EL - Atinski maraton pripao domaćinu!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 25.01.2018.
22:51
Izvor: Sportske.net

Plejmejker Panatinaikosa Nik Kalates doneo je atinskim "Zelenima" trinaestu pobedu u Evroligi "coast to coast" prodorom u poslednjim sekundama duela sa Žalgirisom.

Epa/Georgia Panagopoulou
Epa/Georgia Panagopoulou

Povezane vesti

Košarkaši Panatinaikosa stigli su večeras do trinaeste pobede u Evroligi, pošto su na domaćem terenu savladali Žalgiris poenima Nika Kalatesa u poslednjim sekundama produžetka.

Atinski sastav slavio je u maratonskom meču rezultatom 94:93 (29:17, 18:20, 12:21, 24:25, 11:10) tako da sada ima identičan učinak kao drugoplasirani Fenerbahče i trećeplasirani Olimpijakos koji imaju i po utakmicu manje.

Prvo poluvreme proteklo je u znaku domaćeg tima koji je već do sredine drugog kvartala stigao do 20 poena razlike (43:23) ali je Žalgiris do odlaska na odmor uspeo da se približi na dostižnih deset poena.

Treća četvrtina pripala je Žalgirisu, litvanski sastav uspeo je da preokrene rezultat i da u završnici dođe do prvog vođstva na utakmici, ako se izuzme uvodnih 0:2.

Samu završnicu obeležili su preokreti iako se činilo da će Žalgiris do pobede. Gosti su olako ispustili četiri poena prednosti u poslednjem minutu tako da se otišlo u produžetak.

Dodatnih pet minuta Žalgiris otvara serijom 7:0 preko Erona Vajta. Usledile su dve izgubljene lopte i dva promašena slobodna bacanja što je PAO iskoristio da se vrati u rezultatski egal.

Na kraju smo imali završnicu za infarkt. Šarunas Jasikevičius odlučio je da njegovi igrači prave faul i imaju poslednji napad što se ispostavilo kao dobro rešenje jer je Kevin Pengos poentirao nakon što je Kej-Si Rivers pogodio samo jedno slobodno bacanje.

Domaćima je za kraj ostalo četiri sekunde, Ćavi Paskval nije imao taj-auta tako da je lopta izvedena ispod koša, ali to nije smetalo fenomenalnom Niku Kalatesu da "coast to coast" prodorom pogodio za trijumf Panatinaikosa!


Treba reći da je Vasilije Micić loše odigrao odbranu na Kalatesu u tom poslednjem napadu ali i da su ostali igrači Žalgirisa bili nemi posmatrači prodora kojim je plejmejker Panatinaikosa rešio utakmicu.

Junak utakmice ujedno je bio najefikasniji u domaćem timu sa 14 poena, 8 skokova i 9 asistencija, a isti poenterski učinak u redovima Panatinaikosa ostvarili su Lukas Lekavičius i Markus Denmon.

Antanas Kavaliauskas bio je najefikasniji u redovima poraženog sastava sa 21 poenom, a pratili su ga Eron Vajt sa 17 poena i 8 skokova i Kevin Pengos sa 14 poena i 8 asistencija. Vasilije Micić završio je utakmicu sa 6 poena (3/3 za dva), 5 skokova i isto toliko asistencija.

Večerašnja utakmica ostaće upamćena kao jedna od najdužih u istoriji Evrolige pošto je trajala više od dva i po sata.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke