Dule u analizi za Sportske prednost daje CSKA i Feneru, prepun hvale za Šarasa

Autor: Pavle Knežević
sreda 16.05.2018.
14:30
Izvor: Sportske.net

A šta kaže o paralelama između njegovog Partizana 2010. i ovog Žalgirisa?

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Najtrofejniji trener u istoriji Partizana i legenda evropske košarke Duško Vujošević ocenio je da CSKA Moskva i Fenerbahče imaju malu prednost u odnosu na Žalgiris i Real Madrid, ali je u analizi za Sportske istakao da se šanse na završnom turniru Evrolige moraju posmatrati kao da svako ima 25 odsto.

"'Fajnal for' je kockarski sistem. U njega dolazite iz ligaškog sistema, koji je puno pravedniji, i dolazite u situaciju da u jednoj-dve utakmice osvajaš najveći trofej u Evropi. U prvenstvu i plej-ofu se obično istera ko je realno bolji i ko treba da prođe dalje, ali na 'fajnal foru' svi imaju po 25 odsto šansi", rekao je popularni "Dule" za naš portal.

Vujošević je dva puta je učestvovao na završnim turnirima Evrolige, 2009. je proglašen za najboljeg evropskog trenera, a osvojio je i jedan evropski trofej. Pitali smo ga da nam analizira kvalitet timova i njihove prednosti.

"Po kvalitetu se izdvajaju CSKA i Fenerbahče. CSKA je po igri bio možda najubedljiviji, ali ne znam u kakvoj su formi sada i kakva im je zdravstvena situacija, ali radi se u svakom slučaju o skupu belih igrača koji su izvanredni 'fizikalci' i crnih igrača koji imaju izvanredan karakter, što je nešto što se traži u Evropi.

Fenerbahče je slična situacija kao CSKA, ali njiova prednost je Željko Obradović. Oni su u prednosti u odnosu na Real Madrid
", ispričao je Vujošević.

Iznenađenje je napravio Žalgiris, a posebno je impresionirao Šarunas Jasikevičijus, koji je u svojoj drugoj sezoni doveo tim do 'fajnal fora'. Sa time se slaže i Vujošević.

Jasikevicius

"Žalgiris jeste napravio iznenađenje, a njegov veliki kvalitet je trener, koji je svoje vrhunske igračke kvalitete pretvorio u trenerske. Ono što je njemu nedostajalo kao igraču, a to je neki obavezni deo igre u odbrani, on to apsolutno ne dozvoljava svojim igračima. Oni ne smeju da imaju iste mane kakve je on imao kao igrač. Napravio je odličnu hemiju i sistem igre u kome njegovi igrači vrede više nego protivnik. Napravili su strašan uspeh", rekao je Vujošević.

Mnogi su pravili paralelu sa vašim Partizanom iz 2010, koji je kao autsajder došao do 'fajnal fora' i onda nesrećno ostao bez finala. Vidite li vi sličnosti?

"Na neki način, da. Mada mi nismo imali uslove kao Žalgiris. On nema veliki budžet u odnosu na protivnika, ali ima dobar budžet i pogodnosti tipa čarter letova, odnosno imali su odlike državnog projekta, što mi apsolutno nismo imali. Ali, osim toga, vidim neke sličnosti", kazao je aktuelni selektor Bosne i Hercegovine.

Neizbežno pitanje: šta vi prognozirate?

"Ovo je 'fajnal for'…Sport i jeste tako interesantan zato što ovaj naš predvidljivi život čini nepredvidljivim. Ne bih da prognoziram", kratko kaže Dule.

A za koga ćete navijati?

"Za koga ću navijati je moja stvar, ali navijam pre svega da glavni protagonisti budu igrači, a ne neki drugi akteri, da pobedi košarka i da ovo bude uspešna manifestacija.Bez obzira što je ona pravljena u iščekivanju da će Crvena zvezda učestvovati, a to iščekivanje je za neke iznevereno, Beograd je veoma značajan košarkaški centar i verujem da će turnir biti na nivou veličine koju zaslužuje i da ćemo tamo gledati vrhunsku košarku", rekao je Duško Vujošević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke