EK: Protivnici Zvezde i Partizana na "skeneru", prvi deo (Grupa A)

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 27.09.2018.
20:48
Izvor: Sportske.net

Uskoro počinje nova sezona u Evrokupu, Srbija ima dva predstavnika.

aba-liga.com/Igokea/Nenad Vuruna
aba-liga.com/Igokea/Nenad Vuruna

Povezane vesti

Ove sezone nećemo imati predstavnika u Evroligi, podgorička Budućnost je osvojila ABA ligu, uspela je potom da ispuni uslove potrebne za nastupanje u tom takmičenju, a ljubitelji košarke u Srbiji će imati prilike da gledaju drugo najkvalitetnije takmičenje "Starog kontinenta".

Vicešampion regionalnog takmičenja i prvak Srbije, ekipa Crvene zvezde, žrebana je iz prvog šešira, te bi u grupi trebalo da ima pet protivnika, koji su makar na papiru slabiji.

Sa druge strane, Partizan je u daleko težoj situaciji, na žrebu su bili smešteni u peti šešir, što znači da u grupi imaju četiri tima koja su prema raznim kriterijumima bolje rangirana od "crno-belih".

Što se tiče Zvezde, žreb je odredio da se nađe u grupi A, zajedno sa Monakom, Galatasarajom, Brešom, Morabank Andorom i Ulmom.

Evrokup grupe

Ulm

Na otvaranju sezone, "crveno-beli" će ukrstiti koplja sa nemačkim predstavnikom, ekipom Ulma.

Ulm je minulu sezonu završio na 10. mestu nemačke Bundeslige, ali su dobili "vajld kard", pa ćemo ih ove sezone gledati u Evrokupu.

Igrali su i minule sezone ovo takmičenje, ali su ga završili u grupnoj fazi sa dve pobede i osam poraza. Igrali su u grupi D, zajedno sa Asvelom, Trentom, Zenitom, Gran Kanarijom i Tofašom.

Ekipu predvodi mladi nemački trener Tornsten Lejbenat, koji je na klupi Ulma od 2011. godine. Dakle, imaju sistem od kojeg ne odustaju.

U ekipi se nalaze i dva dobro poznata lica ljubiteljima košarke sa naših prostora, bivši igrač Partizana Patrik Miler (PG), kao i bivši bek upravo Crvene zvezde Rajan Tompson (SG).

KOSARKA: CRVENA ZVEZDA - TAJFUN

Tu je i nemački reprezentativac Ismet Akpinar, kao i iskuni krilni centar sa Novog Zelanda Isak Fotu.

Pored Milera i Tompsona, za Ulm igraju još tri američka košarkaša, krilo Džavonte Grin, bek Katin Rajnhard i krilni centar Dvejn Evans.

Ulm

Igraju napadačku košarku, uglavnom na veliki broj poena, a kako će se snaći protiv čete Milana Tomića saznaćemo već drugog oktobra od 19h, kada budu gostovali u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Monako

kikanovic

Sledeći je francuski Monako, ekipa koja je u tamošnjem šampionatu regularni deo sezone završila na prvom mestu sa 25 pobeda i devet poraza.

Stigli su i do samog finala plej-ofa, ali ih je posle velike drame na poslednjem stepeniku zaustavio Le Man, novi šampion Francuske.

Promenili su trenera, crnogorski stručnjak Zvezdan Mitrović je preuzeo Asvel, sada ih predvodi još jedno dobro poznato lice sa ovih prostora, bivši trener Union Olimpije, Banvita, Lotomatike i Stelmeta Sašo Filipovski.

Jedan od ključnih igrača ekipe je iskusni reprezentativac BiH i bivši igrač Crvene zvezde Elemdin Kikanović, a tu je i noćna mora Zvezde i Partizana iz minule sezone, američki košarkaš sa crnogorskim pasošem i bivši košarkaš Mornara Derik Nidam.

Tu su i iskusni Amara Si, francuski reprezentativci Jakuba Utara i Pol Lakom, kao i američki bekovi Lejzerik Džouns i Džerald Robinson.

Monako

Oni su dakle promenili trenera, videćemo kako će Filipovski uigrati ekipu, jasno je da su napadački veoma potentni, Robinson je vrstan strelac, a sa Nidamovim kvalitetima smo svi dobro upoznati.

Igrom diriguje Lakom, jedan od najboljih plejmejkera u francuskom šampionatu već par godina.

Galatasaraj

Croatia Basketball Europeans

Na redu je i Galatasaraj, koji je podbacio minule sezone, takmičenje su u turskoj Super ligi završili na devetom mestu na tabeli, dakle, nisu igrali ni plej-of.

U Evrokupu su bili nešto bolji, prošli su grupu B (Bajern, Ređo Emilija, Budućnost, Lijetkabelis, Hapoel) sa drugog mesta (5/5), ali su u Top 16 fazi završili takmičenje, bili su poslednji u grupi sa Darušafakom, Gran Kanarijom i Albom, sa jednim trijumfom.

O minuloj sezoni i ne vredi preterano trošiti reči, kako je ekipa u potpunosti promenjena, za novog trenera postavljen je turski stručnjak Ertugrul Erdogan, bivši trener Istanbul BB-a i Turk Telekoma.

Dva imena se izdvajaju iz njihovog rostera, slovenački bek Jaka Klobučar i bivši igrač Cedevite Marko Arapović (C).

Tu su i novajlije Tai Džek Vebster (PG), Eron Herison (SG), Najdžel Hejs (PF) i bivši igrač Panatinaikosa Zek Ogasti (PF), koji ima i grčki pasoš.

Galatasaraj

Videćemo kako će izgledati ove sezone, Novozelanđanin Vebster je minule sezone igrao u Nemačkoj za Skajlajnerse, Hejs će debitovati na "Starom kontinentu", dolazi iz razvojne lige, dok je možda i najveće pojačanje ekipe Eron Herison, bivši igrač Dalas Maveriksa, koji se poput Hejsa takođe kalio u razvojnoj ligi.

Stub su dakle stranci, što nije ništa novo, a nema sumnje da će poseban motiv protiv srpskog šampiona imati Arapović i Klobučar, potonji je nosio i dres Partizana.

Breša

Abass Jenkins Abas Dzenkins

Na red je došla i Breša, klasičan predstavnik savremene italijanske košarke.

Rosterom obiluju bekovi, mahom Amerikanci, a od ove sezone za Brešu nastupa i bivši igrač Olimpije Milano i reprezentativac Italije Avudu Abas.

Veliko pojačanje predstavlja i iskusni plejmejker Džastin Hemilton, dok je centarska linija pojačana snažnim Džeraldom Beverlijem, bivšim igračem Bona, Makabi Rišona i Liježa.

U ekipi je treću godinu zaredom i iskusni Dejvid Mos (35), krilni košarkaš, koji je svojevremeno branio boje Virtusa, Montepaski Sijene i Olimpije Milano.

Od domaćih košarkaša, osim Abasa, treba izdovjiti i iskusnog Luku Vitalija.

Bresa

Trenera nisu menjali od 2014. godine, u pitanju je italijanski stručnjak Andrea Diana, te se u njihovom stilu igre neće puno šta menjati.

Breša je minule sezone bila odlična, regularni deo sezone u Italiji su završili na trećem mestu na tabeli, a mogu da se pohvale da su imali i jednu od najboljih odbrana u ligi, što ipak nije pokazatelj da su isključivo defanzivna ekipa, makar ne van granica Italije.

Nisu minule sezone igrali evropska takmičenja, videćemo kako će se snaći u Evropkupu i da li mogu da nastave sa prijatnim iznenađenjima.

MoraBank Andora

Dilan Enis

I poslednji tim iz Zvezdine grupe A, možda i najteži protivnik za "crveno-bele", Morabank Andora.

Minule sezone su se ponovo domogli plej-ofa u španskoj ACB ligi, završili su regularni deo sezone na šestom mestu na tabeli.

U plej-ofu su najpre razbili Pešićevu Barselonu usred Katalonije (94:76), ali su potom puleni srpskog trenera vratili brejk u tesnom meču u Andori, da bi razlika u kvalitetu isplivala na površinu u majstorici.

Imaju nekoliko jako dobrih pojedinaca, tu je povremeni francuski reprezentativac Endru Olbisi, povremeni španski reprezentativac Rafa Luz, češki reprezentativac David Jelinek, centar sa NBA iskustom Šejn Vitington, a i jedno dobro poznato lice navijačima Zvezde, Dilan Enis. Kanađanin sa srpskim pasošem, koji je minule sezone branio upravo dres crveno-bele boje.

U pitanju je takmičarska ekipa, koja u svojim redovima ima dosta iskusnih igrača, treba pomenuti i Olivera Stevića, još jednog bivšeg košarkaša Zvezde, koji je već godinama u Andori.

Andora

Sa njima definitivno neće biti lako, ali čini se da Zvezda ima kvalitet da izađe na kraj sa predstavnikom španske ACB lige, a moglo bi se reći i sa ostalim predstavnicima u grupnoj fazi.

Puleni Milana Tomića su pokazali svoj kvalitet na Super kupu ABA lige, osvojili su prvi trofej u sezoni, u sva tri duela slavili su veoma ubedljivo i to protiv Olimpije, Cedevite i podgoričke Budućnosti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
indosrbija
Friday, 28.09.2018
08:28

Bice tesko,bas su jaki skoro svi..ali uz punu halu i sve pobede kuci imamo sansu za prvo mesto u grupi