EK: Protivnici Zvezde i Partizana na "skeneru", drugi deo (Grupa C)

Autor: Nikola Miloradović
petak 28.09.2018.
20:30
Izvor: Sportske.net

Uskoro počinje nova sezona u Evrokupu, Srbija ima dva predstavnika.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Ove sezone nećemo imati predstavnika u Evroligi, podgorička Budućnost je osvojila ABA ligu, uspela je potom da ispuni uslove potrebne za nastupanje u tom takmičenju, a ljubitelji košarke u Srbiji će imati prilike da gledaju drugo najkvalitetnije takmičenje "Starog kontinenta".

Vicešampion regionalnog takmičenja i prvak Srbije, ekipa Crvene zvezde, žrebana je iz prvog šešira, te bi u grupi trebalo da ima pet protivnika, koji su makar na papiru slabiji.

Sa druge strane, Partizan je u daleko težoj situaciji, na žrebu su bili smešteni u peti šešir, što znači da u grupi imaju četiri tima koja su prema raznim kriterijumima bolje rangirana od "crno-belih".

Što se tiče Zvezde, žreb je odredio da se nađe u grupi A, zajedno sa Monakom, Galatasarajom, Brešom, Morabank Andorom i Ulmom, a više o rivalima "crveno-belih" možete pročitati OVDE.

Sada je vreme da se pozabavimo i grupom C, u kojoj se nalazi drugi srpski predstavnik Partizan.

"Crno-beli" u putem "vajld karda" dobili pravo da učestvuju u Evrokupu i ove sezone, a žreb ih je smestio u grupu sa Trentom, Asvelom, Turk Telekomom, Valensijom i Zenitom iz Sankt Petersburga.

Na prvi pogled, jako teška grupa, ali da krenemo.

Evrokup 18/19

Trento

Prva na redu je ekipa Trenta, koja je i minule sezone igrala Evrokup i ostavila sasvim dobar utisak.

Takmičenje u prvoj fazi su završili kao drugi u grupi D iza Asvela, još jednog rivala "crno-belih" o kojem ćemo kasnije, a ispred Zenita, koji je takođe u grupi sa Partizanom, Gran Kanarije, Tofaša i Ulma. Imali su skor od šest pobeda i četiri poraza, igrali su vrlo dobru košarku, a potom su u Top 16 fazi završili takmičenje, kao treći u grupi iza Lokomotive Kubanj, Budućnosti i ispred Cedevite, sa skorom 2/4.

Što se tiče italijanske lige, regularni deo sezone su završili na petom mestu, ali su odatle stigli do samog finala doigravanja, gde ih je zaustavio Armani.

Ove sezone u svojim redovima imaju i dva bivša igrača Crvene zvezde, Nikolu Radičevića (PG) i Nikolu Jovanovića (C), koji je još uvek u Zvezdi, ali je poslat u Trento na pozajmicu.

Nikola Jovanovic

Tu je i italijanski reprezentativac Davide Paskolo, a ekipom više ne dominiraju američki košarkaši, mada bi to još uvek moglo da se promeni.

Tu su bek Devin Marbl i centar Dastin Hog.

Marbl je i pretprošle sezone nastupao za Trento, potom je doživeo tešku povredu, a ovog leta se vratio u redove ove italijanske ekipe. Što se tiče Hoga, on je i minule sezone bi član ekipe, u pitanju je pre svega veoma snažan centar.

Trener Mauricio Buskalja je na klupi ekipe od 2010. godine, što znači da imaju implementiran sistem.

Trento

U Evropi su minule sezone znali da odigraju tvrdo, ali su znali i da se žargonski rečeno "napune", u svakom slučaju reč je o ekipi sa dobrim atletama, ali se čini da su i nešto slabiji nego minule sezone.

ASVEL

Zvezdan Mitrovic

Ovoj ekipi se projektuje da će od naredne sezone igrati Evroligu, tačnije da će dobiti višegodišnji ugovor od najelitnijeg evropskog takmičenja.

Razlog je jasan, na čelu kluba su legende francuske košarke Toni Parker i Nikola Batum.

Minule sezone su takmičenje u regularnom delu sezone završili na šestom mestu francuske lige, u plej-ofu su ispali odmah, od aktuelnog šampiona Le Mana.

U Evrokupu, sa sedam pobeda i tri poraza bili su u grupi D ispred gore-pomenutog Trenta, dalje od Top 16 faze nisu otišli, završili su kao treći u grupi sa Ređo Emilijom, Uniksom i Limožom, sa skorom 3/3.

Doživeli su nekoliko bitnih promena ovog leta, a najvažnija je u struci, kako je ekipu preuzeo crnogorski stručnjak Zvezdan Mitrović.

Selektor Crne Gore je sa puno uspeha predvodio Monako minulih sezona, pa će sada od Asvela pokušati da napravi ekipu za Evroligu.

Partizan će ovde naleteti na nekoliko poznatih lica, za Asvel igraju bivši plej Zvezde DeMarkus Nelson, bivši centar Cedevite Miro Bilan, kao i bivši centar Mege i Filadelfija 76ersa Alfa Kaba.

Tu je i reprezentativac Litvanije Mantas Kalnijetis, zatim francuski reprezentativci Livio Žan-Čarls i Čarls Kaudi.

Ne treba zaboraviti ni Amerikanca Dejvida Lajtija (SF), kao ni naturalizovanog poljskog reprezentativca Ej Džej Slotera, verovatno i najboljeg šutera u ekipi.

Asvel

U svakom slučaju, veoma jaka ekipa, atletski su fenomenalni, videćemo kako će izgledati ove sezone pod komandom Zvezdana Mitrovića.

Turk Telekom Ankara

Vladimir Stimac

Turski predstavnik u grupi C je Turk Telekom, a i njih je "vajld kard" doveo do Evrokupa.

Minule sezone su osvojili drugu tursku ligu, te su se vratili u elitu i to na velika vrata, kako će igrati i EK.

Dobro su se pojačali, a centri Partizana će protiv njih imati pune ruke posla sa bivšim košarkašem Crvene zvezde, Bešiktaša i Efesa, Vladimirom Štimcem, najboljim skakačem turske Super lige dve sezone u nazad.

Tu je i strašni atleta Keni Gebrijel, koji je stigao iz Panatinaikosa, fantastični šuter Silvan Landesberg, bivši košarkaš Makabija i Estudijantesa, koji je u aprilu tekuće godine Barseloni ubacio 48 poena, šutiravši trojke 8/11.

Pojačao ih je i iskusni Redži Reding, bivši košarkaš minhenskog Bajerna i berlinske Albe, kao i 30-godišnji plejmejker Ti Džej Kempbel, koji je proveo četiri godine u Francuskoj, igrajući za Dižon i Nanter.

Ostatak ekipe čine turski košarkaši, izdvajamo dvojicu iskusnih Kaju Pekera i Endera Arslana.

Turk Telekom

Po imenima vrlo dobra ekipa, videćemo kako će ih turski stručnjak Burak Goren ukombinovati.

Valensija

Valensija Dubljevic Dio Diot

Dolazimo i do najjače ekipe u ovoj grupi, španske Valensije, koja pretenduje na osvajanje Evrokupa.

O njima se ne mora trošiti puno reči, bez sumnje ekipa evroligaškog kvaliteta, zadržali su ključne igrače poput Dioa, Dubljevića, Vila Tomasa, Van Rosoma, Viveša, iskusnih San Emeterija i Rafe Martineza, a u ekipi su i dalje Đoan Sastre, Alberto Abalde i Holanđanin Dornekamp.

Dobili su i jedno veliko pojačanje, stigao je francuski reprezentativac Luj Laberi, jedan od najboljih i najatraktivnijih košarkaša francuske lige već duži niz godina.

Sa klupe ih predvodi bivši trener Manrese i Gipuskoe, čovek koji je u poslednje dve godine bio asistent u klubu, Đaum Ponsarnau, što znači da se u njihovoj igri neće puno menjati.

Valensija

U defanzivi veoma kvalitetna ekipa, igrom u napadu diktira francuski reprezentativac Antoan Dio, o kojem ne moramo da trošimo reči, kako je reč o veoma iskusnom i kvalitetnom plejmejkeru, koji je redovan u reprezentaciji svoje zemlje.

Zenit Sankt Petersburg

Marko Simonovic

Još jedna veoma jaka ekipa, koja će poput Zenita sasvim sigurno napasti najviši plasman.

Doživeli su brojne promene ovog leta, ali se i za njih može reći da komotno mogu da igraju i Evroligu.

Dovoljno je reći da je plejmejker Zenita od ove sezone Brendon Dženings, koji bi da je malo mirniji van terena, brojao milione dolara u NBA ligi.

Brandon Jennings Brendon Dzenings

Trener je naravno i dalje Vasili Karašev, što znači da će se u Sankt Petersburgu i dalje igrati "na koš više", a tu je i dobro poznato lice navijačima Partizana, bivši kapiten Crvene zvezde i reprezentativac Srbije Marko Simonović.

Stigla su u ekipu još dva sjajna pojačanja, bivši bek Frankfurta, Istanbul BB-a i Gazijentepa Šon Armand, kao i doskorašnji centar Barselone Džajlin Rejnolds.

Tu je i ruski reprezentativac i sin trenera Vasilija, Sergej Karašev, kao i iskusni ruski igrači poput Jevgenija Vornonva i Vadima Panina.

Zenit

Ekipa je zaista pakleno jaka, minule sezone su prvi deo takmičenja u Evrokupu završili na trećem mestu grupe sa Asvelom, Trentom, Gran Kanarijom, Tofašom i Ulmom, u Top 16 fazi su kao drugi u grupi iza Bajerna i ispred Torina i Lijetuvosa izborili plasman među osam najboljih, gde su, pomalo i neočekivano, ispali od Ređo Emilije.

Suma sumarum, pred "crno-belima" je jako teška grupa.

Kao dve najkvalitetnije ekipe izdvajaju se Valensija i Zenit, čini se da je Mitrovićev Asvel makar na papiru odmah iza njih, dok bi Partizan šansu za prolaz dalje mogao da traži protiv Trenta i Turk Telekoma.

Ne sumnjamo da će izabranici Nenada Čanka "ostaviti srce" na terenu i protiv Zenita, Valensije i Asvela, ali kada iz nekog objektivnog ugla pogledamo, ove tri ekipe deluju kvalitetnije od aktuelnog osvajača Kupa Radivoja Koraća.

"Crno-beli" takmičenje počinju u sredu trećeg oktobra, kada gostuju Trentu, meč počinje u 20:30h.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke