evrokupa, a jedno klubu koji bude najuspešniji u kvalifikacijama.

U ovakvoj konstelaciji stvari dovedeno je u pitanje postojanje ABA lige pošto se činilo da njenim učesnicima više neće biti zagarantovano mesto u Evroligi.

Čini se, međutim, da Đordi Bertomeu i njegovi saradnici neće pustiti regionalni šampionat niz vodu, pošto "B92" saznaje da će šampion ABA lige imati garantovano mesto u Evroligi!

Ukoliko se navodi pomenutog izvora ispostave tačnim, šampion ABA lige dobiće pozivnicu za učešće u Evroligi uz prvaka Nemačke, dok bi treća pozivnica otišla u ruke prvaka Poljske, Francuske ili VTB lige.

Tome treba dodati informaciju da će vicešampion ABA lige igrati u kvalifikacijama za elitno takmičenje, pa posle svega možemo da konstatujemo da situacija nije tako crna kako se u prvi mah činilo.

Valja, međutim, sačekati sredinu decembra, kada bi čelnici Evrolige trebalo da daju konačan stav po pitanju pet preostalih mesta za učešće u eliti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Wednesday, 11.11.2015
21:17

Možda jedne godine...a možda ni tada.Ne trpe oni prvaka Evrope iz Beograda.Ne trpe jaku reprezentaciju Srbije.Zamisli nakrkaju budžete od po 20 -30 miliona i onda dodje Dule i sve im upropasti i za pola koša ne osvoji pehar...e to ne može.Ovako čak i sa tim jednim mestom ABA lige poguraće Cedevitu,Budućnost,sutra Zadar(ima nekog milionera da finansira) ili Cibonu i onda ćemo da plačemo kako nam sudi Javor.Jest Čoki preuzeo dosta toga u ligi ali ovim ubijanjem Partizana a bogami i ostalih klubova iz Srbije zarad jednog privatnog,doćićemo u situaciju da odlučujuće utakmice oni svoje puštaju i montirraju rasplet a tada to neće biti dobro ni prvom čoveku.Desiće se da će sasvim slučajno odigrati prijateljski dok će nas čekati na nož(ko god bio iz Srbije)NE VALJA OVO NIŠTA.

avatar
Trener u romingu
Wednesday, 11.11.2015
14:51

Realno za to jedno mesto u ovom trenutku mogu računati samo Zvezda i Cedevita... Ali pošto su Hrvati kukavice kada je gusto... Znaci Zvezda hajmooooo

avatar
Toti 10
Wednesday, 11.11.2015
14:45

Ako ipak ostanemo uskraceni za EL, ne vidim zasto bi nasi klubovi igrali ABA ligu, mozda bi se okrenuli takmicenju u nasoj drzavi koje je u ovom trenutku mnogo slabije, ali bi se mozda razvili kosarkaski centri poput Kragujevca, kao sto vidimo Nikola Loncar je vec pokrenuo Radnicki.

avatar
Kladionicar BAN 40
Wednesday, 11.11.2015
14:39

Ovo bi bilo sjajno, ne verujem da bi ucesnici imali manje od 20-30 miliona godisnje..

avatar
Toni Kroos
Wednesday, 11.11.2015
14:33

Ako je ovo tacno,ABA liga ce ubrzo postati mnogo jaka jer ce postati privlacnija sponzorima i privatnicima! Ovo znaci da ce klub koji bude sampion igrati u EL najmanje 30 utakmica,15 utakmica kod kuce i imace milionski bonus za ucestvovanje + zarade od ulaznica i rezultata! Dakle,ko bude sampion,odmah moze da racuna na cistih,minimum,milion eura sledece sezone (u zavisnosti od uspeha u EL)! Da ne pricam o podizanju brenda kluba u svetu nakon 30 utakmica sa najjacim klubovima u Evropi i visestruko vecim sponzorskim ugovorima sa stranim kompanijama!

avatar
micoboka
Wednesday, 11.11.2015
13:49

Hahahah smjesno da Poljaci budu ispred nas Hahaha nabroj te mi molim vas dva kluba iz Poljske lige? A da izvinjavam se ipak je Poljska na zadnjim prvenstvima sveta i evrope osvajala medalje Hahahaha koja sprdnja

avatar
Nikola Nikola
Wednesday, 11.11.2015
13:31

Pa ovo je zatvorena, što bi se reklo, privatna liga. 16 klubova, a 11 svake godine iste, u čemu je gušt? I fudbal se igra zbog novca, daleko većeg nego košarka, pa ga nisu upropastili i ubili mu svaku čar. Hvala Amerikancima na NBA!

avatar
rademan
Wednesday, 11.11.2015
13:28

Ma jok najbolje da bude 8 ekipa. Bolje nasi klubovi da ne igraju uopste ABA ligu ionako gubi na znacaju.

avatar
REVOLT SEMPRE PER TE
Wednesday, 11.11.2015
13:19