Dudo, hvala za sve!

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jul 2016.

 • 13:18

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Legenda srpske košarke svirala kraj, Dušan Ivković završio trenersku karijeru!

Dudo, hvala za sve!
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds
Proslavljeni košarkaški trener Dušan Ivković saopštio je danas da je završio karijeru.

"Posao trenera podrazumeva da svakoga dana donosite važne i često veoma teške odluke. Ali, kada je taj posao istovremeno i velika ljubav, njegovi izazovi se nose sa lakoćom, koliko god oni bili zahtevni. Zato svih ovih decenija nikada nisam osećao stres, već samo veliku strast. Moja poslednja odluka kao trenera, da se povučem je logična, racionalna i podjednako teška kao i mnoge druge koje sam donosio tokom karijere", naveo je Ivković u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Bivši selektor Jugoslavije i Srbije rekao je da je odluka bila "znatno emotivnija nego sve prethodne".

"Košarka i trenerski poziv nisu bili deo mog života, već moj život. To je bio odnos konstantnog medjusobnog davanja. Košarci sam dao sebe, a ona je moj život oblikovala na najlepši mogući način. Od prvog dana kada me je na našem Crvenom krstu u njen magični svet uveo brat Piva, gde smo zajedno, uz neizmernu podršku porodice i prijatelja, počeli da spoznajemo njene tajne, pa sve do danas, kada zatvaram jedno poglavlje svog života sa košarkom", naveo je sedamdesetdvogodišnji Ivković.

On je dodao da se lepota trenerskog posla ogleda u stvaralaštvu, a "stvaralaštvo nije samo osvajanje trofeja".

"Zato u ovom momentu kada pogledam iza sebe želim da se zahvalim pre svega svim svojim saradnicima, a naročito igračima na poštovanju, poverenju i inspiraciji. Oduvek mi je bilo strano da govorim da sam bilo kog igrača ili trenera stvorio. Samo sam im dao šansu, a oni su je iskoristili, davajući maksimum. Hvala im na tome. Moj oproštaj od trenerskog posla nije i oproštaj od košarke. Košarci ne želim, ne mogu i nikada neću reći zbogom. Sada će se samo promeniti način na koji ću živeti sa njom",
rekao je Ivković.

"Zvanični oproštaj od trenerskog posla planiram na velikoj humanitarnoj utakmici, koja će biti organizovana sledećeg leta uz okupljanje, mnogobrojnih trenera i igrača, sa kojima sam saradjivao tokom svoje karijere"
, dodao je on.

Ivković je tokom karijere izmedju ostalih trenirao Radnički iz Beograda, Partizan, Šibenku, Vojvodinu, PAOK, Olimpijakos, CSKA Moskvu, Dinamo iz Moskve i Efes, gde je i završio karijeru.

Sa reprezentacijom Srbije je kao selektor osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine, sa selekcijom Jugoslavije tri zlata na Evropskom, 1989, 1991. i 1995. godine, zlato na Svetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine, kao i srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Takodje, osvojio je i zlato na Univerzijadi u Zagrebu 1987. i Edmontonu 1983. godine.

Vodeći klubove Ivković je osvojio brojne trofeje, dva puta je bio šampion Jugoslavije, a po tri puta Rusije i Grčke. Osvojio je i dve Evrolige, Evrokup i Saporta kup, a u više navrata osvojio je trofeje Kupa u zemljama u kojima je radio.

Ivković je 2012. godine proglašen za najboljeg trenera u Evroligi.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari